1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Choć owsianka uważana jest za jedno z najzdrowszych śniadań,...
fot. Arx0nt/GettyImages

Jedzenie owsianki nie zawsze wychodzi na zdrowie

Choć owsianka uważana jest za jedno z najzdrowszych śniadań, nie każdy może cieszyć się jej walorami.

2 z 9
Ze względu na wysoką zawartość błonnika płatki owsiane nie...
fot. belchonock/123RF

Problemy żołądkowe

Ze względu na wysoką zawartość błonnika płatki owsiane nie są polecane osobom z zespołem jelita drażliwego. Ponieważ mogą powodować wzdęcia i gazy, powinny zrezygnować z nich osoby mające delikatny układ pokarmowy. Jeśli chcą dodać je do swojej diety powinny wprowadzać je bardzo powoli i obserwować reakcję organizmu.

Płatków owsianych powinno się także unikać przy przewlekłej biegunce. Owsianka, którą zazwyczaj przygotowujemy na mleku nie jest przy niej polecana zarówno ze względu na zawartość laktozy, jak i dużą ilość błonnika pokarmowego.

3 z 9
Owies, podobnie jak niektóre orzechy czy nasiona roślin...
fot. angellodeco/123RF

Osoby z niedoborami wapnia, magnezu i żelaza

Owies, podobnie jak niektóre orzechy czy nasiona roślin strączkowych, zawiera kwas fitynowy, czyli środek przeciwodżywczy. Zakłóca on naturalne wchłanianie witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez z pożywienia do organizmu.

Jednym ze sposobów na obniżenie poziomu kwasu fitynowego w owsiance jest moczenie płatków przez noc w wodzie (powoduje usunięcie nawet 37 proc. kwasu), którą należy później wylać. Innym sposobem na zachowanie wartości odżywczych jest dodawanie do owsianki produktów bogatych w witaminę C np. soku z cytryny lub innych owoców i warzyw, które dostarczą kwasu askorbinowego. Niedobory wapnia można uzupełnić przygotowując owsiankę z mlekiem i/lub bakaliami bogatymi w ten składnik.

4 z 9
Spożywanie owsianki jest wskazane dla osób z cukrzycą ze...
fot. PhotoMIX Company / Pexels

Cukrzyca i inne zaburzenia poziomu cukru we krwi

Spożywanie owsianki jest wskazane dla osób z cukrzycą ze względu na wysoki poziom błonnika pokarmowego, który ułatwia utrzymanie cukru na właściwym poziomie. Jednak w ich przypadku sposób przygotowania płatków jest szczególnie istotny. Ponieważ mają one dość mdły smak, do owsianki często dodajemy słodkie dodatki, takie jak miód, cukier czy syrop klonowy, trafiają do niej także czekolada czy owoce kandyzowane.

Dlatego osoby ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą powinny bardzo uważać na to, co dodają do miski z płatkami, aby zdrowe śniadanie nie przyniosło gwałtownego skoku cukru we krwi. Powinny być także ostrożne kupując gotowe mieszanki płatków, ponieważ bardzo często mają one wiele sztucznych dodatków i słodzików.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Całowanie to zdrowie! 7 powodów, dla których warto robić to częściej

Co 3 minuty na gruźlicę umiera dziecko. Jak się chronić przed tą groźną chorobą?

Co 3 minuty na gruźlicę umiera dziecko. Jak się chronić przed tą groźną chorobą?

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

#lubiesiebie, bo jestem prawdziwa. Gorczyca i Gąsiorowska o samoakceptacji

Zobacz również

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Lubisz placki z jabłkami? Przepisy na placki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji

Znani z HIV i AIDS. Wśród nich są gwiazdy Eurowizji