Spis treści
Ile przeciętny Polak je cukru? „Cukiernica dziennie”. Ekspert podaje zatrważające dane
– Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie – 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – mówi specjalista w dziedzinie leczenia otyłości prof. Paweł Bogdański.
Specjalista zaznacza, że rosnąca ilość spożywanych cukrów prostych sprzyja epidemii otyłości. W jego ocenie konieczne są zdecydowane działania systemowe, ponieważ odpowiedzialna polityka państwa może mieć wpływ na zachowania konsumentów i praktyki przemysłu spożywczego.

– Przeciętny Polak zjada ok. 45 kg cukru rocznie. Dane wskazują, że w latach 2008-2017 ilość cukru spożywanego przez jednego mieszkańca naszego kraju wzrosła o ponad 6 kg. Wprawdzie o 6 kg zmniejszyliśmy spożycie cukru nieprzetworzonego, ale aż o 12 kg zwiększyliśmy konsumpcję cukrów prostych obecnych w przetworzonej żywności – wyjaśnia prof. Paweł Bogdański, kierownik Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalista pełni też funkcję przewodniczącego Sekcji Farmakoterapii Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości (PTLO).

Czy cukier powoduje raka? Sprawdź, co na ten temat mówi nauka!
Czy cukier ma działanie rakotwórcze? Na tak postawione pytanie musimy odpowiedzieć przecząco, z drugiej jednak strony związek wysokocukrowej diety z rozwojem nowotworów został potwierdzony. Na czym wi...
W jakich produktach mamy cukier? Tego się nie spodziewasz
Ekspert wyjaśnia, że cukier obecny w produktach spożywczych to w dużej mierze tzw. cukier ukryty.
– Przemysł spożywczy dodaje ogromne ilości cukru do żywności, aby zwiększyć jej atrakcyjność smakową dla konsumentów. My często nawet nie mamy świadomości, że jedząc coś, spożywamy jednocześnie cukier – zaznacza specjalista.
Zawierają go także produkty, w których się go nie spodziewamy, jak np.:
- keczup – 20 g cukru na 100 g,
- hamburger – 3-6 g cukru na 100 g,
- płatki śniadaniowe – 5-25 gramów cukru na 100 g,
- wody smakowe 3-4 gramy cukru na 100 g.
Cukier dodaje się również do papierosów, między innymi w celu poprawy ich walorów smakowych.
Z danych KPMG (globalna organizacja firm świadcząca usługi doradczo-audytorskie) wynika, że w Polsce stale rośnie sprzedaż napojów niealkoholowych innych niż woda, w tym napojów gazowanych, energetycznych, izotonicznych, soków, nektarów. One też często są bogate w cukier – np. Coca-Cola zawiera aż 10 gramów cukru w 100 ml.

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?
Dieta bez cukru? Nigdy w życiu. Próbowałam przez 8 miesięcy i… nic to nie dało – oprócz kilku ciekawych obserwacji. Chociaż jestem ekspertem żywienia, jem coś słodkiego codziennie. I to bez szkody dla...
Jak inaczej nazywa się cukier? Tak rozpoznasz je na etykietach produktów
Cukier znajdziesz w wielu produktach – i to niekoniecznie pod taką nazwą. Jak inaczej nazywa się cukier?
– Warto pamiętać, że cukry proste ukrywają się w produktach spożywczych pod wieloma nazwami. Kilkadziesiąt różnych nazw na etykietach wskazuje, że mamy do czynienia z cukrem. Są to: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, ale też syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier buraczany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, owocowy. Cukry proste występują też w wielu produktach pochodzenia naturalnego i tych dosładzanych np. koncentratami soków – wymienia prof. Bogdański.

Masz wysoki cukier mimo prawidłowej diety? Zobacz, jak obniżyć poziom glukozy
Stosujesz zdrową dietę, a mimo to masz wysoki cukier? Na poziom glukozy we krwi może mieć wpływ nie tylko odżywianie, ale też narażenie na stres. Życie w ciągłym pośpiechu, brak czasu na odpoczynek, n...
Dlaczego ludzie lubią cukier? „Winny” jest układ nagrody
Jak wyjaśnia specjalista, cukier poprawia walory smakowe żywności, dając nam uczucie przyjemności, dlatego oddziałuje na tzw. układ nagrody w mózgu.
– Jest to prastary układ w mózgu, który pośredniczy w rozwoju uzależnienia od rzeczy, które sprawiają nam przyjemność, jak np. alkohol, seks, zakupy. Cukier spełnia właściwości substancji, która daje nam uczucie nagrody, dlatego mówimy o uzależnieniu od jedzenia, w tym od słodyczy – tłumaczy prof. Bogdański.
Ekspert przypomina, że nagrody potrzebujemy w sytuacjach, gdy jesteśmy zestresowani, zaniepokojeni, przebodźcowani.
– Żyjemy w czasach, kiedy tej nagrody potrzebujemy bardziej i częściej, ponieważ jesteśmy ciągle zestresowani, niedospani, przemęczeni, podlegamy działaniu zbyt wielu bodźców. Potrzebujemy czegoś, żeby poczuć się przez moment lepiej. Przemysł spożywczy doskonale wpisuje się w te potrzeby i dodaje cukier do żywności, by była dla nas atrakcyjniejsza, i by sprzedawać więcej i więcej. Cukier jest wszechobecny – mówi prof. Bogdański.
Cukier (w różnej formie) jest dodawany w nadmiarze do wszystkiego po to, żeby poprawić atrakcyjność i walory smakowe produktów, ale też, by przyzwyczaić konsumenta i oddziaływać na jego układ nagrody.
– To prowadzi do przywiązania i podświadomego wybierania produktów, w których cukru jest najwięcej, co skutkuje wieloma problemami zdrowotnymi, ponieważ cukier bardzo negatywnie wpływa na zdrowie – tłumaczy specjalista.

Co zamiast cukru? Wady i zalety dostępnych zamienników
Zamiennik cukru powinien być zdrowszą alternatywą dla zwykłego białego cukru, którego niekorzystny wpływ na zdrowie jest powszechnie znany. Wśród zamienników cukru można wyróżnić różnorodne substancje...
Źródło: