Korzyści z odstawienia cukru jest naprawdę wiele. Sprawdź, co się stanie, gdy zrezygnujesz ze słodkości. Zyskają zęby, skóra i sylwetka

Marta Siesicka-Osiak
Rezygnacja z cukru może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Stracisz nie tylko zbędne kilogramy, ale także zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób. Aby poznać plusy odstawienia cukru, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Rezygnacja z cukru może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Stracisz nie tylko zbędne kilogramy, ale także zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób. Aby poznać plusy odstawienia cukru, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Alexander Grey / Pexels
Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób. Przede wszystkim prowadzi do nadwagi i otyłości. Wpływa także negatywnie na inne aspekty naszego wyglądu – postarza skórę i niszczy zęby. Wybierając potrawy o dużej zawartości sacharozy, narażamy organizm na niekorzystne skoki insuliny i osłabiamy jego zdolność do walki z drobnoustrojami. Zobacz, jaką ilość cukru można przyjmować dziennie oraz jakie korzyści może przynieść ograniczenie lub wyeliminowanie go z diety.

Co cukier robi z naszym organizmem?

Spożycie cukru niesie za sobą wiele negatywnych skutków, które odczuwamy zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej. Jako główny problem wynikający z nadmiernego przyjmowania sacharozy wymienia się otyłość i nadwagę.

Z raportu Ministerstwa Zdrowia i NFZ wynika, że trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę, w tym 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn. Z otyłością natomiast boryka się 23 proc. Polek i 25 proc. Polaków.

Zobacz też: Uzależnia jak narkotyk, ale może świadczyć o chorobie. Czemu ciągle masz ochotę na słodycze?

Szacuje się, że w konsekwencji wysokiego BMI w 2040 r. Polacy stracą łącznie – na skutek przedwczesnych zgonów – ponad 594 tys. lat życia i jest to drugi najgorszy czynnik ryzyka, co do skali skutków, po paleniu tytoniu.

Wśród chorób, które może powodować nadmierne spożycie sacharozy znajdują się:

  • nadwaga i otyłość,
  • próchnica oraz choroby dziąseł,
  • cukrzyca typu 2 i insulinooporność,
  • choroby układu krążenia,
  • otłuszczenie wątroby i innych narządów wewnętrznych,
  • obniżenie odporności.

Zobacz też: Nadszedł sezon na „cukierek albo psikus” i czekoladowe Mikołaje. Tymczasem 7 na 10 dzieci ma próchnicę. To zasługa słodyczy

Odstawienie cukru może przynieść wiele pozytywnych zmian w wyglądzie i funkcjonowaniu naszego ciała, a także korzystnie wpłynąć na samopoczucie psychiczne. Sprawdź w galerii, co się stanie, kiedy ograniczysz jedzenie słodyczy i produktów zawierających sacharozę.

Jakie korzyści zdrowotne płyną z odstawienia cukru?

Dowiedz się więcej:

Ile cukru można jeść dziennie?

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) całkowite dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 5-10 procent wszystkich przyjmowanych posiłków. W zależności od liczby spożywanych kalorii jest to między 10 a 13 łyżeczek dziennie.

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca jeszcze niższe spożycie sacharozy, rekomendując kobietom jedzenie mniej niż 6 łyżeczek (25 gramów) cukru dziennie, a mężczyznom mniej niż 9 łyżeczek (36 gramów).

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Na początku strasznie mnie ciągnęło do słodyczy, ale po dwóch tygodniach się przestawiłam na picie cisowianki zamiast coli i jedzenia owoców zamiast drożdżówek. Czuję się lżej, nie mam wzdętego brzucha i problemów z zaparciami.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia