Spis treści
Czy cukier „krzepi”?
Cukier krzepi? Bardziej kłamliwego hasła reklamowego chyba nie wymyślono, jednak wciąż pamięta je wiele osób. Wśród twierdzeń pojawiły się także takie, że wzmacnia kości oraz „daje siłę i zdrowie”.
Choć były to czasy dwudziestolecia międzywojennego, do dziś nie każdy jest świadomy ogromu negatywnych skutków jedzenia nadmiaru cukru. Nic dziwnego, bo przemysł spożywczy ukrywał prawdę od lat 60. To właśnie wtedy już od dekady wiedziano, że przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej serca. Jak wykazano w analizie dokumentów opublikowanej w „JAMA Internal Medicine”, zapłacono za badania, które poddawały to twierdzenie w wątpliwość.
Dziś na temat szkodliwości cukru wiemy bardzo wiele, jednak spożywamy go coraz więcej. Jak to możliwe? Otóż tak, że nawet nie słodząc przyjmujemy go w dużych ilościach wraz z przetworzoną żywnością. Jako cukier dodany pojawia się nawet w produktach, które tego dodatku wcale nie potrzebują.
Sprawdź też: Jestem ekspertem żywienia i jem cukier. Oto moje sposoby
Co zawiera najwięcej cukru?
Najwięcej cukru zawierają produkty przemysłowe o słodkim smaku. Nie wszystkie są ewidentnie pozbawione wartości odżywczych, jak np. cukierki. Wysoki poziom stwierdza się też w jedzeniu uznawanym za zdrowe i polecanym jako element diety.
Zobacz w naszej galerii, w czym jest najwięcej cukru dodanego.
Pomijamy przy tym oczywiste źródła cukru, zwłaszcza dodatki słodzące, takie jak miód i syropy (np. syrop z agawy czy klonowy), jak również przetwory owocowe konserwowane cukrem, w tym dżemy czy marmolady.
Co powoduje duża ilość cukru w diecie?
Duża ilość cukru w diecie sprzyja tyciu i rozwojowi chorób. Zidentyfikowano aż 45 skutków przyjmowania nadmiaru cukrów, przy czym chodzi głównie o te dodane do żywności, a nie występujące w niej naturalnie w niewielkich porcjach.
Przeczytaj: Tak przestałam jeść słodycze
Zagrożenia związane z nadmiernym spożyciem cukru to zwłaszcza otyłość, cukrzyca typu 2 i cukrzyca typu 1 o podłożu autoimmunologicznym, kamica nerkowa i dna moczanowa. A także zwiększona śmiertelność z powodu chorób serca, pogorszenie stanu zdrowia psychicznego (depresja, lęki), a także dysbioza jelitowa związana z rozwojem kolejnego szeregu schorzeń.
Przy wysokim spożyciu cukru częściej rozwijają się nowotwory, w tym rak wątroby, prostaty, trzustki i piersi. Rakotwórcze działanie cukru sprawia, że rośnie ryzyko także innych rodzajów i ich śmiertelność, przy czym dotyczy to zwłaszcza nowotworów piersi.
A ile cukru to za dużo? Najlepiej, gdy jego ilość w diecie nie przekracza 25 g dziennie, czyli 5-6 łyżeczek (taka porcja zapewnia ok. 5 proc. energii w standardowej diecie). Zalecenia WHO mówią o dawce 10 proc. dziennych kalorii, czyli porcji 50 g (10 łyżeczek po 5 g każda). By ograniczyć cukier, unikaj tych produktów.
- Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research JAMA Internal Medicine
- Do You Know the 45 Negative Health Effects of Sugar? Amen Clinics