Spis treści
Masz te objawy? To może być nie dobór wapnia w organizmie
Wapń w organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji. Niestety, gdy jego stężenie w organizmie zaczyna spadać, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości. W galerii podpowiadamy, co powinno zaniepokoić.
Te objawy mogą świadczyć o niedoborze wapnia
Szacuje się, że w ciele dorosłego człowieka magazynowany jest ponad kilogram tego składnika mineralnego. Znaczna część tego składnika mineralnego znajduje się w kościach oraz zębach (ok. 99 proc.), a pozostała – w płynie śródkomórkowym, pozakomórkowym oraz w surowicy krwi.
Jaka jest rola wapnia w organizmie?
- zapewnia twardą i zbitą strukturę kości i zębów,
- opóźnia reakcje chemiczne niektórych enzymów,
- aktywuje białka krzepnięcia krwi,
- wspomaga gojenie się ran,
- aktywuje lipazę, rozkładającą tłuszcz zawarty w pokarmie,
- usprawnia przepuszczanie składników przez błony komórkowe,
- wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych,
- wspomaga kurczliwość i pracę mięśni.
Jak rozpoznać osteoporozę? Takie są objawy i przyczyny tego schorzenia
Osteoporoza bywa lekceważona w społeczeństwie w związku z powszechnym mitem, że starzenie się jest jej jedyną przyczyną. Zaostrzone objawy osteoporozy niekiedy uniemożliwiają choremu poruszanie się. D...
Dzienne zapotrzebowanie dobowe na wapń
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek ściśle zależy od wieku, płci oraz aktualnego stanu fizjologicznego. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają, aby dzienne spożycie wapnia wynosiło:
- dzieci 1-3 lata – 700 mg,
- dzieci 4-9 lat – 1000 mg,
- młodzież 10-18 lat – 1300 mg,
- dorośli 19-50 lat – 1000 mg,
- dorośli >51 lat – 1200 mg,
- kobiety w ciąży i podczas laktacji < 19 lat – 1300 mg,
- kobiety w ciąży i podczas laktacji >19 lat – 1000 mg.
Zobacz także: Te odpady to najtańszy naturalny suplement diety dla zdrowia kości i stawów. Skorupki jajek można jeść
Warto zatem zadbać o prawidłową dietę bogatą w mleko i przetwory mleczne, w tym sery twarogowe, jogurty, kefiry i maślanki. Sery pleśniowe również są znakomitym źródłem tego składnika mineralnego, natomiast serki topione są bardzo ubogie w wapń.
Do innych źródeł wapnia można także zaliczyć:
- mąkę owsianą,
- sezam,
- migdały i mleko migdałowe,
- brokuły i brukselkę,
- warzywa strączkowe.
Źródła:
- Magnez, wapń, żelazo – jak mądrze je suplementować? Świat Przemysłu Farmaceutycznego
- Wapń i Magnez w dietach osób starszych z regionu Podlasia Bromatologia i Chemia Toksykologiczna
- Wapń i układ krążenia — korzyści i zagrożenia Forum Medycyny Rodzinnej