To ulubione śniadanie wielu osób. Jest szybkie, lekkie i może chronić przed zachorowaniem na raka płuca

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Rak płuca to najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy w Polsce. Co roku na tę chorobę zapada ok. 21-23 tysiące ludzi. Ostatnie badania sugerują, że ryzyko zachorowania jest mniejsze, jeśli jemy sfermentowany nabiał – a zwłaszcza jogurt. Dzięki bakteriom przyjaznym dla jelit poprawia się mikrobiom i odporność. Dowiedz się, dlaczego warto jeść sfermentowane produkty mleczne.

Spis treści

Starsza kobieta jedząca śniadanie
Przyjazne dla jelit bakterie mogą wpływać na układ odpornościowy i poprawiać mikrobiom. freepik

Superfoods nie tylko dla jelit. Jogurt w walce z rakiem płuca

Jedzenie jogurtu i innych sfermentowanych produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuca – wynika z badań naukowców z Oregon State University. Jogurt, który jest jednym z ulubionych śniadań, jest wiązany z niższymi szansami zachorowania na nowotwór płuc.

Sfermentowana żywność korzystnie działa nie tylko na zdrowie jelit. Coraz więcej badań łączy ją z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka ze względu na ich działanie probiotyczne. Przyjazne dla jelit bakterie mogą wpływać na układ odpornościowy i poprawiać mikrobiom.

W Polsce to właśnie rak płuca jest najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym. To także najczęstsza przyczyna zgonów z powodu nowotworu złośliwego. Roczna liczba zachorowań wynosi ok. 21-23 tysiące. Rak płuca jest rozpoznawany dwa razy częściej u mężczyzn niż u kobiet. Aż 95 proc. chorych stanowią byli lub obecni palacze tytoniu.

Objawy raka płuca to m.in.:

  • uporczywy kaszel,
  • odkrztuszanie krwi,
  • duszności.

Amerykańscy naukowcy przez 13 lat śledzili dietę ponad 100 tysięcy dorosłych osób, aby dowiedzieć się, jak spożywanie nabiału wpłynęło na prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

– Nasze wyniki sugerują odwrotną zależność ryzyka raka płuca od spożycia sfermentowanego nabiału – powiedziała dr Dr Lan Doan z Oregon State University.

Nabiał może mieć korzystne działanie, ale uwaga na mleko

Badanie wpływu spożycia nabiału na ryzyko zachorowania na raka płuca zostało opublikowane w czasopiśmie Elsevier Clinical Nutrition. Wśród uczestników została przeprowadzona ankieta, w której musieli odpowiedzieć na pytanie co jedli i pili. Wszystkie przypadki choroby zostały zdiagnozowane przez lekarzy.

Spośród ponad 100 tysięcy osób, które brały udział w badaniu, około 1600 zachorowało na raka płuca.

Co ciekawe, u tych, którzy jedli i pili najwięcej nabiału, nie stwierdzono większego ani mniejszego ryzyka choroby niż u tych, którzy jedli go najmniej. Ale już spożywanie większej ilości sfermentowanego nabiału – w tym jogurtu – obniżało to ryzyko. Warto też podkreślić, że nie zauważono większej różnicy między niskotłuszczowymi i pełnotłustymi produktami.

– Wśród sfermentowanych produktów mlecznych spożycie jogurtu było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka raka płuca, podczas gdy spożycie sera nie miało żadnego związku – powiedziała dr Doan.

Nie wszystkie wnioski są tak optymistyczne. Naukowcy odkryli, że picie pełnego mleka zwiększa ryzyko raka płuca o około 24 proc.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Logo firmy Narodowy Fundusz Zdrowia Centrala
Warszawa, ul. Rakowiecka 26/30
Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia