Spis treści
Superfoods nie tylko dla jelit. Jogurt w walce z rakiem płuca
Jedzenie jogurtu i innych sfermentowanych produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuca – wynika z badań naukowców z Oregon State University. Jogurt, który jest jednym z ulubionych śniadań, jest wiązany z niższymi szansami zachorowania na nowotwór płuc.
Sfermentowana żywność korzystnie działa nie tylko na zdrowie jelit. Coraz więcej badań łączy ją z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka ze względu na ich działanie probiotyczne. Przyjazne dla jelit bakterie mogą wpływać na układ odpornościowy i poprawiać mikrobiom.
W Polsce to właśnie rak płuca jest najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym. To także najczęstsza przyczyna zgonów z powodu nowotworu złośliwego. Roczna liczba zachorowań wynosi ok. 21-23 tysiące. Rak płuca jest rozpoznawany dwa razy częściej u mężczyzn niż u kobiet. Aż 95 proc. chorych stanowią byli lub obecni palacze tytoniu.
Objawy raka płuca to m.in.:
- uporczywy kaszel,
- odkrztuszanie krwi,
- duszności.
Amerykańscy naukowcy przez 13 lat śledzili dietę ponad 100 tysięcy dorosłych osób, aby dowiedzieć się, jak spożywanie nabiału wpłynęło na prawdopodobieństwo zachorowania na raka.
– Nasze wyniki sugerują odwrotną zależność ryzyka raka płuca od spożycia sfermentowanego nabiału – powiedziała dr Dr Lan Doan z Oregon State University.
Nabiał może mieć korzystne działanie, ale uwaga na mleko
Badanie wpływu spożycia nabiału na ryzyko zachorowania na raka płuca zostało opublikowane w czasopiśmie Elsevier Clinical Nutrition. Wśród uczestników została przeprowadzona ankieta, w której musieli odpowiedzieć na pytanie co jedli i pili. Wszystkie przypadki choroby zostały zdiagnozowane przez lekarzy.
Spośród ponad 100 tysięcy osób, które brały udział w badaniu, około 1600 zachorowało na raka płuca.
Co ciekawe, u tych, którzy jedli i pili najwięcej nabiału, nie stwierdzono większego ani mniejszego ryzyka choroby niż u tych, którzy jedli go najmniej. Ale już spożywanie większej ilości sfermentowanego nabiału – w tym jogurtu – obniżało to ryzyko. Warto też podkreślić, że nie zauważono większej różnicy między niskotłuszczowymi i pełnotłustymi produktami.
– Wśród sfermentowanych produktów mlecznych spożycie jogurtu było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka raka płuca, podczas gdy spożycie sera nie miało żadnego związku – powiedziała dr Doan.
Nie wszystkie wnioski są tak optymistyczne. Naukowcy odkryli, że picie pełnego mleka zwiększa ryzyko raka płuca o około 24 proc.
Źródło:
Dairy product consumption and lung cancer risk: a prospective analysis Elsevier Clinical Nutrition