To ulubione śniadanie wielu osób. Jest szybkie, lekkie i może chronić przed zachorowaniem na raka płuca

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Rak płuca to najczęściej diagnozowany nowotwór złośliwy w Polsce. Co roku na tę chorobę zapada ok. 21-23 tysiące ludzi. Ostatnie badania sugerują, że ryzyko zachorowania jest mniejsze, jeśli jemy sfermentowany nabiał – a zwłaszcza jogurt. Dzięki bakteriom przyjaznym dla jelit poprawia się mikrobiom i odporność. Dowiedz się, dlaczego warto jeść sfermentowane produkty mleczne.

Spis treści

Starsza kobieta jedząca śniadanie
Przyjazne dla jelit bakterie mogą wpływać na układ odpornościowy i poprawiać mikrobiom. freepik

Superfoods nie tylko dla jelit. Jogurt w walce z rakiem płuca

Jedzenie jogurtu i innych sfermentowanych produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuca – wynika z badań naukowców z Oregon State University. Jogurt, który jest jednym z ulubionych śniadań, jest wiązany z niższymi szansami zachorowania na nowotwór płuc.

Sfermentowana żywność korzystnie działa nie tylko na zdrowie jelit. Coraz więcej badań łączy ją z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka ze względu na ich działanie probiotyczne. Przyjazne dla jelit bakterie mogą wpływać na układ odpornościowy i poprawiać mikrobiom.

W Polsce to właśnie rak płuca jest najczęściej diagnozowanym nowotworem złośliwym. To także najczęstsza przyczyna zgonów z powodu nowotworu złośliwego. Roczna liczba zachorowań wynosi ok. 21-23 tysiące. Rak płuca jest rozpoznawany dwa razy częściej u mężczyzn niż u kobiet. Aż 95 proc. chorych stanowią byli lub obecni palacze tytoniu.

Objawy raka płuca to m.in.:

  • uporczywy kaszel,
  • odkrztuszanie krwi,
  • duszności.

Amerykańscy naukowcy przez 13 lat śledzili dietę ponad 100 tysięcy dorosłych osób, aby dowiedzieć się, jak spożywanie nabiału wpłynęło na prawdopodobieństwo zachorowania na raka.

– Nasze wyniki sugerują odwrotną zależność ryzyka raka płuca od spożycia sfermentowanego nabiału – powiedziała dr Dr Lan Doan z Oregon State University.

Orzeźwi, poprawi trawienie i wzmocni kości. Oto 7 korzyści z picia kefiru

Orzeźwi, poprawi trawienie i wzmocni kości. Oto 7 korzyści z picia kefiru

Kefir to fermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. Przez wieki był chroniony przed obcymi, ale dziś jest jednym z popularniejszych produktów mleczarskich. Ten naturalny prob...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Nabiał może mieć korzystne działanie, ale uwaga na mleko

Badanie wpływu spożycia nabiału na ryzyko zachorowania na raka płuca zostało opublikowane w czasopiśmie Elsevier Clinical Nutrition. Wśród uczestników została przeprowadzona ankieta, w której musieli odpowiedzieć na pytanie co jedli i pili. Wszystkie przypadki choroby zostały zdiagnozowane przez lekarzy.

Spośród ponad 100 tysięcy osób, które brały udział w badaniu, około 1600 zachorowało na raka płuca.

Co ciekawe, u tych, którzy jedli i pili najwięcej nabiału, nie stwierdzono większego ani mniejszego ryzyka choroby niż u tych, którzy jedli go najmniej. Ale już spożywanie większej ilości sfermentowanego nabiału – w tym jogurtu – obniżało to ryzyko. Warto też podkreślić, że nie zauważono większej różnicy między niskotłuszczowymi i pełnotłustymi produktami.

– Wśród sfermentowanych produktów mlecznych spożycie jogurtu było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka raka płuca, podczas gdy spożycie sera nie miało żadnego związku – powiedziała dr Doan.

Nie wszystkie wnioski są tak optymistyczne. Naukowcy odkryli, że picie pełnego mleka zwiększa ryzyko raka płuca o około 24 proc.

W Grecji nazywają go straggisto. Poznaj 5 korzyści zdrowotnych jogurtu greckiego

W Grecji nazywają go straggisto. Poznaj 5 korzyści zdrowotnych jogurtu greckiego

Jest kremowy, gęsty i świetnie się komponuje zarówno z owocami, jak i warzywami. Jest bogaty w białko i wiele składników odżywczych. Jogurt grecki, bo o nim mowa, z powodzeniem zastąpi śmietanę czy ma...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Zadbaj o optymalne trawienie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia