Leczniczy napój z Kaukazu orzeźwi i poprawi trawienie. Poznaj 7 korzyści ze spożywania kefiru

Gabriela Fedyk
Nazwa kefiru pochodzi od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka).
Nazwa kefiru pochodzi od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka). pressmaster/123RF
Kefir to fermentowany napój mleczny, który prawdopodobnie pochodzi z Kaukazu. Przez wieki był chroniony przed obcymi, ale dziś jest jednym z popularniejszych produktów mleczarskich. Ten naturalny probiotyk jest pyszny i zdrowy, jednak – jak we wszystkim – warto zachować umiar. Poznaj 7 korzyści ze spożywania kefiru.

Spis treści

Co to jest kefir?

Kefir to sfermentowany napój wytwarzany na bazie mleka i ziaren kefirowych (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego). Jego nazwa ma pochodzić od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka).

Do produkcji kefiru można użyć różnych rodzajów mleka, w tym:

  • mleko krowie,
  • mleko owcze,
  • mleko kozie,
  • mleko wielbłądzie,
  • mleko bawole.

Po zmieszaniu mleka z ziarnami kefiru powstaje lekko pikantny napój o kremowej konsystencji przypominającej jogurt.

Kefir jest bogaty w probiotyki (rodzaj bakterii występujących w jelitach), które mogą wspierać zdrowe trawienie, ale także odporność czy zdrowie serca. To mleczne superfood zawiera też białko, witaminy i minerały, m.in.:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas.

7 korzyści zdrowotnych ze spożywania kefiru

Kefir jest pożywny, smaczny i orzeźwiający. Ten naturalny probiotyk dobrze wpływa na zdrowie jelit i jest bogaty w składniki odżywcze. Jak kefir wpływa na nasze zdrowie?

Poznaj 7 korzyści zdrowotnych, jakie daje spożywanie kefiru:

Kto nie powinien pić kefiru?

Niewiele badań mówi o potencjalnych zagrożeniach, które wynikają ze spożywania kefiru. Jeżeli zachowamy środki ostrożności w przygotowaniu i przechowywaniu, to ten fermentowany napój jest bezpieczny i zdrowy.

Choć osoby z nietolerancją laktozy mogą pić kefir, to powinny uważać, aby nie pić go zbyt dużo. Osoby z alergią na mleko powinny unikać kefiru.

Osoby chorujące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na skład i wybierać zwykły kefir, który nie zawiera cukru.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia