Spis treści
Co to jest kefir?
Kefir to sfermentowany napój wytwarzany na bazie mleka i ziaren kefirowych (zbożowe kolonie drożdży i bakterii kwasu mlekowego). Jego nazwa ma pochodzić od tureckich słów keyif (radość, przyjemność) i kopur (pianka).
Do produkcji kefiru można użyć różnych rodzajów mleka, w tym:
- mleko krowie,
- mleko owcze,
- mleko kozie,
- mleko wielbłądzie,
- mleko bawole.
Po zmieszaniu mleka z ziarnami kefiru powstaje lekko pikantny napój o kremowej konsystencji przypominającej jogurt.
Kefir jest bogaty w probiotyki (rodzaj bakterii występujących w jelitach), które mogą wspierać zdrowe trawienie, ale także odporność czy zdrowie serca. To mleczne superfood zawiera też białko, witaminy i minerały, m.in.:
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę K,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- potas.
7 korzyści zdrowotnych ze spożywania kefiru
Kefir jest pożywny, smaczny i orzeźwiający. Ten naturalny probiotyk dobrze wpływa na zdrowie jelit i jest bogaty w składniki odżywcze. Jak kefir wpływa na nasze zdrowie?
Poznaj 7 korzyści zdrowotnych, jakie daje spożywanie kefiru:
Kto nie powinien pić kefiru?
Niewiele badań mówi o potencjalnych zagrożeniach, które wynikają ze spożywania kefiru. Jeżeli zachowamy środki ostrożności w przygotowaniu i przechowywaniu, to ten fermentowany napój jest bezpieczny i zdrowy.
Choć osoby z nietolerancją laktozy mogą pić kefir, to powinny uważać, aby nie pić go zbyt dużo. Osoby z alergią na mleko powinny unikać kefiru.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na skład i wybierać zwykły kefir, który nie zawiera cukru.
Źródła:
- The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir Frontiers in Microbiology
- Beneficial Properties of Probiotics Tropical Life Sciences Research
- The Potential Role of Probiotics in Cancer Prevention and Treatment Nutrition and Cancer
- The Many Faces of Kefir Fermented Dairy Products: Quality Characteristics, Flavour Chemistry, Nutritional Value, Health Benefits, and Safety Nutrients