Spis treści
Matcha: tarcza antyoksydacyjna na suche oko

Według polskich opracowań naukowych, sproszkowana zielona herbata matcha, dzięki wysokiej zawartości polifenoli, wykazuje silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki temu wspomaga wzrok w dwóch obszarach:
walka z zespołem suchego oka – badania wskazują, że matcha może łagodzić objawy zespołu suchego oka, takie jak pieczenie i uczucie piasku pod powiekami,
wsparcie rogówki – pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie i redukuje stany zapalne, działając jak naturalna tarcza antyoksydacyjna. Matcha ogranicza wpływ szkodliwych wolnych rodników i wspiera regenerację rogówki, czyli przezroczystej przedniej części oka.
Pistacje: naturalny filtr dla siatkówki
Badania amerykańskich naukowców wykazały, że pistacje to kluczowy element diety wspierającej wzrok, ponieważ są naturalnym źródłem luteiny i zeaksantyny – pigmentów tworzących barwnik plamki żółtej w siatkówce, czyli centralnej części oka odpowiedzialnej za ostre widzenie.
Regularne spożycie pistacji zwiększa gęstość tego barwnika, który działa jak naturalny filtr ochronny, chroniący siatkówkę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV i stresem oksydacyjnym oraz wspierając ostrość widzenia.
Luteina i zeaksantyna pomagają także regenerować wzrok po ekspozycji na światło w tym światło niebieskie i utrzymują nawilżenie oczu. Pistacje zapewniają więc wsparcie wzroku u osób pracujących przez ekranem.
– Odpowiednia dieta działa jak naturalny suplement dla wzroku. Pełnowartościowe posiłki, nawodnienie oraz rozsądne korzystanie z ekranów i regularne badania wzroku pomagają utrzymać oczy w dobrej kondycji przez długie lata. Tym ostatnim należy poddawać się co 1-2 lata – doradza Maria Boros, optometrystka w salonie optycznym marki Alensa.
Możesz więc dodawać pistacje do wszystkiego. Jeśli jednak chodzi o desery i kremy pistacjowe to oczywiście ważny jest ich skład i umiar, bo nie wszystkie są zdrowe i dobrze wpływają na nasz organizm. Lepiej więc nie przesadzać i serwować sobie taki deser raz na jakiś czas.
Holistyczna dieta dla zdrowia oczu
Korzystny wpływ matchy i pistacji potwierdza, jak kluczowe jest holistyczne podejście do wzroku. Aby jeszcze lepiej zadbać o oczy oprócz nich, dieta powinna być bogata także w:
kwasy omega-3 – wspierają prawidłowe funkcjonowanie siatkówki i mogą zmniejszać ryzyko pogorszania się wzroku z wiekiem (obecne w rybach i orzechach),
witaminy z grupy B (zwłaszcza B6) – pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie wewnątrzgałkowe, co jest kluczowe dla kondycji oczu,
witaminy C i E – dzięki właściwościom antyoksydacyjnym pomagają neutralizować szkodliwe wolne rodniki i chronić przed stresem oksydacyjnym,
witamina D i magnez – wspierają mikrokrążenie i prawidłowe działanie tkanek oka.
Źródła:
Antioxidant properties of matcha in dry eyedisease prevention: can matcha polyphenols improve ocular hydration? International Journal of Innovative Technologies in Social Science
Pistachio Consumption Increases Macular Pigment Optical Density in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial The Journal of Nutrition









