Spis treści
Włoski eliksir długowieczności. Oliwa z oliwek z chili na zdrowie i długie życie
Oliwa z oliwek stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej, która ma zapewniać mniejsze ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia, otyłość, cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze czy zespół metaboliczny. Chroni przed chorobami mózgu oraz innymi, które wiążą się ze starzeniem.
Sprawdź też: Czy ktoś umarł od papryki chili? Zobacz, jak wpływa na ryzyko zgonu
Połączenie oliwy z oliwek z ostrą papryczką chili ma według Włochów działanie prozdrowotne. Kapsaicyna, czyli substancja, która odpowiada za ostry smak chili, ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dzięki niej układ krążenia działa sprawniej, zmniejszają się objawy stanów zapalnych stawów i mięśni. Kapsaicyna ma też chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegać pojawianiu się zakrzepów krwi i spowalniać procesy starzenia się organizmu. Badania wykazują, że kapsaicyna może obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Redukuje też komórki rakowe, nie naruszając przy tym komórek zdrowych.
Kto powinien spożywać oliwę z oliwek z chili?
Oliwa z oliwek z papryczką chili jest szczególnie polecana niektórym osobom. Schorzenia, przy których może korzystnie działać, to:
- łuszczyca,
- dyskopatia,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- neuropatia cukrzycowa,
- nerwobóle związane z rozwojem tocznia, błonicy czy boreliozy.
Jak przygotować włoski eliksir długowieczności?
Połączenie oliwy z oliwek z papryczką chili pomaga nie tylko na bóle mięśni i stawów. Jedna łyżeczka dziennie wzmacnia i chroni organizm przed wieloma niekorzystnymi czynnikami. Sprawdź, jak przygotować ten niezwykły w działaniu ostry eliksir długowieczności.
Zobacz też: Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”. Oliwa z oliwek może uchronić cię przed demencją
Składniki na włoski eliksir długowieczności:
- 1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 10 małych, wysuszonych papryczek chilli,
- gałązka rozmarynu.
Przepis na włoski eliksir długowieczności:
- Zmiel papryczki chili w moździerzu lub w maszynce do mięsa.
- Powstały proszek wsyp do ciemnej butelki.
- Do butelki dodaj gałązkę rozmarynu.
- Suche składniki zalej ciepłą oliwą z oliwek.
- Butelkę zakręć i odstaw na pięć dni.
Aby przyspieszyć proces powstawania mikstury, butelkę należy wstawić do garnka z wodą i podgrzewać przez dwie godziny, po czym odstawić na 24 godziny. Następnego dnia czynność powtarzamy i po 30 minutach czekamy, aż ostygnie.
Gotową miksturę można stosować zewnętrznie i wewnętrznie – pocierając chore miejsce lub pijąc jedną łyżeczkę dziennie. Taka oliwa może być też dodawana do wielu dań – sałatek, pizzy i innych.
Źródła:
Medical News Today