Ten deser z PRL-u działa zbawiennie na jelita. Jest niskokaloryczny, tani i pyszny. Zrobisz go tylko z czterech składników

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Do zrobienia tej przekąski potrzebujemy tylko czterech składników.
Do zrobienia tej przekąski potrzebujemy tylko czterech składników. SMarina/Getty Images
Kisiel domowy to deser, który kojarzy się z dzieciństwem i wieloma słodkimi chwilami. Oprócz słodkiego smaku z nutą kwasowości i jedynej w swoim rodzaju żelowej konsystencji oferuje też walory zdrowotne. Jest polecany rekonwalescentom czy osobom po zatruciu pokarmowym. Jak zrobić kisiel? Zdradzamy, dlaczego warto go jeść.

Spis treści

Nie kupuj w sklepie – zrobisz go samodzielnie w kilka minut. Postaw na kisiel domowy

Kisiel jest lekkostrawną i niskokaloryczną przekąską, przez co jest zalecany osobom na diecie lekkostrawnej. Ma półpłynną, żelową konsystencję. Jest prosty w przygotowaniu, choć częściej sięgamy po ten „z torebki”. W sklepach są dostępne dwie wersje: kisiel do gotowania oraz instant, który wymaga tylko zalania wrzątkiem. Nie jest to jednak zdrowy wybór ze względu na dużą ilość cukru, barwników, sztucznych aromatów i regulatorów kwasowości. Kisiel domowy (np. kisiel z siemienia) jest zdrową przekąską, bogatą w witaminy i składniki mineralne, którą przygotujemy w kilka minut.

Czy kisiel jest zdrowy?

Kisiel może być zdrowy, jeżeli zdecydujemy się przygotować go samemu. Wiele zależy od składników, których użyjemy.

Sprawdź w naszej galerii, dlaczego kisiel to zdrowy deser

Jak zrobić kisiel w domu?

Do przygotowania prostego, domowego kisielu potrzebne są tylko cztery składniki: woda, mąka ziemniaczana, owoce i cukier (lub inna substancja słodząca). Owoce można mieszać, wybierać sezonowe lub użyć mrożonek.

Czytaj także: Tani, domowy sposób mojej babci na gładką skórę. Koi, łagodzi podrażnienia

Składniki na kisiel domowy:

  • 3 szklanki zimnej wody,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji),
  • 3 łyżeczki cukru lub innego słodzika,
  • 3 garści owoców.

Przepis na kisiel domowy:

  1. Myjemy owoce. Jeżeli są z pestkami, to pozbywamy się ich. Owoce wkładamy do garnka.
  2. Do garnka z owocami wlewamy 2,5 szklanki wody, cukier i zagotowujemy. Gotujemy około 2 minut.
  3. W pozostałej wodzie (pół szklanki) rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się owoców. Przez chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
  4. Odstawiamy z ognia. Jeżeli konsystencja jest za rzadka, rozpuszczamy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimnej wody i dodajemy do kisielu. Mieszamy i zagotowujemy.
  5. Kisiel nakładamy do salaterek, kompotierek, kubków lub szklanek. Jemy lekko przestudzony lub chłodny.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia