Spis treści
Czy jedzenie ostrych potraw może pomóc ci schudnąć?
– Samo dodanie papryczki chili do posiłku, w takiej ilości, by danie było pikantne, ale nadal Ci smakowało, może pomóc zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia – powiedziała dr Paige Cunningham, badaczka z Pennsylvania State University, w rozmowie z Verywell Health.

Cunningham jest główną autorką niedawno opublikowanego badania w czasopiśmie Food Quality and Preference. Naukowcy odkryli, że tempo jedzenia spadało, a ilość spożywanego pokarmu malała wraz ze wzrostem odczuwanej ostrości.
Jak działa kapsaicyna zawarta w papryczkach chili?
W papryczkach chili znajduje się kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ich ostrość. Uważa się, że kapsaicyna pobudza produkcję ciepła w organizmach żywych i przyspiesza metabolizm.
– Kapsaicyna pomaga podnieść temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm i sprawia, że szybciej spalamy kalorie. Badania wykazały, żemoże ona zwiększyć tempo metabolizmu nawet o 5 procent – wyjaśniła dietetyczka kliniczna Haley Robinson ze szpitala Piedmont Atlanta w oświadczeniu.
Papryczki chili i inne przyprawy mogą również wpływać na uczucie głodu — osoby jedzące ostre potrawy częściej spożywają mniej jedzenia w ciągu dnia.
– Są badania sugerujące, że kapsaicyna oddziałuje na podwzgórze, część mózgu odpowiedzialną za kontrolę głodu i sytości – powiedziała Patricia Bridget Lane, dietetyczka z Cleveland Clinic.
Warto jednak zaznaczyć, że nie ma badań potwierdzających, iż jedzenie wyjątkowo ostrych papryczek Carolina Reaper czy ghost pepper, które zawierają więcej kapsaicyny, przynosi większe korzyści.
Kapsaicyna to główny składnik pieprzu cayenne i chili w proszku, ale inne odmiany również wykazują korzystne działanie.
Czy osoby regularnie jedzące papryczki chili rzadziej umierają z powodu chorób serca?
Naukowcy z Harvardu twierdzą, że osoby regularnie jedzące papryczki chili wydają się rzadziej umierać na choroby serca, a ci, którzy jedli ostre potrawy niemal codziennie, mieli o 14 procent niższe ryzyko zgonu niż osoby sięgające po nie raz w tygodniu.
Zdrowie

Warto jednak podchodzić do tych korzyści z rezerwą i uważać na ilość spożywanych ostrych potraw.
– Papryczki chili często spożywane są z tłustymi, wysokokalorycznymi potrawami, co oznacza, że częstsze jedzenie chili wiąże się z częstszym spożywaniem wysokokalorycznych dań – powiedział dr Thomas Holland, lekarz-naukowiec z Rush University, w rozmowie z Medical News Today.