Spis treści
Domowe sposoby na ość w gardle – czy są skuteczne?
Istnieje wiele domowych sposobów na pozbycie się ości lub inaczej rybiej kolki z gardła. Należy jednak pamiętać, że w niektórych przypadkach wymagana jest pomoc laryngologa lub internisty, który za pomocą specjalnych narzędzi ułatwi usunięcie zalegającej ości.
Wśród domowych sposobów na usunięcie kolki z gardła wymienia się przede wszystkim powolne wypicie połowy szklanki ciepłej wody lub wypicie 2 łyżek soku z cytryny. Spożycie kwaśnego płynu pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych, a naturalny odruch przełykania powinien skierować ość w dalsze części przewodu pokarmowego.
UWAGA! Często mówi się, że w przypadku ości w gardle należy spożyć pół kromki chleba. Jednak jest to mylne przekonanie, a zjedzenie stałego i suchego pokarmu, jakim jest chleb, może wręcz doprowadzić do bezpośredniego zagrożenia zdrowia lub życia.
Jeśli ość w gardle nie przesuwa się w naturalny sposób w dalsze części przełyku i jest wbita przez 15 minut, należy udać się do laryngologa lub na szpitalny oddział ratunkowy. W przypadku wbicia kolki u dziecka, nie należy czekać, a bezpośrednio udać się na SOR.
Czym grozi zatrzymanie ości w gardle?
Zatrzymanie się ości w gardle jest niezwykle niebezpiecznym zjawiskiem. W większości przypadków kolka szybko sama przesuwa się wzdłuż przewodu pokarmowego i nie stanowi zagrożenia. Jednak w momencie, gdy wbije się w gardło lub przełyk może dojść do rozwoju silnego stanu zapalnego.
Niebezpieczną praktyką na pozbycie się ości jest spożycie kromki suchego chleba. W momencie przełykania kawałka chleba ość wbita w gardło lub przełyk może przedostać się jeszcze głębiej, a w najgorszym wypadku spodobać nawet perforację, czyli przebić przełyk. Dodatkowo niecałe 20 cm od gardła po lewej stronie mieści się aorta, a przebicie jej kolką może spowodować krwawienie wewnętrzne lub nawet zadławienie się krwią.
Dodatkowo zostawienie wbitej ości w przewodzie pokarmowym może przyczynić się do rozwoju:
- stanu zapalnego,
- wrzodów,
- ropy,
- silnej gorączki.
W najcięższych przypadkach taka kolka może powodować silny rozwój stanu zapalnego i sepsy, czyli gwałtownej reakcji zapalnej wskutek silnego zakażenia.
Dowiedz się więcej: Jakie są główne objawy sepsy, czyli inaczej posocznicy?
Jak pozbyć się ości z ryby?
Wiele osób nie spożywa ryb właśnie ze względu na dużą zawartość ości. Obecnie w sklepach jest duży asortyment wielu gatunków ryb, które zostały poddane metodzie filetowania. Tak przygotowana ryba nie powinna zawierać kolek, jednak zawsze podczas spożywania takiego mięsa należy dokładnie gryźć każdy kawałek.
Najlepszym sposobem na pozbycie się ości z ryby jest zalanie smażonego mięsa zalewą octową, która po pewnym czasie rozpuści małe ości, a te większe staną się miękkie i elastyczne, przez co nie wbiją się w gardło lub przełyk.
Dowiedz się więcej: Jak przygotować zalewę octową do ryby?
Innym sposobem ułatwiającym usunięcie ości z ryby jest polanie surowego mięsa wrzątkiem. Białka mięsa ulegną lekkiemu ścięciu, czyli ich struktura ulegnie zmianie, a kolki znacznie łatwiej będzie zlokalizować i wyjąć. Wygodnym sposobem usunięcia może okazać się użycie pęsety kosmetycznej.