Jak upiec chleb? Wypróbuj łatwy domowy chleb z formy, szybki bochenek bez drożdży i przepis na bułki z ziarnami

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Domowy chleb nie wymaga wiele pracy i najlepiej smakuje świeży, jednak należy go jeść dopiero po całkowitym ostudzeniu na kratce, na którą powinien zostać wyjęty po upieczeniu. Hans/pixabay.com
Zainteresowanie domowym chlebem rośnie, bo coraz rzadziej wychodzimy na zewnątrz. Z powodu epidemii koronawirusa nie mamy też zbytniego wyboru, gdy już kupujemy pieczywo. A że do najczęściej gromadzonych na zapas produktów należą mąka i drożdże, to właśnie jest czas na własnoręczne wypieki. Sprawdź, jak w łatwy sposób upiec proste chleby i bułki!

Co zrobić, jeśli w domu brakuje chleba, a nie zamroziliśmy żadnego bochenka? Warto sięgnąć do zapasów mąki, które w czasach epidemii koronawirusa większość osób zgromadziła w swoich kuchniach i spiżarniach. Proponowane przez nas przepisy są proste, sprawdzone i nie wymagają trudno dostępnych składników, dlatego warto je wypróbować.

Chleb z foremki na drożdżach

Najprostszy przepis na chleb uwzględnia tylko 5 podstawowych składników. Wypiek najlepiej przygotować w podłużnej prostokątnej foremce. Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb” (Weltbild), według której można przygotować w domu ponad 175 rodzajów pieczywa.

Szybki chleb na drożdżach
Składniki:

  • 1 kg dowolnej mąki pszennej, żytniej lub ich mieszanki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 l ciepłej wody lub mleka,
  • sól do smaku,
  • olej do posmarowania foremki.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej w nie mieszankę drożdży z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody lub mleka, po czym połącz składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
  2. Gdy mieszanka podwoi swoją objętość, dodaj resztę wody lub mleka oraz sól do smaku (ok. 1/2 łyżki), po czym niezbyt starannie wyrób ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni i ścianek miski.
  3. Posmaruj cienko olejem wnętrza 2 podłużnych, prostokątnych foremek do pieczenia (albo wyłóż je pergaminem) i wlej ciasto, napełniając je do połowy ich wysokości.
  4. Zwilżoną dłonią wygładź powierzchnię ciasta, przykryj foremki czystą kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta.
  5. Wstaw formy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto odklei się od brzegów formy i przyrumieni na wierzchu. Jeżeli górna część chleba ma być chrupiąca, w trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj ją gorącą wodą.

ZOBACZ: Jak upiec chleb na zakwasie, chleb bez mąki z ziaren, żytni i inne.

Przepis na chleb – domowy bochenek na 10 sposobów. Sprawdź, ...

Przepis na chleb bez drożdży

Drożdże to podstawowy składnik pieczywa, wykorzystywany jest również w większości chlebów na zakwasie. Z przyczyn zdrowotnych niektóre osoby muszą jednak z nich zrezygnować. A ponieważ przygotowanie chleba wyłącznie na zakwasie jest procesem długotrwałym i pracochłonnym, rozwiązaniem w takiej sytuacji może być przygotowanie bochenka chleba na proszku do pieczenia.

Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey „Trzyskładnikowe wypieki” (Insignis) pełnej pomysłów na proste i szybkie dania z udziałem trzech produktów spożywczych.

Irlandzki chlebek z maślanką
Składniki:

  • 450 g mąki samorosnącej (czyli 435 g mąki pszennej z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 300 ml maślanki lub 285 ml mleka ubitego z łyżką soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki samorosnącej z dodatkiem 2 łyżeczek sody dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj, by nie tracić powstających w cieście pęcherzyków powietrza.
  2. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie uformuj bochenek o wysokości ok. 5 cm.
  3. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, zrób na wierzchu duże nacięcie w kształcie krzyża na głębokość ok. 0,5 cm i wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni Celsjusza lub 220 stopni z termoobiegiem.
  4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza (lub 170 stopni z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20 min, aż drewniany patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.
Nasiona stosowane jako posypka do pieczywa to wartościowy dodatek, którego warto nie żałować w domowych wypiekach.
Nasiona stosowane jako posypka do pieczywa to wartościowy dodatek, którego warto nie żałować w domowych wypiekach. Irikiki/pixabay.com

Jak zrobić owsiane bułki grahamki?

Pieczywo graham to wypieki z mąki pszennej typu graham, którą uważa się za rodzaj pośredni między mąką białą a pełnoziarnistą. Mąka graham składa się z mąki oczyszczonej ze środka ziarna i rozdrobnionych części ich okrywy w postaci ok. 15 proc. otrąb i kilku procent zarodków pszennych, które są pierwotnymi kiełkami.

Pieczywo graham łączy więc w pewnym stopniu zalety pieczywa białego (lekkość i łatwa strawność) i razowego (obecność poprawiającego trawienie błonnika, związków mineralnych i witamin z grupy B). Wraz z owsem bogatym w związki obniżające poziom cholesterolu we krwi i podobnie działającymi odżywczymi ziarnami, jakie często stosuje się w charakterze posypki bułek i chlebów, daje to sycącą i wartościową podstawę kanapek.

Przepis na grahamki pszenno-owsiane z mieszanką ziaren pochodzi z książki Darii Rybickiej i Katarzyny Bonczek „Apetyczna książka dla całej rodziny” (Wyd. Daria Rybicka), która jest nietypowym na polskim rynku zbiorem receptur i porad kulinarnych dla rodziców nawet bardzo małych dzieci.

Bułki grahamki z owsem i nasionami
Składniki:

  • 1 szkl. mąki graham,
  • 1 szkl. mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szkl. mieszanki ziaren, np. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni, płatków owsianych, otrębów itp.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko z wodą, dodaj roztopione masło i pokruszone drożdże, wymieszaj do ich rozpuszczenia i dodaj resztę składników oprócz ziaren i jajka.
  2. Wymieszaj ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody, a gdy stanie się sprężyste, przykryj je czystą ściereczką kuchenną i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, uformuj z niego walec, pokrój na 8 kawałków i uformuj z nich bułki.
  4. Przełóż bułki na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, lekko spłaszcz z wierzchu, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.

ZOBACZ: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Amelia

Dobry przepis! Ja lubię dodać jeszcze trochę śliwek albo rodzynek. Sekretem udanego chleba jest też dobra mąka, polecam spróbować prawdziwej mąki bez chemicznych dodatków. Taką można dostać w małych, lokalnych młynach. Ostatnio kupuję na http://www.naturomat.pl i jestem mega zadowolona. Jak piekę to zazwyczaj łączę ze sobą różne mąki i każdy chleb wychodzi inny.

d
datura

A do wyrabiania ciasta na chleb przyda się porządny robot kuchenny wyposażony w odpowiedni hak. Przygotowanie chleba zajmuje wtedy chwilę :) Jak ktoś ma wątpliwości, jaki robot wybrać, to niech koniecznie zajrzy tutaj: https://dociekliwa.pl/2019/10/22/test-kenwood-chef-xl-elite-najlepszy-robot-kuchenny-jaki-testowalam-moje-opinie/

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3