1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać...
fot. Khosrork/GettyImages

Top 10 produktów powodujących wzdęcia

Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać dyskomfortu po jedzeniu? Uważaj na gazotwórcze jedzenie! Na kolejnych slajdach sprawdź, jakie są najbardziej wzdymające produkty i potrawy.

Powstawanie gazów w jelicie to rzecz normalna, zwłaszcza po spożyciu niektórych produktów lub w sytuacjach, gdy przy jedzeniu połykamy powietrze. Uporczywe wzdęcia bywają jednak sygnałem choroby, więc jeśli wyeliminowania pokarmów pokarmów nie przynosi poprawy samopoczucia, należy zwrócić się po poradę do lekarza.

2 z 11
Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem...
fot. Ildi Papp/123RF

Cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe

Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem oligosacharydów, m.in. trójcukru o nazwie rafinoza, który nie ulega trawieniu w organizmie, a jest rozkładany przez obecne z jelicie bakterie. W wyniku fermentacji powstają z niej gazy takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan. Podobne działanie ma zawarty w tych roślinach błonnik. Towarzyszą mu związki siarkowe, które dodatkowo zwiększają ich działanie gazotwórcze. Jeśli cebula czy czosnek są dodatkowo smażone (jak np. onion rings w panierce), efekt wzdymający jest maksymalny.

3 z 11
Rośliny spokrewnione z kapustą (a więc także brukselka,...
fot. Arkadiusz Fajer/123RF

Kapusta i inne rośliny krzyżowe

Rośliny spokrewnione z kapustą (a więc także brukselka, brokuły czy kalafior) są źródłem błonnika i fermentującej w układzie pokarmowym rafinozy. Wzdęciom sprzyja też jedzenie kapusty kiszonej i przygotowanych z niej dań, szczególnie bigosu z dużym dodatkiem tłustego mięsa i ciężkostrawnych grzybów.

4 z 11
Źródłem gazów jest też zawarty w strączkach błonnik i...
fot. kalhh/pixabay.com

Fasola, groch i inne nasiona strączkowe

Źródłem gazów jest też zawarty w strączkach błonnik i rafinoza. Jeszcze bardziej wzdymające są połączenia fasoli czy grochu z cebulą i tłustym mięsem (jak np. w grochówce czy fasolce po bretońsku), zwłaszcza, jeśli składniki są smażone.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Czy wiesz, jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek?

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Przygotuj się na Wigilię i zamroź przygotowane wcześniej potrawy. To się opłaci!

Zobacz również

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Ryba na wigilijnym stole nie musi być nudna. Te przepisy odmienią twoje Święta

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza