1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać...
fot. Khosrork/GettyImages

Top 10 produktów powodujących wzdęcia

Chcesz mieć bardziej płaski brzuch i nie odczuwać dyskomfortu po jedzeniu? Uważaj na gazotwórcze jedzenie! Na kolejnych slajdach sprawdź, jakie są najbardziej wzdymające produkty i potrawy.

Powstawanie gazów w jelicie to rzecz normalna, zwłaszcza po spożyciu niektórych produktów lub w sytuacjach, gdy przy jedzeniu połykamy powietrze. Uporczywe wzdęcia bywają jednak sygnałem choroby, więc jeśli wyeliminowania pokarmów pokarmów nie przynosi poprawy samopoczucia, należy zwrócić się po poradę do lekarza.

2 z 12
Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem...
fot. Ildi Papp/123RF

Cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe

Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem oligosacharydów, m.in. trójcukru o nazwie rafinoza, który nie ulega trawieniu w organizmie, a jest rozkładany przez obecne z jelicie bakterie. W wyniku fermentacji powstają z niej gazy takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan. Podobne działanie ma zawarty w tych roślinach błonnik. Towarzyszą mu związki siarkowe, które dodatkowo zwiększają ich działanie gazotwórcze. Jeśli cebula czy czosnek są dodatkowo smażone (jak np. onion rings w panierce), efekt wzdymający jest maksymalny.

3 z 12
Rośliny spokrewnione z kapustą (a więc także brukselka,...
fot. Arkadiusz Fajer/123RF

Kapusta i inne rośliny krzyżowe

Rośliny spokrewnione z kapustą (a więc także brukselka, brokuły czy kalafior) są źródłem błonnika i fermentującej w układzie pokarmowym rafinozy. Wzdęciom sprzyja też jedzenie kapusty kiszonej i przygotowanych z niej dań, szczególnie bigosu z dużym dodatkiem tłustego mięsa i ciężkostrawnych grzybów.

4 z 12
Źródłem gazów jest też zawarty w strączkach błonnik i...
fot. kalhh/pixabay.com

Fasola, groch i inne nasiona strączkowe

Źródłem gazów jest też zawarty w strączkach błonnik i rafinoza. Jeszcze bardziej wzdymające są połączenia fasoli czy grochu z cebulą i tłustym mięsem (jak np. w grochówce czy fasolce po bretońsku), zwłaszcza, jeśli składniki są smażone.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Zobacz również

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę