Spis treści
Co się stanie z organizmem, gdy regularnie będziesz jeść dynię i jej pestki? Korzyści są ogromne!
Dynia to sezonowe warzywo, które wykorzystywane jest do przygotowania zup, deserów, a nawet warzywnego makaronu. Poza walorami smakowymi, dynia i jej pestki wykazują szereg korzystnych działań na stan zdrowia organizmu. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po te produkty.
Dlaczego warto jeść dynię i jej pestki?
Ile kalorii ma dynia?
Dynia jest niskokaloryczna, ponieważ w porcji 100 g zawiera tylko 26 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,3 g białka, 4,9 g węglowodanów, 2,8 błonnika pokarmowego i znikome ilości tłuszczy – 0,3 g.
Czytaj także: Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich
Warto wspomnieć, że ugotowana dynia ma średni indeks glikemiczny (IG 64), ale równoczesne niski ładunek glikemiczny. To sprawia, że osoby chore na cukrzycę, stan przedcukrzycowy i insulinooporność mogą spożywać umiarkowane ilości tego warzywa.
Dynia jest zdrowa i smaczna. Sprawdź przepisy na proste i pyszne dania na jej bazie
Dynia to nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe warzywo. Występuje w licznych odmianach, a do najpopularniejszych należą dynia olbrzymia, zwyczajna, piżmowa, makaronowa, hokkaido i muscat. Z pomarań...
Dynia to jednoroczne warzywo, chociaż z botanicznego punktu widzenia jest owocem, ponieważ zawiera pestki. Dynie mają różne kształty i kolory, a wśród najpopularniejszych można wymienić:
- dynię olbrzymią,
- hokkaido,
- piżmową,
- ozdobną.
Zobacz także: Przepis na nocną owsiankę
Właściwości odżywcze dyni i jej pestek
Co sprawia, że dynia i jej pestki są tak cennym i pożądanym produktem spożywczym? Przede wszystkim jest to znakomite źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień, a także zmniejsza ryzyko rozwoju groźnego raka jelita grubego.
Porcja 100 g tego warzywa jest również źródłem:
- witaminy A – 8 513 jednostek międzynarodowych (IU),
- witaminy B1 – 0,05 mg,
- witaminy B2 – 0,11 mg,
- witaminy B3 – 0,6 mg,
- witaminy B5 – 0,6 mg,
- witaminy B6 – 0,061 mg,
- kwasu foliowego – 16 mcg,
- witaminy E – 1,06 mg,
- witaminy C – 9 mg,
- witaminy K – 1,1 mg,
- wapnia – 21 mg,
- magnezu – 12 mg,
- żelaza – 0,8 mg,
- potasu – 340 mg,
- cynku – 0,32 mg.
Dynia to także źródło beta-karotenu, który jako prekursor witaminy A chroni narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka.
Warto także wspomnieć, że pestki dyni to znakomite źródło cynku – 7,64 mg na 100 g produktu. Związek ten odpowiada nie tylko za prawidłowy wygląd skóry, włosów i jak uratować zniszczone paznokcie, ale również za prawidłowe rozpoznawanie smaku, produkcję krwinek czerwonych i regulację wydzielania insuliny. Dodatkowo cynk jest niezbędny dla mężczyzn, ponieważ wpływa na produkcję testosteronu, a tym samym odpowiada za prawidłowy rozwój plemników.
Placki z dyni na słodko i na słono. Przepisy nie tylko dla wegan
Placki z dyni to hit nie tylko na śniadanie, można przygotować je także na podwieczorek albo kolację. Potrawy z tego niskokalorycznego warzywa są pyszne, ale przy okazji szczególnie bogate w składniki...