Z artykułu dowiesz się:
- Jaka to jest dieta łatwostrawna?
- Kiedy stosuje się dietę lekkostrawna? Wskazania przy chorobach
- Dieta lekkostrawna – co jeść? Produkty zalecane
- Dieta lekkostrawna – produkty limitowane
- Dieta lekkostrawna – dania i produkty zakazane
- Jakie to są potrawy lekkostrawne? Zalecane metody przygotowania
- Lekkostrawne śniadanie, obiad i kolacja
- Jak jeść na diecie łatwostrawnej?
- Dieta lekkostrawna – jadłospis przy różnych problemach zdrowotnych
- Lekkostrawne jedzenie dzięki ziołom i przyprawom
Jaka to jest dieta łatwostrawna?
Dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, to modyfikacja żywienia podstawowego, polegająca na wykluczeniu produktów i dań trudnostrawnych. Jej zadaniem jest odciążyć układ pokarmowy, zapewniając jednocześnie odpowiednią ilość energii i wszystkich niezbędnych związków odżywczych.
Dieta łatwostrawna to menu oszczędzające przewód pokarmowy lub jego część w przypadku zaburzeń jego funkcjonowania. Odpowiedni dobór produktów i sposobów przygotowania posiłków ułatwia trawienie i wchłanianie składników odżywczych, wpływając na poprawę stanu odżywienia i zdrowia chorego.
Korzystne działanie diety lekkostrawnej wiąże się m.in. z wyeliminowaniem ciężkostrawnych produktów i dań, które długo zalegają w żołądku – m.in. obfitujących w tłuszcz, błonnik pokarmowy i związki gazotwórcze, a także tych podrażniających układ trawienia, takich jak ocet czy ostre przyprawy.
Czytaj też: Te zioła są prawie zapomniane, choć wspaniale smakują i usprawniają trawienie
Skład podstawowej diety lekkostrawnej powinien być dobrany w taki sposób, by w przypadku osoby dorosłej dostarczała:
- ok. 12 proc. energii z białka – ok. 1 g/kg należnej masy ciała lub ok. 65-90 g dziennie,
- maks. 30 proc. energii z tłuszczów dobrej jakości, pochodzących z roślin,
- 50-65 proc. energii z węglowodanów,
- 20-25 g błonnika dziennie, szczególnie tego rozpuszczalnego w wodzie.
Zobacz w galerii przykłady lekkostrawnych posiłków.
Podane ilości poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od schorzenia, którego leczeniu towarzyszy dieta. W diecie lekkostrawnej ograniczeniu podlega m.in. zawartość błonnika, tłuszczu, sodu, związków pobudzających wydzielanie soku żołądkowego czy energii[. W każdym przypadku indywidualną dietę ustala lekarz.
Kiedy stosuje się dietę lekkostrawna? Wskazania przy chorobach
Jadłospis diety lekkostrawnej występuje w różnych wersjach, zależnych od ich przeznaczenia, np.:
- dieta lekkostrawna podstawowa – m.in. w niestrawności, chorobach czynnościowych przewodu pokarmowego (m.in. zespole jelita drażliwego), chorobach infekcyjnych z gorączką (m.in. koronawirusem SARS-CoV-2, czyli COVID-19, czy powodującym grypę żołądkową rotawirusem), a także przy unieruchomieniu;
- dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika – m.in. w chorobach dróg żółciowych i trzustki;
- dieta lekkostrawna bogatobiałkowa – m.in. w chorobach wątroby, stanach pooperacyjnych, nadczynności tarczycy, chemioterapii;
- dieta lekkostrawna bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczu – m.in. przy stłuszczeniu wątroby czy po resekcji żołądka;
- dieta lekkostrawna bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczu i błonnika – m.in. w zespołach upośledzonego trawienia i wchłaniania;
- dieta lekkostrawna niskobiałkowa – m.in. w chorobach wątroby i nerek przebiegających z ich niewydolnością;
- dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego – m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżyty żołądka i jelit, przepuklinie rozworu przełykowego;
- dieta lekkostrawna o zmienionej konsystencji: papkowata – m.in. w chorobach jamy ustnej i przełyku, przy utrudnionym gryzieniu i przełykaniu, po niektórych zabiegach chirurgicznych i chorobach przebiegających z gorączką (według zaleceń lekarza).
Dieta lekkostrawna – co jeść? Produkty zalecane
Jadłospis diety łatwostrawnej w wersji podstawowej opiera się na następujących produktach spożywczych:
Produkty zbożowe:
- czerstwe pieczywo jasne,
- drobne kasze – manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna,
- ryż biały,
- drobne makarony pszenne.
Nabiał:
- mleko (w razie tolerancji),
- mleko zsiadłe,
- jogurt,
- kefir,
- biały ser,
- twarożki,
- jaja gotowane.
Mięso i ryby:
- chuda wołowina i cielęcina,
- kurczak,
- chude ryby: pstrąg, sola, leszcz, sandacz, morszczuk,
- chude wędliny: polędwica, szynka wołowa i wieprzowa.
Tłuszcze:
- masło,
- słodka śmietanka,
- oleje roślinne,
- miękkie margaryny.
Warzywa gotowane:
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- kalafior,
- buraki,
- dynia,
- cukinia,
- szpinak,
- ziemniaki.
Warzywa surowe:
- sałata,
- cykoria,
- natka pietruszki,
- koperek,
- pomidor bez skórki,
- marchew starta z jabłkiem.
Owoce – dojrzałe, bez skórek i pestek:
- jabłka,
- morele,
- brzoskwinie,
- pomarańcze,
- banany,
- inne.
Słodycze:
- miód,
- dżemy bez pestek,
- przeciery owocowe.
Przyprawy:
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- koperek,
- kminek,
- cynamon,
- wanilia,
- majeranek.
Warto przeczytać: Pomysły na smaczne lekkostrawne śniadanie, obiad i kolację
Dieta lekkostrawna – produkty limitowane
Na diecie lekkostrawnej należy ograniczyć spożycie tych produktów, które nie są dobrze tolerowane. Pewne z nich można jeść w małych ilościach, co jest kwestią indywidualną i często związaną z aktualnym stanem zdrowia, a więc podlegającą modyfikacji.
Ograniczeniom podlegają zwłaszcza związki błonnikowe, których dzienne spożycie nie powinno przekraczać ok. 24 g. Jak to zrobić, wciąż jedząc warzywa i owoce w ramach głównych posiłków? Poleca się:
- młode warzywa o delikatnej strukturze, np. młoda marchew czy dynia,
- dobrze dojrzałe owoce, jak np. banany,
- usuwanie twardych i włóknistych części warzyw, np. skórki szparagów czy kalarepy,
- gotowanie warzyw, które zmiękcza błonnik,
- usuwanie skórek z warzyw, np. przez sparzenie i obranie pomidora,
- usuwanie skórek z owoców, np. przez przecieranie przez sito,
- usuwanie pestek z owoców, np. malin,
- ścierania warzyw na tarce.
Produkty dozwolone w ograniczonej ilości (i tylko przy ich tolerancji) w podstawowej diecie lekkostrawnej to:
- produkty zbożowe: pieczywo graham,
- nabiał: sery żółte, jaja na twardo,
- warzywa: ogórki kiszone bez skórki, młody zielony groszek,
- owoce: truskawki, maliny, przecier lub sok z porzeczek,
- słodycze: kakao, czekolada, cukierki,
- przyprawy: majonez, chrzan.
Dieta lekkostrawna – dania i produkty zakazane
Dieta lekkostrawna wymaga wyeliminowania źle tolerowanych produktów, choć niektóre z wymiennych pokarmów mogą nie powodować przykrych objawów ze strony przewodu pokarmowego – ważna jest ciągła obserwacja samopoczucia.
Produkty niezalecane w ramach podstawowej diety lekkostrawnej to:
Produkty zbożowe:
- bardzo świeże pieczywo żytnie,
- grube kasze – pęczak, gryczana,
- grube makarony.
Nabiał:
- przetwory mleczne przekwaszone,
- sery pleśniowe,
- sery topione,
- jaja smażone.
Mięso i ryby:
- wieprzowina,
- baranina,
- kaczka,
- gęś,
- inne tłuste mięsa,
- węgorz,
- halibut,
- węgorz,
- pasztetowa,
- mortadela,
- kiełbasa,
- inne tłuste wędliny,
- wędzone przetwory mięsne i rybne,
- konserwy mięsne i rybne.
Tłuszcze:
- smalec,
- łój,
- słonina,
- boczek,
- twarda margaryna.
Warzywa:
- kapusty,
- papryka,
- cebula,
- por,
- szczypiorek,
- nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soczewica, bób itp.
Owoce:
- suszone,
- niedojrzałe,
- orzechy.
Słodycze:
- chałwa,
- słodycze tłuste,
- słodycze z orzechami.
Przyprawy:
- ostre przyprawy, m.in. pieprz i pikantna papryka,
- ocet,
- musztarda.
Jakie to są potrawy lekkostrawne? Zalecane metody przygotowania
Wybór lekkostrawnych produktów to tylko pierwszy krok do przestrzegania zaleceń diety – równie ważny jest sposób ich obróbki kulinarnej (a potem sposób spożywania).
Wykluczeniu podlegają potrawy:
- smażone,
- odsmażane,
- wędzone,
- pieczone tradycyjnie,
- zapiekane,
- grillowane,
- z dodatkiem octu,
- z dodatkiem ostrych przypraw,
- z dodatkiem zasmażek,
- z dodatkiem warzyw kapustnych,
- z dodatkiem warzyw cebulowych,
- z dodatkiem nasion roślin strączkowych.
Zalecane metody przygotowania dań:
- gotowanie w wodzie
- gotowanie na parze,
- duszenie bez dodatku tłuszczu,
- pieczenie we własnej wilgoci, np. w naczyniu żaroodpornym czy pergaminie,
- „smażenie” na wodzie,
- „smażenie” na parze z dodatkiem masła,
- wydłużenie czasu gotowania,
- rozdrabnianie, np. przecieranie i miksowanie,
- wyciskanie soków,
- spulchnianie potraw poprzez dodawanie ubitego białka jaja lub bułki pszennej namoczonej w wodzie lub mleku,
- dodawanie tłuszczu w małych ilościach tylko do gotowych potraw,
- zagęszczanie dań zawiesiną mąki w wodzie lub mleku, ew. żółtkiem lub nieukwaszoną śmietanką.
Lekkostrawne śniadanie, obiad i kolacja
Jadłospis diety łatwostrawnej należy układać z uwzględnieniem zaleceń dotyczących sposobu przygotowania posiłków.
Dania zalecane na diecie łatwostrawnej:
Potrawy z mąki i kasz:
- dozwolone kasze gotowane na sypko i rozklejane,
- pierogi leniwe,
- lane kluski
- budynie z dodatkiem dozwolonych owoców,
- budynie z dodatkiem mięsa i dozwolonych warzyw.
Jajka:
- jajka na miękko,
- jajecznica na parze,
- jaja sadzone na parze,
- jaja w koszulkach.
Zupy:
- zupy mleczne,
- krupniki,
- zupy owocowe,
- czyste zupy jarzynowe
- czyste zupy na nietłustych wywarach mięsnych i kostnych,
- zupy jw. zagęszczane mąką z mlekiem lub śmietaną.
Potrawy z mięsa i ryb:
- dania gotowane,
- dania duszone,
- dania pieczone we własnej wilgoci,
- potrawki,
- pulpety,
- budynie.
Warzywa:
- gotowane w wodzie lub na parze z dodatkiem świeżego masła,
- duszone,
- pieczone we własnej wilgoci.
Ziemniaki:
- ziemniaki gotowane,
- purée z ziemniaków.
Sosy:
- sos koperkowy,
- sos majerankowy,
- sos potrawkowy,
- inne sosy o łagodnym smaku ze śmietanką, masłem lub żółtkiem albo podprawiane zawiesiną mąki i mleka.
Desery:
- kompoty,
- kisiele,
- galaretki,
- musy,
- kremy z mleka,
- budynie,
- biszkopty,
- ciasta drożdżowe.
Napoje:
- herbata,
- kawa zbożowa,
- mleko,
- soki i napoje z dozwolonych owoców i warzyw.
Dania ograniczane na diecie łatwostrawnej:
Potrawy z mąki i kasz:
- zacierki,
- kluski kładzione.
Zupy:
- ogórkowa z ogórków bez skórek.
Desery:
- kruche serniki,
- ciasta piaskowe.
Napoje:
- słabe kakao.
Dania niewskazane na diecie łatwostrawnej:
Potrawy z mąki i kasz:
- smażone, np. placki,
- kluski francuskie,
- kotlety z kaszy.
Jaja:
- smażone sadzone,
- smażona jajecznica,
- jaja na bekonie, boczku itp.
Zupy:
- kapuśniak,
- grochówka,
- zupy na zasmażce,
- zupy w proszku.
Potrawy mięsne i rybne:
- smażone,
- duszone,
- pieczone w tradycyjny sposób.
Warzywa:
- zasmażane,
- konserwowane octem.
Ziemniaki:
- ziemniaki smażone,
- placki ziemniaczane,
- frytki,
- czipsy.
Sosy:
- ostre,
- na zasmażce,
- na tłustym wywarze mięsnym lub kostnym.
Desery:
- pączki,
- ciastka z kremem,
- faworki,
- ciastka francuskie,
- ciastka kruche,
- torty.
Napoje:
- alkoholowe,
- mocne kakao,
- czekolada do picia.
Warto przeczytać:
Jak jeść na diecie łatwostrawnej?
Na diecie lekkostrawnej ważny jest nie tylko wybór odpowiednich produktów, a unikanie innych, ale także sposób spożywania posiłków:
- codzienną rację pokarmową należy rozłożyć między 5-6 posiłków,
- posiłki powinny być małe objętościowo,
- jeść należy regularnie co 2-3 godziny,
- pierwszy posiłek powinno się zjeść w ciągu 1 godziny od przebudzenia,
- ostatni posiłek można zjeść nie później niż na 2-3 godziny przed snem,
- na ostatni posiłek nie należy jeść owoców ani słodyczy,
- trzeba dokładnie przeżuwać każdy kęs jedzenia,
- posiłki powinny być przygotowane i zjedzone tego samego dnia,
- nie należy pić w trakcie jedzenia ani bezpośrednio po nim,
- między posiłkami można pić tylko wodę mineralną lub inne obojętne napoje, np. słabą herbatę bez cukru,
- trzeba wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie,
- tłuszcz w postaci dobrej jakości oleju można dodawać do gotowych potraw, ale nie podczas ich przygotowania,
- dozwolone warzywa należy jeść w co najmniej 3-4 posiłkach dziennie,
- należy spożywać 2-3 porcje bezcukrowego nabiału dziennie,
- zalecane spożycie ryb to 3 porcje tygodniowo,
- nie powinno się jeść więcej niż 1-2 małe porcje słodyczy w tygodniu,
- należy ograniczyć sól,
- trzeba unikać wykluczonych produktów, m.in. ostrych przypraw, tłustego mięsa i wędlin oraz alkoholu.
Dieta lekkostrawna – jadłospis przy różnych problemach zdrowotnych
Posiłki różnych odmian diety lekkostrawnej bazują na podobnych produktach, ale w zależności od stanu pacjenta mogą wymagać modyfikacji pod kątem ilości konkretnych składników.
Dieta lekkostrawna podstawowa:
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem 2 proc. tł., bułka pszenna z masłem, chudy twaróg, polędwica z indyka, pomidor bez skórki.
- Drugie śniadanie: chleb pszenny, pasta z mięsa drobiowego i warzyw, koktajl z malinami bez pestek.
- Obiad: rosół warzywny z kaszą manną, klopsiki cielęce w sosie cytrynowym, purée z ziemniaków, gotowana marchewka z selerem, kompot z jabłek.
- Podwieczorek: kisiel mleczny z sokiem owocowym, biszkopt.
- Kolacja: pierogi leniwe z masłem, mus morelowy, herbata z cukrem i cytryną.
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu:
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem 1,5 proc. tł., bułka pszenna z masłem, polędwica z indyka, pomidor bez skórki.
- Drugie śniadanie: bułka pszenna, chudy serek homogenizowany, pieczone jabłko, słaba herbata.
- Obiad: zupa krem z selera z grzankami, klopsiki cielęce z białkiem jaja w sosie koperkowym, purée z ziemniaków, duszona marchewka, kompot z jabłek.
- Podwieczorek: jogurt naturalny 0,5 proc. tł. z bananem i morelą,
- Kolacja: ryż z duszonym indykiem i dozwolonymi warzywami, herbatka owocowa.
Dieta lekkostrawnej bogatobiałkowa:
- Śniadanie: zupa mleczna, bułka pszenna z masłem, polędwica drobiowa, słaba herbata.
- Drugie śniadanie: chleb pszenny z masłem, pasta z sera twarogowego, chudej ryby i koperku, napój owocowy.
- Obiad: krupnik, potrawka cielęca, purée z ziemniaków z mlekiem i koperkiem, zielona sałata z sosem jogurtowym, kisiel mleczny, herbata z cukrem.
- Podwieczorek: serek homogenizowany z bananem i jabłkiem,
- Kolacja: risotto z mięsem drobiowym i dozwolonymi warzywami, herbata z mlekiem.
Dieta lekkostrawna z ograniczeniem związków pobudzających wydzielanie soku żołądkowego:
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem 2 proc. tł., czerstwe pieczywo pszenne z masłem, pasta z mięsa cielęcego i warzyw, słaba herbata z cukrem.
- Drugie śniadanie: czerstwa bułka z masłem, twarożek ze śmietanką, napój owocowy.
- Obiad: zupa krem jarzynowa z grzankami, klopsiki drobiowe w sosie beszamelowym, purée z ziemniaków, szpinak, kompot z jabłek.
- Podwieczorek: jogurt naturalny z musem morelowym,
- Kolacja: makaron nitki z jabłkiem i masłem, herbata z mlekiem 2 proc. tł.
Dieta lekkostrawna papkowata (o zmienionej konsystencji):
- Śniadanie: kawa zbożowa z mlekiem, pieczywo pszenne namoczone w mleku, zmiksowana pasta z szynki i masła.
- Drugie śniadanie: bułka pszenna namoczona w mleku, jajko ugotowane na miękko, napój owocowy.
- Obiad: zupa krem jarzynowa z marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków, budyń z mięsa cielęcego z sosem pomidorowym, papka z ziemniaków z mlekiem, herbata z cukrem.
- Podwieczorek: koktajl z przetartymi owocami,
- Kolacja: papka z ryżu, twarogu i jabłka, herbata z mlekiem.
Lekkostrawne jedzenie dzięki ziołom i przyprawom
Strawność posiłków w mniej restrykcyjnych wersjach diety lekkostrawnej (i na co dzień) można zwiększyć poprzez dodatek do potraw ziół i przypraw korzennych, które pomagają też ograniczyć m.in. efekty uboczne spożycia niektórych produktów, takie jak wzdęcia. Zawarte w nich olejki eteryczne powodują rozkurczenie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, wydzielanie soku żołądkowego i żółci, wywierają efekt wiatropędny. Mają też działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, a mięta wykazuje również właściwości przeciwbólowe.
Świeże i suszone zioła polecane w ramach diety lekkostrawnej podstawowej to zwłaszcza:
- bazylia pospolita,
- czarnuszka siewna,
- cząber ogrodowy,
- bylica estragon,
- gorczyca biała,
- hyzop lekarski,
- jałowiec pospolity,
- kminek zwyczajny,
- kolendra siewna,
- koper ogrodowy,
- lubczyk ogrodowy,
- majeranek ogrodowy,
- melisa lekarska,
- mięta pieprzowa,
- pietruszka zwyczajna,
- szałwia lekarska,
- trybula ogrodowa,
- tymianek właściwy.
Polecamy również poradniki:
W trawieniu posiłków pomagają również przyprawy korzenne, a zwłaszcza:
- anyż gwiazdkowaty,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- imbir,
- kurkuma,
- papryka,
- pieprz czarny,
- ziele angielskie,
- wanilia.