Spis treści
Kiedy stosować dietę lekkostrawną?
Dieta lekkostrawna jest zalecana przy zaburzeniach trawienia, a zwłaszcza problemach ze strony żołądka, jelit, wątroby i woreczka żółciowego.
Ponadto posiłki lekkostrawne w postaci rozdrobnionej (płynnej czy papkowatej) wskazane są również:
- w stanach zapalnych żołądka i jelit,
- w chorobach związanych z jamą ustną i przełykiem,
- po niektórych zabiegach operacyjnych,
- przed i po badaniu kolonoskopowym,
- w przypadku zaburzeń przyjmowania pożywienia bądź wchłaniania składników odżywczych.
Warto wiedzieć:
Co oferuje dieta lekkostrawna? Przepisy na obiady, kolacje i śniadania
Najważniejsze zalecenie diety lekkostrawnej to unikanie produktów i dań ciężkostrawnych. Jest to jedzenie, które charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i łatwo fermentowanych cukrów prostych (występuje on zwłaszcza w pełnych ziarnach, nasionach, zwłaszcza strączkowych, warzywach i owocach). Pokarmy stają się ciężkostrawne również w wyniku zastosowanej obróbki kulinarnej – z wykorzystaniem smażenia, grillowania, pieczenia, wędzenia czy konserwowania. Dlatego gotowanie posiłków powinno bazować na innych metodach kuchennych.
Czym się kierować, układając jadłospis uwzględniający dietę lekkostrawną? Lekkostrawne jedzenie charakteryzuje się ograniczonym dodatkiem soli i przypraw, a także niskim spożyciem cukru i tłuszczu. Przyrządzanie posiłków rządzi się ścisłymi zasadami, a potrawy są dość neutralne w smaku. Nie znaczy to wcale, że są niesmaczne czy trudne do przygotowania!
Zobacz w naszej galerii przepisy na smaczne lekkostrawne posiłki na każdą porę dnia, wraz z poradami, jak je przygotować.