Dieta lekkostrawna – przepisy. Zobacz pomysły na proste dania – lekkostrawny obiad, kolację i śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze przepisy i pomysły na smaczne i łatwostrawne dania mogą stać się świetną inspiracją. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo strzałką lub przyciskiem NASTĘPNE.
Co i jak często można jeść na diecie lekkostrawnej? Nasze przepisy i pomysły na smaczne i łatwostrawne dania mogą stać się świetną inspiracją. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo strzałką lub przyciskiem NASTĘPNE. azerbaijan_stockers/freepik
Dieta lekkostrawna łagodzi dolegliwości gastryczne i oszczędza układ trawienia. Takie menu powinno być jednak nie tylko łatwe do strawienia, ale też odżywcze, bo dzięki temu wpływa na poprawę zdrowia. Wbrew pozorom lekkostrawne dania nie muszą być mdłe i nudne. Podpowiadamy, jakie potrawy można jeść na diecie łatwostrawnej i jak je przygotować. Zobacz nasze propozycje i przepisy na smaczny lekkostrawny obiad, śniadanie i kolację w różnych wydaniach.

Spis treści

Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna jest zalecana przy zaburzeniach trawienia, a zwłaszcza problemach ze strony żołądka, jelit, wątroby i woreczka żółciowego.

Ponadto posiłki lekkostrawne w postaci rozdrobnionej (płynnej czy papkowatej) wskazane są również:

  • w stanach zapalnych żołądka i jelit,
  • w chorobach związanych z jamą ustną i przełykiem,
  • po niektórych zabiegach operacyjnych,
  • przed i po badaniu kolonoskopowym,
  • w przypadku zaburzeń przyjmowania pożywienia bądź wchłaniania składników odżywczych.

Warto wiedzieć:

Co oferuje dieta lekkostrawna? Przepisy na obiady, kolacje i śniadania

Najważniejsze zalecenie diety lekkostrawnej to unikanie produktów i dań ciężkostrawnych. Jest to jedzenie, które charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i łatwo fermentowanych cukrów prostych (występuje on zwłaszcza w pełnych ziarnach, nasionach, zwłaszcza strączkowych, warzywach i owocach). Pokarmy stają się ciężkostrawne również w wyniku zastosowanej obróbki kulinarnej – z wykorzystaniem smażenia, grillowania, pieczenia, wędzenia czy konserwowania. Dlatego gotowanie posiłków powinno bazować na innych metodach kuchennych.

Czym się kierować, układając jadłospis uwzględniający dietę lekkostrawną? Lekkostrawne jedzenie charakteryzuje się ograniczonym dodatkiem soli i przypraw, a także niskim spożyciem cukru i tłuszczu. Przyrządzanie posiłków rządzi się ścisłymi zasadami, a potrawy są dość neutralne w smaku. Nie znaczy to wcale, że są niesmaczne czy trudne do przygotowania!

Zobacz w naszej galerii przepisy na smaczne lekkostrawne posiłki na każdą porę dnia, wraz z poradami, jak je przygotować.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Ginas

Czy ten parowar jest z tworzywa czy ze stali?

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia