Spis treści
Czym jest mięta i jak ją uprawiać?
Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita), czyli mięta lekarska to roślina rosnąca dziko na terenie całej Polski. Jest też uprawiana w przydomowych ogródkach lub jako roślina doniczkowa, wykorzystywana do celów kulinarnych np.: do karczochów. Mięta znana jest ze swoich właściwości leczniczych i ceniona ze względu na orzeźwiający, miętowy smak i zapach.
Surowcem zielarskim jest całe ziele, jednak najczęściej wykorzystuje się tylko liście mięty pieprzowej. Natomiast w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym stosowany jest pozyskiwany z liści, aromatyczny olejek miętowy i mentol – ten ostatni składnik uzyskuje się z olejku z mięty pieprzowej w procesie wymrażania.
Zobacz także: Zamiast tabletki przeciwbólowej wdychaj olejek. Łagodzi ból i poprawia sen
Mięta nie wymaga specjalnych warunków do wzrostu, jest również mrozoodporna. Bardzo szybko się rozprzestrzenia, dlatego często uznawana jest trudny do wyplenienia chwast.
Jakie właściwości wykazuje mięta?
Mięta zawiera olejek eteryczny o cennych właściwościach leczniczych, które zawdzięcza obecnym w nim związkom, takim jak:
- mentol,
- mentonol,
- flawoinoidy,
- sole mineralne – potas, magnez, żelazo i wapń,
- witaminy C i A,
- garbniki.
Liście mięty oraz olejek z mięty pieprzowej stosowane były tradycyjnie do łagodzenia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Substancje zawarte w tej roślinie mają działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie budujące przewód pokarmowy. Dzięki temu łagodzą kolki jelitowe i ból brzucha. Herbata miętowa stymuluje produkcję soku żołądkowego, dzięki czemu usprawnia trawienie.
Zobacz także: Ta herbata większości osób pomaga na trawienie, ale niektórym może zaszkodzić
Mięta pieprzowa pobudza ruchy perystaltyczne jelit, co ułatwia przemieszczanie się treści jelitowej oraz odejście gazów. Warto mieć opakowanie herbaty miętowej w okresie świąt, gdy takie przypadłości często się zdarzają. Mięta ma też działanie żółciopędne i przeciwskurczowe . Orzeźwiający smak mięty pieprzowej przeciwdziała nudnościom i wymiotom, dlatego herbatę miętową warto przygotowywać w termos, by zabierać ją w podróż.
Sprawdź również: Najlepszy syrop z mięty z przepisu mojej mamy. Pyszny i orzeźwiający. Sprawdzi się na niestrawność, ból brzucha i zaparcia
Mentol zawarty w olejku z mięty pieprzowej to alkohol terpenowy. Ma działanie znieczulające i rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Rozszerza oskrzela i tchawicę ułatwiając oddychanie, upłynnia wydzieliny śluzowe i ułatwia ich odkrztuszanie, osusza też drogi oddechowe, co jest pomocne zwłaszcza przy katarze. Mentol stosowany zewnętrznie i miejscowo ma działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe, łagodzi świąd i pomaga leczyć zmiany skórne. Stosowany w dużych dawkach mentol może jednak porazić układ nerwowy, dlatego nie wolno stosować go w przypadku dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Lecznicze zastosowanie mięty i olejku miętowego
Mięta stosowana jest w medycynie tradycyjnej przede wszystkim na dolegliwości żołądkowe. Herbata miętowa łagodzi bóle brzucha i wzdęcia, poprawia apetyt i przyspiesza procesy trawienia spożytego pokarmu.
Miętę stosuje się także do łagodzenia dolegliwości migrenowych oraz – ze względu na antybakteryjne i przeciwwirusowe działanie mentolu – na zmiany skórne towarzyszące ospie lub opryszczce wargowej.
Sprawdź:Naturalne zioła, które pomagają pielęgnować skórę
Olejek z mięty pieprzowej jest pomocny w przypadku:
- zapalenia górnych dróg oddechowych i błony śluzowej jamy ustnej,
- zapalenia zatok,
- katarze,
- przeziębieniu,
- grypie,
- niestrawności,
- wzdęć,
- nudności,
- wymiotów,
- bólu brzucha,
- bolesnego miesiączkowania.
Herbata z mięty ma podobne działanie, do olejku, ale jest ono łagodniejsze. Napar z mięty, ze względu na jego działanie antyseptyczne, stosować można do płukania przy stanach zapalnych gardła i jamy ustnej. Przyspiesza gojenie się ran na błonie śluzowej, a także pęcherzy przy opryszczce wirusowej.
Zastosowanie mięty pieprzowej i olejku miętowego w kosmetyce
W przemyśle spożywczym mięta pieprzowa stosowana jest do produkcji cukierków, likierów oraz bardzo popularnych gum do żucia odświeżających oddech. Właściwości odświeżające i antybakteryjne zawartego w olejku z mięty – mentolu sprawiają, że jest on szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym. Jest częstym składnikiem past do mycia zębów oraz płynów do płukania jamy ustnej.
Czytaj też: Jakie zioła na Matki Boskiej Zielnej? 15 sierpnia zrób bukiet z tych leczniczych roślin
Miętę można również stosować do pielęgnacji włosów. Olejek z mięty pieprzowej dodany do szamponu lub wcierany w małych porcjach w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów, a także pomaga zahamować proces wypadania i łagodzi łupież. Mięta szczególnie polecana jest do włosów przetłuszczających się.
Olejek z mięty pieprzowej wchodzi w skład ochronnych pomadek do ust – zmiękcza i odżywia skórę, daje też efekt schłodzenia. Warto takie pomadki stosować latem, natomiast nie sprawdzą się zimą, ponieważ będą potęgowały efekt zimna.
Czy miętę można pić w ciąży?
Mięta to jedno z najpopularniejszych ziół, które można również stosować w ciąży. Herbata miętowa jest bezpieczna dla przyszłej mamy i dziecka. Jej picie powinno pomóc przy porannych mdłościach oraz złagodzić dolegliwości, takie jak wzdęcia i uporczywe gazy, które dotyczą wielu ciężarnych.
Mięta ma też właściwości uspokajające i relaksujące, można zatem napić się naparu z tego zioła przed snem. W ciąży natomiast nie jest zalecane stosowanie olejku miętowego, ponieważ może on mieć silne działanie uczulające.
Dawkowanie i przeciwwskazania przy stosowaniu mięty pieprzowej
W nieżytach żołądka i na poprawę apetytu zaleca się wypić przed posiłkiem szklankę herbaty miętowej przygotowaną z ok. 2 g suszu. Odpowiada to 1 łyżeczce suchych liści lub 1 torebce herbatki ekspresowej. Jako środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny miętę należy pić po jedzeniu. Do płukania jamy ustnej i gardła napar sporządzony z 1 łyżki liści na 1 szklankę wrzątku.
Mięta to dość bezpieczne zioło, ale w przypadku nadkwasoty żołądka może spowodować nasilenie dolegliwości. Nie zaleca się pić mięty osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadżerkowym zapaleniem błony śluzowej żołądka oraz przy ostrym bólu tego narządu. Zbyt duże ilości herbaty miętowej mogą nasilić objawy zgagi, refluksu żołądkowego, a nawet wywołać tego typu nieprzyjemne schorzenia.
Olejek miętowy w dawkach większych od zalecanych może powodować silny ból brzucha, wymioty, a nawet głęboki sen i zachwianie równowagi psychicznej. Stosowany zewnętrznie olejek miętowy wywołać może silne reakcje alergiczne oraz podrażnienie skóry. Z tego względu zazwyczaj nie stosuje się go w czystej postaci.
Olejek z mięty pieprzowej nie jest zalecany dla kobiet w ciąży (picie mięty w ciąży w postaci naparów jest jednak bezpieczne), małych dzieci (może u nich dojść po zastosowaniu mentolu do skurczu krtani i oskrzeli) oraz osób w podeszłym wieku.
Źródła:
- Najda A.: Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L. Postępy fitoterapii, 2018,
- Wojciechowska I., Wojciechowska A., Wieszczycka K: Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka Kosmos, 2016.