Koenzym Q10 odtruwa organizm ze związków z plastiku, które zaburzają gospodarkę hormonalną, prowadząc do rozwoju niepłodności i nowotworów

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Tworzywa sztuczne mające kontakt z żywnością, wodą i naszą skórą nie są bezpieczne dla zdrowia
Tworzywa sztuczne mające kontakt z żywnością, wodą i naszą skórą nie są bezpieczne dla zdrowia congerdesign/pixabay.com
Szkodliwe związki pochodzące z plastiku są dziś wszechobecne i nie da się ich uniknąć, przez co kumulują się w organizmie praktycznie u każdego. Do najgroźniejszych należy bisfenol A (BPA), a także jego pochodne. To substancje o działaniu estrogennym, które zaburzają gospodarkę hormonalną, zmniejszając płodność i podnosząc ryzyko rozwoju raka piersi, jajnika i prostaty. Ratunkiem okazał się jednak koenzym Q10 – naturalny związek niezbędny w każdej komórce ustroju, obecny w mięsie i rybach, a także dostępny jako suplement diety.

Bisfenole w żywności, wodzie i przedmiotach codziennego użytku

Plastiki to sztuczne tworzywa wynalezione tak niedawno, że organizm ludzki nie był w stanie wytworzyć efektywnych dróg usuwania zawartych w nim toksycznych związków. Skutkiem jest ich gromadzenie się w tkankach, co prowadzi do szeregu zaburzeń w ich funkcjonowaniu.

Do takich szkodliwych związków zawartych w tworzywach sztucznych i przemysłowych żywicach epoksydowych należą bisfenol A (BPA) i jego pochodne (m.in. BPB, BPS czy BPAF). Są stosowane jako dodatek usztywniający plastik (głównie poliwęglan oznaczany symbolem 7) przy jednoczesnym utrzymaniu jego sztywności i wytrzymałości, a także środek zmniejszający palność oraz składnik funkcjonalny przy produkcji tworzyw, m.in. PVC (polichlorek winylu).

Źródłem BPA i podobne związki są opakowania stosowane do żywności i wody, przedmioty codziennego użytku, a także inne elementy, z którymi stykamy się na co dzień.

Największe ilości BPA i pochodnych związków dostają się do organizmu z produktów takich jak:

  • opakowania produktów spożywczych,
  • zakrętki butelek z wodą,
  • wyściółka puszek,
  • butle z wodą do dystrybutorów,
  • bidony,
  • butelki dla niemowląt (obecnie coraz rzadziej),
  • talerze, kubki i sztućce wielorazowego użytku,
  • paragony sklepowe,
  • opakowania kosmetyków,
  • soczewki okularowe,
  • płyty CD i DVD,
  • składniki wypełnień,
  • sprzęt medyczny i dentystyczny,
  • sprzęt sportowy,
  • tusze do drukarek i farby drukarskie,
  • wykładziny i obicia,
  • lakiery i wykładziny do mebli,
  • rury wchodzące w skład instalacji wodnej.

Sprawdź także:

BPA i podobne związki wchłaniają się nie tylko przez układ pokarmowy, ale też przez skórę. Ich przenikanie do żywności jest zwiększone szczególnie w sytuacjach, gdy tworzywa mają kontakt z żywnością tłustą, kwaśną i o odczynie zasadowym, przy podwyższonej temperaturze, podczas ogrzewania w mikrofalówce, a także na skutek zużycia ich powierzchni.

Aby zmniejszyć jego ilość w organizmie, warto unikać przede wszystkim żywności z puszek i gotowych dań, wybierać tkaniny i tworzywa naturalne i wyrzucać paragony ze sklepu, a kupując naczynia wielorazowego użytku zwracać uwagę na oznaczenia na opakowaniu – coraz więcej producentów usuwa BPA ze składu swoich produktów, choć nie wymienia zawartości innych bisfenoli.

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych ź...

Naturalny antyoksydant zmniejsza szkodliwość bisfenoli

Skutkiem nadmiernej ilości bisfenoli w organizmie jest zaburzona praca gruczołów dokrewnych, co nie tylko ogranicza płodność, prowadząc do uszkodzeń komórek rozrodczych i płodu, a także sprzyjając rozwojowi nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi, macicy, jajnika i prostaty.

Bisfenole działają jak utleniacze, a więc powodują stres oksydacyjny w organizmie, wiążący się z nadprodukcją niszczycielskich wolnych rodników. Uszkadzają one elementy składowe komórek, w tym ich błony i materiał genetyczny.

Środkiem, który przeciwdziała szkodliwości BPA, okazał się koenzym Q10, który występuje w formie 2 związków – ubichinonu i ubichinolu – w każdej komórce organizmu, a konkretnie w mitochondriach, czyli centrach energetycznych. Naturalnym źródłem tego antyoksydantu są mięso i ryby, a dodatkowe ilości można łatwo dostarczyć do ustroju w postaci ogólnie dostępnego suplementu diety.

Jak pokazały badania opisane na łamach „Genetics”, koenzym Q10 odwraca zmiany wyrządzane przez bisfenol. W sytuacjach, gdy z różnych powodów jesteśmy skazani na większe spożycie paczkowanej żywności, można więc sięgnąć po ten związek w tabletkach, choć skuteczne w tym przypadku muszą jeszcze być ustalone przez ekspertów.

Dowiedz się więcej na temat koenzymu Q10:

Jakie błędy najczęściej popełniamy nosząc maseczki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3