Czy jedzenie robaków jest bezpieczne? Ludzie nie wiedzą, czym to może się skończyć. Te osoby nie powinny sięgać po jadalne owady

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Bezpieczne, zdrowe, a nawet smaczne? Jadalne robaki to jeden z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów żywności. Robaki możemy jeść już od ponad 6 lat, tymczasem wciąż nie doceniamy związanych z tym zagrożeń. Zanim po nie sięgniesz, zobacz wyniki badań i zastanów się dwa razy.

Spis treści

Czy robaki są trujące?

Jadalne owady, nazywane potocznie robakami do jedzenia, to produkty dopuszczone w Unii Europejskiej jako bezpieczne do spożycia od początku 2018 roku. To tzw. nowa żywność, a zezwolenie dotyczy trzech gatunków owadów. Są one uznawane za odżywcze, a ich sięganie ma być korzystne dla środowiska. W porównaniu z tradycyjną żywnością mogą jednak stwarzać dodatkowe zagrożenia dla zdrowia.

Długie robaki na talerzu i na widelcu
Kulinarna ciekawostka czy przyszłościowe źródło białka? Jadalne owady na razie nie weszły do naszych kuchni, choć od ich wprowadzenia minie siódmy rok Fernando Trabanco Fotografía/Getty Images

W wykazie nowej żywności znalazły się:

  • larwy mącznika młynarka (Tenebrio molitor),
  • mrożona, suszona i sproszkowana szarańcza wędrowna (Locusta migratoria),
  • mrożony, suszony i sproszkowany świerszcz domowy (Acheta domesticus).

Czytaj też: Jak smakują owady?

Przekąski z owadów, a także mąkę czy produkty z jej dodatkiem można kupić nie już tylko w internecie. Jest jednak bariera psychiczna – i słusznie. Nie bez powodu robaki kojarzą się nam z chorobami.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Czy warto jeść owady? Uwaga na pasożyty

Niedocenianym zagrożeniem związanym z konsumpcją owadów jest możliwość zarażenia się pasożytami. Ryzyko to ocenili badacze z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Już w 2019 r.

Gdy zbadano farmy owadów, w przeszło 80 proc. z nich, a w ponad 35 proc. były obecne pasożyty zwierzęce, a w 30 proc. wykryto pasożyty potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. Dr Remigiusz Gałęcki z Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz wziął udział również w nowych badaniach.

„Owady mogą być źródłem zagrożeń biologicznych, w tym bakterii powodujących choroby przenoszone drogą pokarmową, a żywność na bazie owadów może zostać skażona na wszystkich etapach produkcji, dostawy i konsumpcji – czytamy w pracy opublikowanej na łamach „Foods”. – Także inne zagrożenia biologiczne związane z hodowlą owadów, takie jak wykorzystanie organicznych strumieni bocznych i odpadów spożywczych w żywieniu owadów, są często lekceważone.”

Jednym z kluczowych zagrożeń zidentyfikowanych przez EFSA w przypadku jadalnych owadów są priony. Mogą one stanowić wektor chorób prionowych od przeżuwaczy w związku ze skażeniem substratów stosowanych w hodowli owadów.

Autorzy zwracają uwagę zwłaszcza na problem bezpieczeństwa mikrobiologicznego jedzenia owadów. Mogą być one wektorem przenoszącym patogeny takie jak bakterie z rodzaju Bacillus i Clostridium, jednak jako największe zagrożenia wymienia się produkujące werotoksynę szczepy Escherichia coli, Listeria monocytogenes oraz bakterie Salmonella i Staphylococcus. Dotyczą one spożycia nieprzetworzonych produktów z owadami oraz na ich bazie. Bezpieczniejsze są więc robaki suszone i mielone niż te mrożone.

W przypadku żuków z rodziny, do której należy też mącznik, może rozwinąć się kantarioza, gdy dochodzi do zagnieżdżenia się owadów w układzie moczowo-płciowym, pokarmowym czy zatokach przynosowych, jednak w przypadku stosowanych larw ryzyka tego na szczęście nie ma.

Jest jednak jeszcze problem, który dyskwalifikuje owady jako pożywienie szerszej grupy ludzi, a mianowicie alergików.

Alergia na robaki do jedzenia

Jedzenie robaków to istotne ryzyko dla osób z alergiami. W przypadku stawonogów WHO skatalogowało jak dotąd 239 różnych alergenów. Należą do nich zwłaszcza związki chityny, z której zbudowane są pancerze, ale także oskórek ich larw.

Regularne spożywanie związków chityny upośledza wchłanianie ważnych związków odżywczych z pożywienia, m.in. zmniejsza strawność tłuszczów i obniża we krwi poziom witaminy D i witaminy A.

Objawy reakcji wywołanych przez alergeny owadów są niespecyficzne i mogą stanowić zagrożenie dla życia. Należy do nich bowiem:

  • anafilaksja,
  • astma alergiczna,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • rumień skórny,
  • pokrzywka,
  • częstoskurcz serca,
  • niedociśnienie,
  • utrata przytomności.

Przy spożywaniu owadów mogą ponadto wystąpić także krzyżowe reakcje alergiczne w przypadku osób uczulonych na owoce morza, a także tych z alergią na roztocze kurzu domowego.

Immunogenne działanie mogą mieć także własne pasożyty owadów w postaci pajęczaków oraz ich odchody. Alergeny mogą być także zanieczyszczeniem pochodzącym z pasz i dodatków w hodowli owadów. Mogą być wśród nich także ślady glutenu, niebezpieczne dla osób z celiakią.

Jeszcze mniej mówi się na temat innych skażeń z pożywienia dla robaków do jedzenia. Są wśród nich m.in. dioksyny, które należą do najbardziej toksycznych związków.

Bezpieczeństwo jedzenia robaków jest więc kwestią ich właściwej produkcji i kontroli jakości gotowego produktu. Tak, jak w przypadku innych wyrobów, tu również będzie dochodzić do incydentów powodujących wycofywanie z rynku. Zagrożenia są jednak mniej znane niż w przypadku konwencjonalnej żywności i o tym właśnie powinniśmy pamiętać, sięgając po nowość.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gosc
Wystarczy nie głosować w nadchodzą[wulgaryzm]h wyborach do PE na liberalne lewactwo a w tedy zapomnimy o jedzeniu robaków.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia