Co to jest alergia krzyżowa?
Do alergii krzyżowej dochodzi w sytuacji, gdy białka zawarte w jednej substancji – najczęściej w pyłkach – są podobne do białek występujących w innej, zwykle w jedzeniu. Gdy układ immunologiczny nie umie ich odróżnić, uznaje za równie niebezpieczne i zwalcza je za pomocą reakcji zapalnej.
W okresie nadwrażliwości na pyłki roślin prawie 3/4 uczulonych na nie osób reaguje alergicznie również na określone produkty spożywcze.
W przypadku występowania u danej osoby alergii wziewnej reakcja krzyżowa na pokarmy zdarza dość często – występuje u około 30 procent pacjentów. Aż 70 proc. osób nadwrażliwych na pyłki roślin zmaga się z dokuczliwymi objawami po spożyciu pewnych pokarmów, najczęściej owoców i warzyw. Problem ten nosi nazwę zespołu pyłkowo-pokarmowego.
Kalendarz pylenia roślin na cały rok. Sprawdź, co może uczul...
Przyczyny występowania objawów alergii krzyżowej
Do rozwoju alergii krzyżowej dochodzi w sytuacji, gdy białka zawarte w jednej substancji – najczęściej w pyłkach – są podobne do białek występujących w innej, zwykle w jedzeniu. Gdy układ immunologiczny nie umie ich odróżnić, uznaje je za równie niebezpieczne i zwalcza za pomocą reakcji zapalnej.