Uwaga na ten chleb! GIS wycofał 2 rodzaje pieczywa. Stwarzają poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia

Anna Rokicka-Żuk
Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny
Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny Michaił Rudenko/Getty Images
GIS wycofuje dwa rodzaje chleba. To pieczywo miało być zdrowe i bezpieczne, jednak tak nie jest. Zjedzenie może doprowadzić do silnej reakcji, a nawet zagrozić życiu niektórych osób. Zobacz szczegóły dotyczące wycofanych produktów.

Spis treści

GIS wycofuje chleb i ostrzega konsumentów

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu z obrotu handlowego dwóch wyrobów piekarniczych z pestkami dyni.

Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny
Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny Michaił Rudenko/Getty Images

Przedmiotem decyzji GIS jest chleb bezglutenowy z pestkami dyni producenta o nazwie Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa. Wycofane zostały dwa rodzaje tego pieczywa pod markami:

Wiso – Chleb bezglutenowy (350 g):

  • data minimalnej trwałości – 05/12/2024; numer partii – 2405290785,

  • data minimalnej trwałości – 12/12/2024; numer partii – 406061154,

  • data minimalnej trwałości – 28/11/2024; numer partii – 2405231110,

  • data minimalnej trwałości – 24/11/2024; numer partii – 2405170420,

  • data minimalnej trwałości – 10/11/2024; numer partii – 2405070891.

Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – Bezglutenowy chleb z pestkami dyni (350 g):

  • data minimalnej trwałości – 09/11/2024; numer partii – 2405100611.

Etykiety wycofanego chleba bezglutenowego. Decyzja GIS dotyczy produktów z określonych partii
Etykiety wycofanego chleba bezglutenowego. Decyzja GIS dotyczy produktów z określonych partii GIS

Niebezpieczne pieczywo bezglutenowe

Przyczyną wycofania wymienionych produktów było otrzymanie przez GIS informacji od producenta o stwierdzeniu w jednej partii surowca – pestek dyni – obecności orzeszków ziemnych. To alergen, którego obecność powinna być zadeklarowana na opakowaniu.

Sprawa jest poważna, bo alergia na orzechy ziemne odpowiada za 1 na 4 przypadki silnych reakcji uczuleniowych na pokarm.

Prażenie orzechów, a w tym wypadku pieczenie razem z chlebem, tylko zwiększa ich alergizujący potencjał. Zjedzenie przez osobę uczuloną (która może też nie być świadoma swojej wrażliwości) może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.

Pieczywo z piekarni Ultraeuropa z pestkami dyni nie będzie dostępne, jednak wiele osób mogło już kupić te produkty – zwłaszcza, że są przydatne do spożycia niemal do końca 2024 roku. W przypadku alergii lub jej podejrzenia wskazanego pieczywa nie należy spożywać.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia