Uwaga na ten chleb! GIS wycofał 2 rodzaje pieczywa. Stwarzają poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny
Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny Michaił Rudenko/Getty Images
GIS wycofuje dwa rodzaje chleba. To pieczywo miało być zdrowe i bezpieczne, jednak tak nie jest. Zjedzenie może doprowadzić do silnej reakcji, a nawet zagrozić życiu niektórych osób. Zobacz szczegóły dotyczące wycofanych produktów.

Spis treści

GIS wycofuje chleb i ostrzega konsumentów

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu z obrotu handlowego dwóch wyrobów piekarniczych z pestkami dyni.

Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny
Produkty spożywcze nie zawsze są w pełni bezpieczne dla konsumentów, o czym regularnie informuje Główny Inspektorat Sanitarny Michaił Rudenko/Getty Images

Przedmiotem decyzji GIS jest chleb bezglutenowy z pestkami dyni producenta o nazwie Piekarnia bezglutenowa Ultraeuropa. Wycofane zostały dwa rodzaje tego pieczywa pod markami:

Wiso – Chleb bezglutenowy (350 g):

  • data minimalnej trwałości – 05/12/2024; numer partii – 2405290785,

  • data minimalnej trwałości – 12/12/2024; numer partii – 406061154,

  • data minimalnej trwałości – 28/11/2024; numer partii – 2405231110,

  • data minimalnej trwałości – 24/11/2024; numer partii – 2405170420,

  • data minimalnej trwałości – 10/11/2024; numer partii – 2405070891.

Bracia Piskorkowie Adam i Antoni – Bezglutenowy chleb z pestkami dyni (350 g):

  • data minimalnej trwałości – 09/11/2024; numer partii – 2405100611.

Etykiety wycofanego chleba bezglutenowego. Decyzja GIS dotyczy produktów z określonych partii
Etykiety wycofanego chleba bezglutenowego. Decyzja GIS dotyczy produktów z określonych partii GIS

Niebezpieczne pieczywo bezglutenowe

Przyczyną wycofania wymienionych produktów było otrzymanie przez GIS informacji od producenta o stwierdzeniu w jednej partii surowca – pestek dyni – obecności orzeszków ziemnych. To alergen, którego obecność powinna być zadeklarowana na opakowaniu.

Sprawa jest poważna, bo alergia na orzechy ziemne odpowiada za 1 na 4 przypadki silnych reakcji uczuleniowych na pokarm.

Prażenie orzechów, a w tym wypadku pieczenie razem z chlebem, tylko zwiększa ich alergizujący potencjał. Zjedzenie przez osobę uczuloną (która może też nie być świadoma swojej wrażliwości) może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.

Pieczywo z piekarni Ultraeuropa z pestkami dyni nie będzie dostępne, jednak wiele osób mogło już kupić te produkty – zwłaszcza, że są przydatne do spożycia niemal do końca 2024 roku. W przypadku alergii lub jej podejrzenia wskazanego pieczywa nie należy spożywać.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia