https://stronazdrowia.pl
reklama

Nie wyrzucaj robaczywych grzybów! Mykolog ma zaskakującą radę i podpowiada, gdzie warto je zbierać

Monika Góralska
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Robaki w grzybach? To nie powód do paniki – są jadalne i nietoksyczne, choć zaczerwione grzyby lepiej usmażyć lub ususzyć. – Muchówki i drutowce uwielbiają borowiki i podgrzybki – powiedziała PAP mykolog dr hab. Marta Wrzosek. Ekspertka na grzybobranie poleca 4 regiony Polski.

Spis treści

Czy można jeść grzyby z robakami? „Grzybowe robaki” są… jadalne

O tej porze roku uwielbiamy spacerować po lesie w poszukiwaniu grzybów. Jednak szkoda nam tych pięknych okazów, które musimy zostawić, bo zostały pogryzione przez robaki. Tymczasem grzyby lubią jeść nie tylko ludzie, ale też inne stworzenia żyjące w lesie.

– Grzybami interesują się nie tylko ludzie – ich owocniki są źródłem pożywienia dla wielu owadów. Najczęściej atakują je larwy muchówek, ale także drutowce, roztocza czy chrząszcze – powiedziała dr hab. Marta Wrzosek, mykolog z Uniwersytetu Warszawskiego.

Jak podkreśliła, „grzybowe robaki” są… jadalne.

– Owocniki grzybów nie powstają dla nas, lecz po to, by mogły się rozmnażać i rozprzestrzeniać. Nic dziwnego, że owady także chętnie je wykorzystują – zaznaczyła badaczka.

Takie robaki żyją w grzybach. Nie są szkodliwe

Najczęściej spotykane w borowikach, podgrzybkach czy maślakach są larwy muchówek z rodziny grzybiarkowatych (Mycetophilidae). Samice składają jaja w młodych owocnikach, a wylęgłe larwy drążą w nich tunele.

– Widziałam chmary muchówek krążące nad opieńkami w momencie, gdy kapelusze zaczynały się otwierać. Czekały, by natychmiast złożyć jaja – zaznaczyła Wrzosek.

Drugą grupą są larwy chrząszczy sprężykowatych, tzw. drutowce.

– Wyglądają jak brązowe sznureczki, mają twardy pancerzyk i drążą w trzonach borowików korytarze o średnicy milimetra. Z muchówką ich nie pomylimy – dodała mykolog.

Oprócz nich w grzybach żerują roztocza, kusaki i skoczogonki, np. błękitny czworoząb bielański, który preferuje purchawki.

Marta Wrzosek przekonuje, że „robaczywe” grzyby nie są szkodliwe.

– Owady w grzybach są jadalne i nietoksyczne – najwyżej dostarczą nam dodatkowego białka – podkreśliła Wrzosek.

Jak usunąć robaki z grzybów?

Przepisy dopuszczają sprzedaż grzybów zaczerwionych nawet w 10 proc., a wkrótce ten próg ma zostać podniesiony.

Należy jednak pamiętać, że owady nie tylko zjadają grzyba, ale też wydalają.

– Ich kupa to wciąż grzybnia, ale wzbogacona w bakterie. Dlatego konieczna jest wysoka temperatura, by je unieszkodliwić – ostrzegła mykolog.

Niektóre gatunki – np. kurki – owady omijają, inne, jak muchomory czerwieniejące, są przez nie atakowane błyskawicznie.

– To, czy grzyb będzie robaczywy, nie zależy od pogody, lecz od gatunku owada i budowy grzyba – zaznaczyła ekspertka.

Jeśli grzyb jest lekko zaczerwiony, wystarczy wyciąć uszkodzone fragmenty. Przy silnym ataku lepiej go wyrzucić albo wysuszyć – wtedy larwy „uciekną”.

Na grzybobranie w najbliższych dniach Wrzosek poleca Mazury, Pomorze Zachodnie, Bory Tucholskie i Kujawy.

– Wschód Polski jeszcze poczeka, ale deszcze są już w drodze – podkreśliła ekspertka.

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia