Botwinka na zdrowe serce, poprawę trawienia i lepszy wzrok. Dlaczego warto sięgać po botwinę? Sprawdź przepis na chłodnik i sałatkę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Botwinka to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego.
Botwinka to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na regulację układu pokarmowego. Teleginatania/Getty Images
Udostępnij:
Botwinka to młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, które cieszą się dużą popularnością. Roślina ta zawiera znaczne ilości witamin i związków mineralnych, a już jedna szklanka botwiny pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Wykazano, że jej regularne spożywanie może obniżać stężenie cholesterolu, a także regulować ciśnienie tętnicze krwi. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść botwinkę oraz podajemy smaczne przepisy na chłodnik i sałatkę.

Spis treści

Czym jest botwinka i jakie ma właściwości odżywcze?

Botwina lub inaczej botwinka, to młode liście, łodygi i korzenie buraka ćwikłowego, które w całości nadają się do jedzenia na surowo lub po obróbce termicznej. Botwinkę zbiera się pod koniec wiosny, wyrywając całą roślinę wraz z korzeniami. Jej łodygi są bordowe, a liście zielone z wyraźnie widocznymi czerwonymi żyłkami.

Jest to niskokaloryczne warzywo, które stanowi znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Porcja 100 g botwiny zawiera tylko 22 kcal, dlatego chętnie jest spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo jest ona źródłem 2,2 g białka, 4,33 g węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczy – 0,13 g.

W botwince znajdziemy również 3,7 g błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Związek ten reguluje rytm wypróżnień, zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Dodatkowo porcja 100 g botwiny jest źródłem:

  • witaminy A – 6326 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,1 mg,
  • witaminy B2 – 0,22 mg,
  • witaminy B3 – 0,4 mg,
  • witaminy B5 – 0,25 mg,
  • witaminy B6 – 0,11 mg,
  • kwasu foliowego – 15 µg,
  • witaminy E – 1,5 mg,
  • witaminy K – 400 µg,
  • witaminy C – 30 mg,
  • wapnia – 117 mg,
  • magnezu – 70 mg,
  • żelaza – 2,57 mg,
  • potasu – 762 mg,
  • cynku – 0,38 mg,
  • manganu – 0,39 mg,
  • selenu – 0,9 µg.

Już jedna szklanka botwiny pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Warto wspomnieć o dużej zawartości luteiny, czyli związku, który chroni wzrok przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim.

Botwina jest również znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, głównie rutyny, która wraz z witaminą C chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo związek ten uszczelnia naczynia krwionośne i hamuje rozpad płytek krwi, dzięki czemu wspomaga prawidłowe krążenie. Zaobserwowano także, że regularne spożywanie botwiny może obniżać stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz regulować ciśnienie tętnicze krwi.

W botwince znajdziemy również kwercetynę, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jej działanie oparte jest na hamowaniu wydzielania histaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za wywoływanie reakcji alergicznych, takich jak pokrzywka, świąd lub pieczenie.

Na co pomaga botwina?

Dzięki zawartości tych wszystkich witamin i związków mineralnych, spożywanie botwiny może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. W jakich dolegliwościach warto spożywać liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego? Przede wszystkim są to:

  • stany zapalne jamy ustnej,
  • miażdżyca,
  • hipercholesterolemia,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • cukrzyca typu 2,
  • anemia,
  • niestrawność,
  • zaparcia.

Dodatkowo botwinka polecana jest kobietom starającym się o dziecko i ciężarnym, ponieważ stanowi dobre źródło kwasu foliowego, którego niedobór w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej, w tym rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia.

Botwinka – przepisy. Wypróbuj chłodnik z botwinką i sałatkę

Nie masz pomysłu na botwinę? Podajemy sprawdzone i proste sposoby na chłodnik oraz sałatkę z botwinką. Staraj się wybierać liście bez uszkodzeń i brązowych plam – nie będą gorzkie w smaku.

Przepis na chłodnik z botwinką – 2 porcje

Składniki:

  • 500-700 ml kefiru lub maślanki,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 obrane ogórki gruntowe,
  • pół pęczka rzodkiewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki masła,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie 1 cebula szalotka.

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę. Botwinkę umyj, buraki zetrzyj na tarce, a liście i łodygi drobno posiekaj. Na maśle podsmaż delikatnie czosnek i cebulę, następnie dodaj botwinę i podgrzewaj przez 10 minut, cały czas mieszając. Rzodkiewki i ogórki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a koperek drobno posiekaj. W misce wymieszaj jogurt i kefir (lub maślankę) i dodaj resztę składników. Podawaj schłodzony z przekrojonymi na pół jajkami.

Przepis na sałatkę z botwinką, mozzarellą i pestkami słonecznika

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • garść rukoli lub roszponki,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 obrany ogórek gruntowy,
  • połowa czerwonej papryki,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 kula mozzarelli,
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli, cukru oraz pieprzu czarnego.

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj (razem z łodygami i korzeniem). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a ogórek, paprykę i cebulę w plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Sałatka idealnie nadaje się do obiadu, na lunch lub jako dodatek do dań z grilla.

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #2

Sanprobi

Sanprobi IBS 20 kaps.

23,64 zł
miejsce #3

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie