Biała kiełbasa na Wielkanoc i nie tylko. Czy jest zdrowa? Sprawdź, co jest w białej kiełbasie i jak wybrać najlepszą

Agata Siemiaszko
Wideo
od 7 lat
Biała kiełbasa to tradycyjny element wielkanocnego stołu. Najczęściej jemy ją z żurkiem albo barszczem białym. Świetnie smakuje w połączeniu z ćwikłą, chrzanem i chlebem. Biała kiełbasa przygotowywana jest głównie z kawałków mięsa wieprzowego, dużej ilości przypraw i soli. Ta produkowana na skalę przemysłową bardzo często zawiera też mniej pożądane dodatki – konserwanty i wzmacniacze smaku. Sprawdź, jak wybrać najlepszą białą kiełbasę na Wielkanoc i nie tylko.

Spis treści

Co jest biała kiełbasa?

Biała kiełbasa to produkt, który stanowi nieodłączny element tradycyjnego wielkanocnego posiłku. Najczęściej dodawana jest do żurku lub barszczu białego, jednak niektórzy spożywają ją z chrzanem, musztardą, ćwikłą i chlebem.

Śniadanie wielkanocne - gotowana biała kiełbasa, grzanki i chrzan na drewnianym stole
Biała kiełbasa to obok żurku symbol Wielkanocy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy jej zakupie? gbh007/Getty Images

Ten mięsny wyrób zazwyczaj składa się z kawałków surowego mięsa wieprzowego, głównie łopatki, boczku i podgardla. Kolor kiełbasy zależy przede wszystkim od ilości użytego tłuszczu – im wyższa zawartość tego składnika, tym jej kolor będzie jaśniejszy.

Żurek czy barszcz biały na Wielkanoc? Czym te dwie zupy różnią się od siebie?

Żurek czy barszcz biały na Wielkanoc? Czym te dwie zupy różnią się od siebie?

Może się wydawać, że żurek niczym nie różni się od barszczu białego. Obie zupy wyglądają podobnie, dlatego często uznaje się je za to samo danie, tylko o dwóch różnych nazwach. Tymczasem różnica jest ...

Monika Góralska
Monika Góralska

Jakie właściwości odżywcze ma biała kiełbasa?

Biała kiełbasa jest produktem tłustym i wysokokalorycznym, ponieważ 100 g stanowi źródło ok. 300 kcal oraz ponad 23 g tłuszczu! Dodatkowo w takiej porcji znajdziemy 14,37 g białka, 0,21 g węglowodanów i niewielkie ilości błonnika pokarmowego (0,1 g).

Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty

Niestety, porcja 100 g białej kiełbasy, czyli 1 mała sztuka, to źródło ok. 63 mg cholesterolu. Spożywanie tego składnika w nadmiarze może przyczynić się rozwoju miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu! Dzienny ustalony limit cholesterolu wynosi 300 mg, a w przypadku zaburzeń stężenia cholesterolu, czyli hipercholesterolemii – 200 mg. To oznacza, że zjedzenie 2,5 sztuki białej kiełbasy przewyższy zalecaną dzienną ilość cholesterolu.

Dodatkowo w porcji 100 g białej kiełbasy zawarte jest ok. 482 mg sodu. Wystarczy zjeść jedną małą sztukę, aby prawie w 25 proc. pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, które ustalono na poziomie 2000 mg.

Co jeszcze znajdziemy w białej kiełbasie? Przede wszystkim są to różne zioła i przyprawy, które nadają jej charakterystyczny aromat i smak. Wśród najpopularniejszych dodatków wymienia się:

  • czosnek,
  • majeranek,
  • gorczyca,
  • pieprz,
  • kminek.

Poza wzbogaceniem smaku, niektóre zioła wspierają trawienie i zmniejszają uczucie ciężkości po spożyciu tłustych potraw. Szczególnie pieprz i majeranek wykazują właściwości rozkurczające oraz nasilają wydzielanie kwasu solnego, a tym samym przyspieszają proces trawienia.

To najgorsze dodatki do żurku. Unikaj ich, aby zupa była zdrowa i pożywna

To najgorsze dodatki do żurku. Unikaj ich, aby zupa była zdrowa i pożywna

Żurek to podstawowe danie na wielkanocnym stole. Do tej tradycyjnej zupy dodaje się zakwas, jajka i białą kiełbasę. Jednak nie wszystkie dodatki wzbogacą jej smak, a niektóre mogą nawet zaszkodzić nas...

Monika Góralska
Monika Góralska

Kiedy biała kiełbasa jest zdrowa?

To, czy produkt będzie zdrowy, zależy przede wszystkim od rodzaju użytego mięsa oraz dodatków. Biała kiełbasa jest surowym produktem, dlatego podczas produkcji konieczny jest dodatek środków konserwujących po to, aby zahamować rozwój potencjalnych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Najpopularniejszym konserwantem jest sól peklowa, która zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii, a dzięki temu wydłuża świeżość produktu.

Jeszcze niedawno popularne było dodawanie do białej kiełbasy mieszanki soli kuchennej i azotanu potasu (E252), czyli saletry potasowej. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem tego składniki zwiększa ryzyko przekształcenia się azotanów w szkodliwe nitrozoaminy, które są rakotwórczym związkiem! Dodatkowo częste jedzenie produktów z saletrą może wywołać zawroty głowy, a także silny ból brzucha.

Kiełbasa produkowana na skalę przemysłową będzie także źródłem wzmacniaczy smaku, czyli glutaminianu sodu (E621), substancji nadającej produktowi wyrazisty smak i aromat. Wykazano, że zbyt częste spożywanie żywności z jego dodatkiem może podwyższać ciśnienie tętnicze krwi oraz wywoływać migrenowe bóle głowy.

Czy to oznacza, że biała kiełbasa jest niezdrowa i powinniśmy jej unikać? Nie! Należy przede wszystkim czytać etykietę opakowania i wybierać produkt z jak najmniejszą liczbą dodatków chemicznych.

Azotyn sodu – gdzie występuje? Czy jest szkodliwy?

Azotyn sodu – gdzie występuje? Czy jest szkodliwy?

W żywności przetworzonej znajdują się dodatki do żywności, np. konserwanty, których przedstawicielem jest azotyn sodu. Wszystkie dodatki do żywności, które znajdują się w produktach spożywczych, zosta...

Najlepsza biała kiełbasa na Wielkanoc. Czym się kierować przy wyborze?

Kupując kiełbasę, należy zwrócić uwagę na jej kolor. Dobrej jakości produkt powinien być lekko różowy z widocznymi oczkami mięsa i tłuszczu. Jeśli jest biały, to oznacza, że do produkcji użyto zbyt dużej ilości tłuszczu.

Świeży produkt powinien być również dość suchy i nie może lepić się do rąk. Jeśli zauważysz, że powierzchnia kiełbasy jest śliska i lepi się, zrezygnuj z kupna, ponieważ może być nieświeża.

Należy również zwrócić uwagę na zapach – dobrej jakości kiełbasa ma delikatnie wyczuwalny aromat mięsa i przypraw. Warto także czytać etykietę opakowania i wybierać kiełbasę, która ma najkrótszy skład. Zazwyczaj taki produkt jest lepszej jakości i zawiera znacznie mniej dodatków chemicznych oraz konserwantów.

Natomiast gotowana kiełbasa powinna być szara, a po przekrojeniu krucha i soczysta. Jeśli jest zbyt zbita, oznacza to, że do produkcji użyto bardzo dużej ilości soli.

Kupując kiełbasę na sztuki, masz prawo poprosić sprzedawcę o pokazanie informacji o jej producencie i składzie.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

Te konserwanty źle wpływają na organizm. Sprawdź, czy spożywasz je w nadmiarze

Te konserwanty źle wpływają na organizm. Sprawdź, czy spożywasz je w nadmiarze

Konserwanty to substancje, których celem jest wydłużenie trwałości produktów oraz zahamowanie rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych. Najpopularniejszym konserwantem jest kwas askorbinowy, czyli wita...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kirk hammet
10 kwietnia, 22:24, kirk hammet:

''Myśli człowiek zadowolony że to nie on jest rzeźnik okrwawiony, lecz że bywa kiełbas zwolennikiem ponosi winę razem z rzeźnikiem'' - Eugen Roth - pisarz *** yt.com - kwik rozpaczy

Jeśli jakaś kiełba to tylko w wydaniu roślinnym !!! Nie ma innej opcji !!!

k
kirk hammet
''Myśli człowiek zadowolony że to nie on jest rzeźnik okrwawiony, lecz że bywa kiełbas zwolennikiem ponosi winę razem z rzeźnikiem'' - Eugen Roth - pisarz *** yt.com - kwik rozpaczy
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia