Bomby cholesterolowe na twoim talerzu. Nawet się nie spodziewasz, które produkty najbardziej zapychają żyły! Zobacz rekordzistów

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Niektóre produkty mogą wyglądać niewinnie, ale w rzeczywistości są prawdziwą bombą cholesterolową. Nadmiar cholesterolu w diecie może prowadzić do miażdżycy i chorób serca – zwłaszcza gdy pochodzi z przetworzonego, tłustego jedzenia. Ale uwaga – spore ilości tego związku kryją się także tam, gdzie się ich nie spodziewamy. Sprawdź, które produkty mają go najwięcej i na co warto uważać.

Spis treści

Co zawiera najwięcej cholesterolu? Oto prawdziwe „bomby” cholesterolowe!

Osoby z zaburzeniami metabolicznymi często słyszą od lekarza, że muszą ograniczyć cholesterol w diecie. Najwięcej tego związku w polskim jadłospisie pochodzi z produktów mięsnych (ponad 1/3 spożywanych ilości), ok. 30 proc. cholesterolu dostarczają jajka, natomiast po kilkanaście procent dostarcza mleko i jego przetwory oraz tłuszcze zwierzęce, takie jak masło czy smalec (dane GUS dla przeciętnej polskiej diety). To jednak niejedyne produkty w daniach, które dostarczają do organizmu znaczne ilości tego związku!

Cholesterol pochodzi nie tylko z jajek, tłustego mięsa czy serów. Są produkty, które zawierają równie dużo cholesterolu, a nawet więcej (dla porównania:
Cholesterol pochodzi nie tylko z jajek, tłustego mięsa czy serów. Są produkty, które zawierają równie dużo cholesterolu, a nawet więcej (dla porównania: jajko to porcja 180 mg). FabricioMacedoPhotos/pixabay.com

Ograniczając wymienione pokarmy niekoniecznie zmniejszamy spożycie problematycznego związku. To dlatego, że cholesterolowymi „bombami” są też inne produkty i dania – nawet takie, które uznawane są za zdrowe.

Zobacz w naszej galerii, które produkty zawierają rekordowe ilości cholesterolu:

Co to jest cholesterol? Na jego temat krąży wiele mitów

Cholesterol to związek tłuszczowy należący do steroli, inaczej zmodyfikowanych steroidów (dawniej: sterydów). Jest wytwarzany wyłącznie w organizmach zwierzęcych, a nie występuje w produktach roślinnych.

Na przykład w 100 g jajek (2 szt.) zawarte jest 360 mg cholesterolu, a tyle samo masła o zawartości 82 proc. tłuszczu to dawka 248 mg, kiełbasy salami – ponad 100 mg, a smalcu – 95 mg.

Sprawdź: Co zamiast masła? Zobacz, jakimi produktami je zastąpić

Wbrew temu, co można sądzić, cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. stanowi prekursor do produkcji hormonów sterydowych, żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów czy witaminy D. Buduje ponadto błony wszystkich komórek, a w szczególnej obfitości występuje w mózgu – odpowiednia ilość jest wręcz niezbędna, by zapewnić prawidłową pracę tego narządu i chronić go przed procesami neurodegeneracyjnymi.

Co ważne, cholesterol krążący we krwi (w postaci lipoprotein o niskiej i wysokiej gęstości, czyli „złej” LDL i „dobrej” HDL) to zasoby tego związku wytwarzane przez wątrobę. U zdrowych osób konsumpcja cholesterolu nie wpływa na jego stężenie oznaczane w ramach tzw. lipidogramu.

Gdy jednak występują zaburzenia lipidowe i związane ze stresem oksydacyjnym w organizmie (nasilony lub chroniczny stan zapalny), gospodarka cholesterolem zostaje zachwiana, a jego cząsteczki ulegają utlenianiu – w ten sposób z frakcji LDL powstaje płytka miażdżycowa.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia