Spis treści
Domowy fast food – jak zrobić ulubione dania w wersji fit? To prostsze niż myślisz!
Dlaczego warto zrezygnować z typowych „szybkich dań”? Nie bez powodu są nazywane śmieciowym jedzeniem. Oprócz setek kalorii z niezdrowych tłuszczów i cukrów wprowadzają do diety szereg szkodliwych związków (m.in. dodatków do żywności, nadmiaru sodu, chemicznie zmienionych tłuszczów, substancji powstałych podczas przetwarzania czy składników opakowań), a tych odżywczych czy smakowych jest w nich bardzo niewiele.
Zobacz: Tak przestałam jeść chipsy i fast food. Moja metoda działa
Szybkie dania są nie tylko ubogie w witaminy, związki mineralne i antyoksydanty, ale również w błonnik, dobre tłuszcze i białko.
Polecamy przeczytać
Fast food w wersji FIT – to możliwe! Pomysły na smaczne i zdrowe posiłki
Proponujemy lepsze wersje ulubionych klasyków, które oprócz cennych składników odżywczych i prozdrowotnych związków oferują też bogactwo smaku. Sprawdź 10 pomysłów na zdrowy fast food! Wśród nich znajdziesz m.in.:
- sajgonki,
- pizzę warzywną,
- nuggetsy z pieczarek.
Sprawdź: Najgorsze dodatki do kanapki
Więcej przepisów i ciekawostek dotyczących tego, jak przygotować fas food w zdrowszej wersji znajdziesz w galerii.