12 praktycznych porad, jak nie marnować żywności!

Martyna Jaros
Poznaj sposoby, które pozwolą Ci zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia.Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Poznaj sposoby, które pozwolą Ci zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia.Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 123RF
Marnowanie żywności niesie za sobą nie tylko osobiste straty finansowe, lecz pociąga za sobą szereg poważnych skutków. Wyrzucając jedzenie do kosza generujemy większą ilość odpadów przeznaczonych do utylizacji, a także przyczyniamy się do zaśmiecania środowiska naturalnego przez nieekologiczne opakowania. Marnowana jest też ciężka praca ludzi pracujących w sektorach żywnościowych. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Przedstawiamy, aż 12 praktycznych porad do zastosowania od zaraz!

Dlaczego marnujemy żywność?

Marnowanie żywności to problem nie tylko ekonomiczny i etyczny, ale również środowiskowy, ponieważ wyprodukowana, a niespożyta żywność musi zostać zutylizowana. Wiele produktów pakowanych jest w plastikowe opakowania, a te stanowią problem, ponieważ zanieczyszczają środowisko naturalne. Dochodzi również do marnotrawstwa ciężkiej pracy osób, które włożyły wysiłek w proces produkcji żywności, a także zasobów ziemskich, których z roku na rok stale ubywa. Jednocześnie paradoksem jest marnowanie żywności w krajach bogatych, podczas gdy mieszkańcy biednych państw głodują.

Analizując przyczyny marnowania żywności przez konsumentów w gospodarstwach domowych, wymianie są następujące powody:

  • zepsucie się żywności,
  • przekroczenie terminu przydatności do spożycia produktów,
  • przygotowywanie zbyt dużych ilości jedzenia,
  • nakładanie zbyt dużych porcji posiłków i wyrzucanie resztek talerzowych,
  • kupowanie za dużo artykułów żywnościowych,
  • niewłaściwe przechowywanie żywności,
  • brak pomysłów na wykorzystanie zakupionych produktów spożywczych.

Jakie produkty najczęściej wyrzucamy do kosza?

Dane pochodzące z Raportu Federacji Polskich Banków Żywności z 2020 roku wskazują, że pokarmami, które najczęściej lądują w koszach Polaków są:

  • pieczywo (deklaracja 62,2 proc. Polaków)
  • owoce (57,4%),
  • nietrwałe warzywa, typu sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki (56,5%),
  • wędliny (51,6%),
  • napoje mleczne (47,3%).

Ponieważ to my, konsumenci jesteśmy największymi marnotrawcami żywności, dlatego przedstawiamy, aż 12 praktycznych porad, które pomogą Ci zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia! Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia