Dlaczego marnujemy żywność?
Marnowanie żywności to problem nie tylko ekonomiczny i etyczny, ale również środowiskowy, ponieważ wyprodukowana, a niespożyta żywność musi zostać zutylizowana. Wiele produktów pakowanych jest w plastikowe opakowania, a te stanowią problem, ponieważ zanieczyszczają środowisko naturalne. Dochodzi również do marnotrawstwa ciężkiej pracy osób, które włożyły wysiłek w proces produkcji żywności, a także zasobów ziemskich, których z roku na rok stale ubywa. Jednocześnie paradoksem jest marnowanie żywności w krajach bogatych, podczas gdy mieszkańcy biednych państw głodują.
Analizując przyczyny marnowania żywności przez konsumentów w gospodarstwach domowych, wymianie są następujące powody:
- zepsucie się żywności,
- przekroczenie terminu przydatności do spożycia produktów,
- przygotowywanie zbyt dużych ilości jedzenia,
- nakładanie zbyt dużych porcji posiłków i wyrzucanie resztek talerzowych,
- kupowanie za dużo artykułów żywnościowych,
- niewłaściwe przechowywanie żywności,
- brak pomysłów na wykorzystanie zakupionych produktów spożywczych.
Jakie produkty najczęściej wyrzucamy do kosza?
Dane pochodzące z Raportu Federacji Polskich Banków Żywności z 2020 roku wskazują, że pokarmami, które najczęściej lądują w koszach Polaków są:
- pieczywo (deklaracja 62,2 proc. Polaków)
- owoce (57,4%),
- nietrwałe warzywa, typu sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki (56,5%),
- wędliny (51,6%),
- napoje mleczne (47,3%).
Ponieważ to my, konsumenci jesteśmy największymi marnotrawcami żywności, dlatego przedstawiamy, aż 12 praktycznych porad, które pomogą Ci zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia! Sprawdź, czy znasz je wszystkie!
Sprawdź również: Czy przejrzałe owoce są zdrowe? Zobacz, co z nimi zrobić