Spis treści
Jakie właściwości ma kukurydza i dlaczego warto ją jeść?
Kukurydza to bezglutenowe ziarno o cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych, jedzone na różne sposoby – m.in. w postaci ugotowanej na kolbie, puszkowanej, jako mąka, kaszka, płatki i wafle, a także prażonej (popcorn).
Działanie na organizm różnych produktów z kukurydzy zależy jednak od sposobu ich przetworzenia i rodzajów zastosowanych dodatków, o czym piszemy dalej. Najbardziej wartościowe i polecane w diecie są naturalne, minimalnie nieprzetworzone nasiona świeżej kukurydzy – czyli takie, jakie jemy najczęściej w sezonie na nią, który przypada od sierpnia do września. To czas, gdy warto sięgać po nią jak najczęściej, a jest ku temu wiele powodów!
Zobacz w nasze galerii, dlaczego warto jeść kukurydzę i jakie zapewnia korzyści dla zdrowia
Kukurydza to zboże, owoc czy warzywo?
Kukurydza zwyczajna (Zea mays) to jedno z najważniejszych zbóż świata, choć botanicznie nasiona rośliny to owoce, a jej młode kolby można jeść w całości jako warzywo.
Sprawdź: To jeden z najlepszych snacków. Zobacz, jaki popcorn jest zdrowy
Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej i znajduje się w ścisłej czołówce najczęściej spożywanych upraw świata. W wielu krajach stanowi podstawę diety, a dla osób z nietolerancją glutenu to ważny zamiennik zbóż takich, jak pszenica czy jęczmień (w mieszankach z innymi składnikami). Jest przy tym spokrewniona także z owsem czy ryżem.
Z kukurydzy produkuje się wiele produktów przemysłowych, np. olej (z zarodków znajdujących się w jej ziarniakach), skrobia albo wysokoprzetworzony i niezdrowy syrop kukurydziany czy glukozowo-fruktozowy. Z prażonych ziaren robi się popularną przekąskę, czyli popcorn. Miele się je na kaszkę i mąkę, a także sprzedaje gotowane w puszkach i słoikach. Kupić można ponadto marynowane młode kolby kukurydzy. Produktem leczniczym stosowanym w ziołolecznictwie są natomiast „wąsy”, czyli znamiona kukurydzy.
Czy kukurydza jest zdrowa? Gotowana, puszkowana, płatki czy wafle?
Kukurydza jak każdy produkt naturalny jest zdrowym i polecanym składnikiem diety, jednak w postaci jak najmniej przetworzonej. Oto, dlaczego:
- Gotowana kukurydza to nasiona poddane minimalne obróbce w wodzie, jedzone ze świeżych kolb. Tak uzyskujemy niskokaloryczną i lekkostrawną przekąskę o niskim indeksie glikemicznym (IG) i korzystnym działaniu na zdrowie.
- Rozdrabnianie nasion do mąki kukurydzianej czy kaszki znacznie podnosi jej IG, przez co nie są to produkty zapewniające sytość czy sprzyjające stabilnemu poziomowi glukozy we krwi.
- Płatki kukurydziane są produktem przemysłowym z mąki kukurydzianej z dodatkami cukrowymi i solą. To produkt ultraprzetworzony i niezdrowy, choć pomocny np. na leczniczej diecie lekkostrawnej.
- Kukurydza z puszki nie jest polecana do jedzenia na co dzień ze względu na przenikanie hormonopodobnych związków z opakowania, a także spory dodatek cukru i soli. Warto jeść natomiast kukurydzę ze słoika i bez cukru.
- Kukurydza mrożona to lepszy wybór od tej konserwowej. Takie ziarno podlega minimalnym stratom składników odżywczych i jest łatwe do ugotowania.
- Wafle kukurydziane produkuje się metodą ekspandowania nasion. Jest to obróbka w wysokiej temperaturze, która powoduje niszczenie wielu cennych związków. Takie dietetyczne pieczywo to jednak najlepszy wybór zwłaszcza w porównaniu z tymi ryżowymi. Zawiera znacznie więcej cennego błonnika, dzięki któremu wafle mogą być też znacznie cieńsze i lżejsze.
- Popcorn to ekspandowane całe nasiona kukurydzy o kompletnym składzie ziarna. Wśród przekąsek to niekoronowany król: ma wysoką zawartość błonnika i dużą objętość w stosunku do kalorii, dzięki czemu jest polecany w odchudzającej diecie wolumetrycznej. Dotyczy to jednak popcornu przygotowanego w domu w garnku czy na patelni, bo ten do mikrofalówki zawiera do 20 proc. utwardzonego tłuszczu roślinnego.
- Prażona kukurydza z olejem i solą, a często także ze wzmacniaczami smaku, to niezdrowy i wysokokaloryczny snack, z którego na co dzień warto zrezygnować.
Popularność kukurydzy ma też swoje ciemne strony. Najwięksi światowi producenci stosują bowiem szeroko pestycydy i nasiona transgeniczne. To one najczęściej trafiają do pasz dla zwierząt czy surowców przemysłowych z ziarna, które stosuje się później jako syropy słodzące czy zagęstniki. Najbezpieczniejszym wyborem przy kupnie przetworów trwałych, suszonych, jest kukurydza niemodyfikowana genetycznie. To produkty oznaczone jako ekologiczne albo bez GMO.
Czy kukurydza jest kaloryczna? Skład i wartości odżywcze nasion
Nasiona kukurydzy w postaci świeżej są stosunkowo lekkie, jak na produkt zbożowy, bo zapewniają 110 kcal w 100 g, a w tym: 3,7 g białka, 1,5 g tłuszczu, 23,4 g węglowodanów – w tym 2,2 g sacharozy, 12,3 g skrobi oraz 3,3 g błonnika pokarmowego, głównie nierozpuszczalnego w wodzie. Ta frakcja działa jak „miotła” w jelicie grubym i przyspiesza pasaż jelitowy.
Kolba kukurydzy waży ok. 180 g, z czego nasiona to przeciętnie 75 g (ok. 80 kcal), natomiast szklanka samych nasion odpowiada porcji średnio 170 g (ok. 190 kcal).
Kukurydza stanowi ponadto źródło cennych składników, takich jak witaminy – to zwłaszcza wit. A, C i E, a także pewne ilości wit. z grupy B (szczególnie niacyny i folianów). Ziarno jest dość zasobne w potas (283 mg w 100 g) i karotenoidy, w tym inne niż prowitamina A (jest nią beta-karoten w ilości 56 mcg w ww. porcji). To zwłaszcza ksantofile takie, jak zbawienne dla oczu luteina i zeaksantyna.
Ziarno kukurydzy obfituje także w inne w substancje bioaktywne, do których należą zwłaszcza antyoksydanty z grupy polifenoli. To m.in. kwas ferulowy, kawowy, kumarowy czy waniliowy, a w ciemnych odmianach także antocyjanidyny. W zarodkach („ząbkach” oddzielających się od nasion) poza tokoferolem występują kwas linolenowy (omega-6) oraz fitosterole (sitosterol, stigmasterol, kampesterol), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także hamują procesy prowadzące do przerostu gruczołu krokowego (prostaty).
Zobacz, co daje jedzenie kukurydzy!
- Corn phytochemicals and their health benefits Food Science and Human Wellness
- 6 Health Benefits of Corn Cleveland Clinic