Żołędziówka wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego i łagodzi zaparcia. Sprawdź prosty przepis na żołędziówkę, czyli kawę z żołędzi

Agata Siemiaszko
Do żołędziówki można dodać również miód, który nada napojowi lekkiej słodyczy. Warto pamiętać, że miód powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje cenne właściwości zdrowotne.
Do żołędziówki można dodać również miód, który nada napojowi lekkiej słodyczy. Warto pamiętać, że miód powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje cenne właściwości zdrowotne. chamillewhite/123RF
Żołędziówka, czyli kawa z żołędzi, produkowana jest z owoców dębu. Żołędzie nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ zawierają znaczne ilości garbników, w tym taniny, które w nadmiarze mogą działać toksycznie. Kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny oraz sodu, natomiast jest dobrym źródłem magnezu i potasu, dlatego polecana jest chorym na nadciśnienie tętnicze krwi. Zobacz, jak samodzielnie zrobić kawę żołędziówkę.

Spis treści

Właściwości zdrowotne żołędziówki

Kawa z żołędzi, inaczej zwana żołędziówką lub kawą partyzantów jest naturalną kawą, powstającą z odpowiednio przygotowanych żołędzi, czyli owoców drzewa dębu (Quercus).

Sprawdź też: Prosty przepis na nalewkę z żołędzi

Dąb owocuje wiosną, a żołędzie dojrzewają i spadają jesienią. Należy wspomnieć, że surowe nie nadają się do jedzenia, ponieważ zawierają duże ilości garbników, w tym kwasu taninowego, który w nadmiarze może być toksyczny dla organizmu.

Kawa, która powstaje z żołędzi może być znakomitym zamiennikiem tradycyjnej kawy, ponieważ nie zawiera kofeiny. Ma intensywny korzenny aromat oraz smak przypominający orzechy laskowe. Brak kofeiny sprawia, że żołędziówka nie jest gorzka, a wręcz ma słodki smak. Kawę z żołędzi można przygotować samodzielnie, jednak wymaga sporo pracy.

W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są kawy zawierające aż 95 proc. prażonych żołędzi, a pozostałą część stanowią naturalne przyprawy, głównie imbir, kardamon, wanilia lub goździki. Mniej popularna jest ziołowa wersja – z dodatkiem ziół prowansalskich.

Kawa z owoców dębu w większości składa się ze skrobi. W 100 g żołędziówki znajduje się również 5 g białka oraz 30 g tłuszczu, pozbawionego cholesterolu, co jest bardzo ważne w diecie chorych z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.

Prażone żołędzie (w 100 g) są źródłem wielu składników mineralnych, takich jak:

  • fosfor – 100 mg,
  • żelazo – 1 mg,
  • wapń – 50 mg,
  • potas – 700 mg,
  • miedź – 0,7 mg,
  • mangan – 0,8 mg,
  • magnez – 80 mg.

Dlaczego warto pić żołędziówkę?

Żołędziówka mimo braku kofeiny w składzie znakomicie dodaje energii, więc z powodzeniem może zastąpić naturalną czarną kawę. Poza pobudzającymi właściwościami picie żołędziówki wywołuje korzystne działanie:

  • poprawia nastrój,
  • daje uczucie sytości,
  • redukuje stres, dzięki zawartości magnezu,
  • wspomaga trawienie,
  • poprawia koncentrację.

Przy jakich dolegliwościach pomaga kawa z żołędzi?

Żołędziówka, dzięki zawartości cennych składników mineralnych, polecana jest jako zamiennik naturalnej kawy, szczególnie u osób z:

  • chorobami układu krążenia,
  • depresją,
  • chorobą wrzodową,
  • wzdęciami,
  • niestrawnością,
  • zaparciami.

Kawa z żołędzi nie ma w swoim składzie składzie kofeiny oraz sodu, natomiast jest źródłem sporej ilości potasu, w związku z tym polecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym. Żołędziówkę mogą pić również dzieci, kobiety ciężarne oraz karmiące.

Napój ten nie powoduje zwiększonego wydalania magnezu z organizmu, a nawet go dostarcza, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ nerwowy, wspomaga pamięć oraz może redukować stres. Zalecany jest również dla osób, u których często pojawiają się skurcze z niedoboru magnezu.

Żołedziówka, w przeciwieństwie do czarnej kawy, nie podrażnia układu pokarmowego, a nawet wzmacnia jego działanie, dlatego mogą ją spożywać osoby cierpiące na chorobę Crohna.

Napój z żołędzi poprawia wchłanianie składników odżywczych z żywności, szczególnie magnezu i żelaza.

Jak zrobić kawę z żołędzi? Przepis na żołędziówkę

Żołędzie najlepiej zbierać we wrześniu lub październiku, kiedy są już na tyle dojrzałe, że zaczynają spadać z drzewa. Ważne jest, aby poddać je selekcji i wybierać te z gładką łupiną, bez widocznych pęknięć i przebarwień.

Sposób przygotowania:

  • Należy pozbyć się czapeczki z żołędzi, a następnie dokładnie je umyć.
  • Z umytych owoców pozbyć się łupiny, najlepiej za pomocą dziadka do orzechów lub młotka.
  • Środek dokładnie oczyścić z łupinek i pokroić na drobne kawałki.
  • Następnie owoc poddać procesowi ługowania, czyli wypłukania taniny z żołędzi. Do zimnej wody należy wrzucić pokrojone żołędzie i zagotować, a następnie odcedzić. Ponownie wlać świeżą wodę do odcedzonych żołędzi i zagotować. Taką czynność dobrze jest powtórzyć 6-8 razy, do momentu aż woda przestanie być brązowa.
  • Po zakończeniu płukania żołędzi, należy ponownie je przepłukać zimną wodą i osuszyć.
  • W kolejnym etapie żołędzie pokroić na mniejsze kawałki i suszyć je w piekarniku (20 minut w 60 stopniach Celsjusza).
  • Następnie konieczne jest zmielenie ich na pył i uprażenie na patelni, w celu wydobycia charakterystycznego smaku. Gotowa kawa z żołędzi powinna mieć brązowy kolor.

Żołędziówkę parzymy jak kawę „po turecku”. Niestety proces wymaga cierpliwości i odpowiedniego sprzętu. W celu przygotowania żołędziówki należy do naczynia, nazywanego tygielkiem, wsypać zmieloną kawę i ewentualne przyprawy, a następnie dolać zimna wodę. Naczynie należy postawić na małym ogniu i podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia.

Gdy napój zaczyna się gotować odstawić do ostygnięcia i ponownie podgrzewać, aż do wrzenia. Tak przygotowany napój jest już gotowy do picia.

Źródła
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia