Spis treści
Jak powstaje kawa z cykorii?
Kawa z cykorii to napój swoim wyglądem, a nawet zapachem przypominający kawę rozpuszczalną wytwarzaną z ziaren kawowca. Jest ona stosowana głównie jako zamiennik tradycyjnej kawy, ponieważ nie zawiera kofeiny. Mogą więc po nią sięgać osoby, u których spożycie kofeiny jest niewskazane, np. chorujące na nadciśnienie czy wrzody żołądka, a także osoby chcące ograniczyć spożycie kofeiny, jak również kobiety w ciąży.
Cykoria (Cichorium L.) to grupa roślin występujących w umiarkowanie ciepłych strefach klimatycznych w Europie, Azji i Afryce. W Polsce występują 3 główne gatunki:
- cykoria sałatowa – przypominająca małą, podłużną sałatę. Ma jadalne liście o lekko gorzkim smaku,
- cykoria podróżnik – roślina często spotykana na łąkach, ma charakterystyczne niebieskie kwiaty,
- cykoria korzeniowa biała – szlachetniejsza odmiana cykorii korzeniowej uprawiana dla żółtawych, jadalnych korzeni.
Kawa z cykorii powstaje z suszonych i prażonych korzeni cykorii korzeniowej białej. Dostępna jest w postaci rozpuszczalnego proszku tzw. instant, ale również prażonego ciętego korzenia cykorii do zaparzania. W wersji instant może ona występować samodzielnie lub z dodatkiem naturalnej kawy rozpuszczalnej lub zbożowej. Warto więc przed zakupem sprawdzić skład danego produktu, aby mieć pewność, że sięgamy po napój wolny od kofeiny. Dobrze jest też wybierać ten z jak najkrótszą listą składników, bez dodatku cukru czy mleka w proszku.
Kawę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jej lekką gorycz przełamać dodatkiem np. mleka, miodu, napojów roślinnych (owsianego, kokosowego), a także przypraw takich jak cynamon, goździki, wanilia czy kardamon.
Wspomaga odchudzanie, usprawnia trawienie i oczyszcza organizm. Ile kalorii ma kawa z cykorii?
Napój bogaty jest w inulinę, błonnik, laktony seskwiterpenowe, flawonoidy, hydroksykumaryny, kwasy fenolowe, trójterpeny i glikozydy fenolowe. Zawiera także kwas foliowy, witaminę B1, B2 i B3 oraz C, beta-karoten (prowitamina A), potas, sód, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Napój nie zawiera natomiast tłuszczu, cukrów i cholesterolu oraz ma tylko śladowe ilości węglowodanów. Kawa z cykorii jest także niskokaloryczna – 100 gram produktu to tylko 3 kcal.
Ze względu na wysoką zawartość inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem, czyli pożywką dla zdrowych bakterii, odbudowuje mikroflorę jelit. Sprawia to, że korzystnie wpływa ona na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawnia trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom czy niestrawności, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Mimo to kawę z cykorii należy stosować ostrożnie, ponieważ jej nadmiar może zaburzać pracę układu pokarmowego i wywoływać odwrotny do zamierzonego skutek, czyli powodować wzdęcia i gazy.
Umiarkowane picie kawy w ilości 1-2 filiżanek dziennie wykazuje właściwości:
- żółciotwórcze i żółciopędne,
- moczopędne i usprawniające pracę nerek,
- oczyszczające i odtruwające,
- prebiotyczne, usprawniające trawienie i pracę jelit,
- hepatoprotekcyjne – działające ochronnie na wątrobę,
- przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe,
- wzmacniające odporność,
- usprawniające metabolizm i wspomagające odchudzanie,
- regulujące poziom glukozy we krwi i zapobiegające hiperglikemii,
- wspomagające funkcjonowanie układu krążenia,
- obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.
Kawa z cykorii w ciąży – czy ciężarna może ją pić?
Kobiet w ciąży nie powinny spożywać klasycznej kawy ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa pobudzająco. Picie kawy w ciąży może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, a także zaburzeń w rozwoju płodu i niskiej masy urodzeniowej dziecka. Wiele kobiet instynktownie ma również niechęć do tego napoju i nie może nawet znieść jego zapachu.
Dobrą, a przede wszystkim bezpieczną alternatywą jest właśnie kawa z cykorii, która nie zawiera kofeiny. Dodatkowo cenne właściwości kawy z cykorii złagodzą ciążowe dolegliwości takie jak zaparcia, niestrawność, gazy i wzdęcia. Kawa z cykorii zawiera także spore ilości kwasu foliowego, który jest szczególnie wskazany w okresie ciąży, ponieważ wspomaga rozwój dziecka i zapobiega wadom cewy nerwowej.
Po kawę z cykorii mogą również sięgać kobiety karmiące piersią, ponieważ kawa z cykorii pozytywnie wpływa na laktację, zwiększając ilość wytwarzanego mleka. Nie powoduje również nadpobudliwości psychoruchowej u dziecka, którą może wywołać kawa zawierająca kofeinę. Kobiety w ciąży i matki karmiące mogą bezpiecznie pić kawę z cykorii w ilości 1-2 filiżanek dziennie.
Przeciwwskazania do picia kawy z cykorii
Kawa z cykorii spożywana w zbyt dużych ilościach może wywołać zaburzenia trawienia takie jak wzdęcia, gazy czy niestrawność. Jest to spowodowane nadmiarem inuliny. Na kawę z cykorią powinny uważać również osoby cierpiące na żylaki czy hemoroidy, ponieważ nadmiar osłabia naczynia krwionośne. Najlepiej w takim przypadku nie przekraczać limitu 1 filiżanki dziennie.
Po kawę z cykorii z dodatkiem kawy zbożowej nie powinni sięgać alergicy, szczególnie uczuleni na gluten. Nie należy podawać jej również dzieciom do 3. roku życia.