Kawa z cykorii zamiast klasycznej „małej czarnej”. Czy to dobry zamiennik? Sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto po nią sięgać

Monika Góralska
Monika Góralska
Kawa z cykorii, tak jak kawa zbożowa, stanowi świetną alternatywę dla kawy z ziaren kawowca. Polecana jest głównie dla osób, które nie mogą spożywać klasycznej kawy z kofeiną lub spożywają jej zbyt dużo.
Kawa z cykorii, tak jak kawa zbożowa, stanowi świetną alternatywę dla kawy z ziaren kawowca. Polecana jest głównie dla osób, które nie mogą spożywać klasycznej kawy z kofeiną lub spożywają jej zbyt dużo. Elena Zakharova/gettyimages.com
Kawa z cykorii to mało popularny zamiennik kawy naturalnej. Warto jednak poznać i docenić jej właściwości. Dzięki temu, że nie zawiera kofeiny, mogą po nią sięgać osoby z nadciśnieniem oraz kobiety w ciąży. Taki napój wspomaga trawienie, detoksykację, a nawet obniża poziom glukozy we krwi. Do tego pysznie smakuje i można go spożywać na ciepło i zimno oraz wzbogacać jej smak różnymi dodatkami. Zobacz, jakie jeszcze właściwości ma kawa z cykorii i kto może, a kto nie powinien po nią sięgać.

Spis treści

Jak powstaje kawa z cykorii?

Kawa z cykorii to napój swoim wyglądem, a nawet zapachem przypominający kawę rozpuszczalną wytwarzaną z ziaren kawowca. Jest ona stosowana głównie jako zamiennik tradycyjnej kawy, ponieważ nie zawiera kofeiny. Mogą więc po nią sięgać osoby, u których spożycie kofeiny jest niewskazane, np. chorujące na nadciśnienie czy wrzody żołądka, a także osoby chcące ograniczyć spożycie kofeiny, jak również kobiety w ciąży.

Cykoria (Cichorium L.) to grupa roślin występujących w umiarkowanie ciepłych strefach klimatycznych w Europie, Azji i Afryce. W Polsce występują 3 główne gatunki:

  • cykoria sałatowa – przypominająca małą, podłużną sałatę. Ma jadalne liście o lekko gorzkim smaku,
  • cykoria podróżnik – roślina często spotykana na łąkach, ma charakterystyczne niebieskie kwiaty,
  • cykoria korzeniowa biała – szlachetniejsza odmiana cykorii korzeniowej uprawiana dla żółtawych, jadalnych korzeni.

Kawa z cykorii powstaje z suszonych i prażonych korzeni cykorii korzeniowej białej. Dostępna jest w postaci rozpuszczalnego proszku tzw. instant, ale również prażonego ciętego korzenia cykorii do zaparzania. W wersji instant może ona występować samodzielnie lub z dodatkiem naturalnej kawy rozpuszczalnej lub zbożowej. Warto więc przed zakupem sprawdzić skład danego produktu, aby mieć pewność, że sięgamy po napój wolny od kofeiny. Dobrze jest też wybierać ten z jak najkrótszą listą składników, bez dodatku cukru czy mleka w proszku.

Kawę można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jej lekką gorycz przełamać dodatkiem np. mleka, miodu, napojów roślinnych (owsianego, kokosowego), a także przypraw takich jak cynamon, goździki, wanilia czy kardamon.

Wspomaga odchudzanie, usprawnia trawienie i oczyszcza organizm. Ile kalorii ma kawa z cykorii?

Napój bogaty jest w inulinę, błonnik, laktony seskwiterpenowe, flawonoidy, hydroksykumaryny, kwasy fenolowe, trójterpeny i glikozydy fenolowe. Zawiera także kwas foliowy, witaminę B1, B2 i B3 oraz C, beta-karoten (prowitamina A), potas, sód, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Napój nie zawiera natomiast tłuszczu, cukrów i cholesterolu oraz ma tylko śladowe ilości węglowodanów. Kawa z cykorii jest także niskokaloryczna – 100 gram produktu to tylko 3 kcal.

Ze względu na wysoką zawartość inuliny, która jest naturalnym prebiotykiem, czyli pożywką dla zdrowych bakterii, odbudowuje mikroflorę jelit. Sprawia to, że korzystnie wpływa ona na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, usprawnia trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom czy niestrawności, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Mimo to kawę z cykorii należy stosować ostrożnie, ponieważ jej nadmiar może zaburzać pracę układu pokarmowego i wywoływać odwrotny do zamierzonego skutek, czyli powodować wzdęcia i gazy.

Umiarkowane picie kawy w ilości 1-2 filiżanek dziennie wykazuje właściwości:

  • żółciotwórcze i żółciopędne,
  • moczopędne i usprawniające pracę nerek,
  • oczyszczające i odtruwające,
  • prebiotyczne, usprawniające trawienie i pracę jelit,
  • hepatoprotekcyjne – działające ochronnie na wątrobę,
  • przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe,
  • wzmacniające odporność,
  • usprawniające metabolizm i wspomagające odchudzanie,
  • regulujące poziom glukozy we krwi i zapobiegające hiperglikemii,
  • wspomagające funkcjonowanie układu krążenia,
  • obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL we krwi.

Kawa z cykorii w ciąży – czy ciężarna może ją pić?

Kobiet w ciąży nie powinny spożywać klasycznej kawy ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa pobudzająco. Picie kawy w ciąży może doprowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, a także zaburzeń w rozwoju płodu i niskiej masy urodzeniowej dziecka. Wiele kobiet instynktownie ma również niechęć do tego napoju i nie może nawet znieść jego zapachu.

Dobrą, a przede wszystkim bezpieczną alternatywą jest właśnie kawa z cykorii, która nie zawiera kofeiny. Dodatkowo cenne właściwości kawy z cykorii złagodzą ciążowe dolegliwości takie jak zaparcia, niestrawność, gazy i wzdęcia. Kawa z cykorii zawiera także spore ilości kwasu foliowego, który jest szczególnie wskazany w okresie ciąży, ponieważ wspomaga rozwój dziecka i zapobiega wadom cewy nerwowej.

Po kawę z cykorii mogą również sięgać kobiety karmiące piersią, ponieważ kawa z cykorii pozytywnie wpływa na laktację, zwiększając ilość wytwarzanego mleka. Nie powoduje również nadpobudliwości psychoruchowej u dziecka, którą może wywołać kawa zawierająca kofeinę. Kobiety w ciąży i matki karmiące mogą bezpiecznie pić kawę z cykorii w ilości 1-2 filiżanek dziennie.

Przeciwwskazania do picia kawy z cykorii

Kawa z cykorii spożywana w zbyt dużych ilościach może wywołać zaburzenia trawienia takie jak wzdęcia, gazy czy niestrawność. Jest to spowodowane nadmiarem inuliny. Na kawę z cykorią powinny uważać również osoby cierpiące na żylaki czy hemoroidy, ponieważ nadmiar osłabia naczynia krwionośne. Najlepiej w takim przypadku nie przekraczać limitu 1 filiżanki dziennie.

Po kawę z cykorii z dodatkiem kawy zbożowej nie powinni sięgać alergicy, szczególnie uczuleni na gluten. Nie należy podawać jej również dzieciom do 3. roku życia.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia