Ta nalewka łagodzi zaparcia, redukuje stres oraz poprawia pamięć i koncentrację. Nastawisz ją tylko jesienią

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Ta lecznicza mikstura wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Stosowanie jej dawek leczniczych może wspierać leczenie migreny, bolesnego miesiączkowania, a nawet objawów przewlekłego stresu. Sprawdź, jak ją przygotować i kto powinien jej unikać.

Spis treści

Nalewka z żołędzi to tradycyjny środek na wiele dolegliwości trawiennych, w tym ból brzucha, wzdęcia i zgagę. Ustalona dawka bezpieczna nie powinna przekraczać
Nalewka z żołędzi to tradycyjny środek na wiele dolegliwości trawiennych, w tym ból brzucha, wzdęcia i zgagę. Ustalona dawka bezpieczna nie powinna przekraczać 30 kropel dziennie. Elmik/GettyImages

Przepis na żołędziówkę, czyli nalewkę z żołędzi

Pod nazwą żołędziówka kryją się dwa przetwory z żołędzi – nalewka i kawa. Do przygotowania nalewki można użyć żołędzi zebranych w parku lub lesie.

Składniki na żołędziówkę:

  • 1,5 kg żołędzi razem ze skorupą,
  • 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
  • 500 ml wody,
  • 300 g cukru,
  • opcjonalnie kilka goździków, laskiej wanilii, kora cynamonu lub gwiazdki anyżu.

Najważniejszym etapem produkcji żołędziówki jest odpowiednie przygotowanie żołędzi:

  1. Zdjąć wszystkie czapeczki, a następnie dokładnie umyć żołędzie.
  2. Z umytych żołędzi pozbyć się łupiny, najlepiej za pomocą dziadka do orzechów lub młotka.
  3. Środek dokładnie oczyścić z łupinek i pokroić na drobne kawałki.
  4. Następnie owoc poddać procesowi ługowania, czyli wypłukania taniny z żołędzi. Do zimnej wody należy wrzucić pokrojone żołędzie i zagotować, a następnie odcedzić. Ponownie wlać świeżą wodę do odcedzonych żołędzi i zagotować. Taką czynność dobrze jest powtórzyć 6-8 razy, do momentu aż woda przestanie być brązowa.
  5. Po zakończeniu płukania żołędzi, należy ponownie je przepłukać zimną wodą i osuszyć.
  6. W kolejnym etapie żołędzie pokroić na mniejsze kawałki i suszyć je w piekarniku (20 minut w 60 stopniach Celsjusza).

Dopiero tak przygotowane żołędzie nadają się do przygotowania zdrowotnej nalewki. Jak krok po kroku przygotować żołędziówkę?

  • Przygotowane wcześniej żołędzie wsypać wyparzonego słoika, zalać alkoholem i dokładnie wymieszać.
  • Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  • Syrop przelać do żołędzi z alkoholem, dokładnie wymieszać i zakręcić.
  • Odstawić na 2 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
  • Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę złożoną w kilka warstw lub gęste sito.
  • Miksturę przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
  • Po tym czasie lecznicza nalewka żołędziowa jest gotowa do spożycia.

Właściwości zdrowotne nalewki z żołędzi

Żołędzie to owoce dębu (Quercus), które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Jak podaje dr Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, te niewielkie orzechy stanowią znakomite źródło białka, węglowodanów złożonych, kwercytolu i kwasów fenolowych, z których dominują katechinowy, galusowy i elagowy. Ten leczniczy trunek obfituje również w witaminy z grupy B, magnez, miedź, mangan i potas.

Kwasy fenolowe należą do antyoksydantów, które chronią organizm przed rodnikami tlenowymi, spowalniają proces starzenia się komórek, a także łagodzą stan zapalny. Dodatkowo kwas elagowy w łagodny sposób obniża cholesterol we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Natomiast kwas galusowy zawarty w nalewce działa przeciwtrądzikowo, dlatego stosowanie rozcieńczonej żołędziówki może wspierać walkę o piękny wygląd skóry.

Warto wspomnieć o magnezie, którego zadaniem jest poprawa pamięci i reakcji na bodźce, łagodzenie napięcia przedmiesiączkowego oraz zmniejszanie skurczów, w tym bolesnych skurczy brzucha. Potas z kolei wykazuje działanie moczopędne i lekko hipotensyjne, czyli w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wspiera terapię przeciwobrzękową i redukuje cellulit wodny.

Zawartość tych wszystkich związków sprawia, że nalewka z żołędzi wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • wzmacniające,
  • moczopędne,
  • hipotensyjne – łagodnie obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
  • uspokajające,
  • odprężające,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • lekko przeciwbólowe,
  • przeciwtrądzikowe.

Sprawdź też: Jak przygotować domową nalewkę? Podajemy sprawdzone rady eksperta

Przy jakich dolegliwościach pomaga żołędziówka? Eksperci medycyny naturalnej sugerują, że stosowanie dawek leczniczych może wspierać leczenie niektórych dolegliwości, w tym:

  • bólu głowy,
  • migren,
  • bezsenności,
  • objawów przewlekłego stresu,
  • bólu i skurczy brzucha,
  • objawów PMS,
  • bolesnego miesiączkowania,
  • trądziku,
  • niestrawności,
  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii.

Jak stosować żołędziówkę?

Żołędziówkę, czyli nalewkę z żołędzi można stosować jako element leczenia różnego rodzaju dolegliwości, a także profilaktycznie. Ustalona dawka lecznicza wynosi 30 kropel dziennie, jednak w przypadku osób z cukrzycą typu 2, insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym i dną moczanową liczbę kropel należy zmniejszyć do 20 dziennie.

Dodatkowo zaleca się, aby nalewkę rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody i pić przed snem. Większe stężenie nalewki można stosować zewnętrznie jako nasączenie do okładów przykładanych w bolesne lub obrzęknięte miejsca.

Sprawdź też: Jak szybko rozłupać orzechy?

Przeciwwskazania i środki ostrożności przy stosowaniu nalewki z żołędzi

Mimo dobroczynnych właściwości żołędzi nie wszyscy mogą spożywać leczniczą żołędziówkę. Ze względu na znaczną zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.

Wśród innych przeciwwskazań wymienia się także:

  • alergię na żołędzie, orzechy lub kasztany,
  • alergię lub nietolerancję alkoholu,
  • stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
  • zapalenie żołądka lub jelit,
  • wrzody żołądka lub dwunastnicy,
  • chorobę Leśniowskiego-Crohna,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Źródło: Quercus – dąb w fitoterapii Medycyna Dawna i Współczesna

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia