Spis treści
Jakie witaminy na raka?
Witaminy i związki mineralne to niezbędne składniki diety, których niedobory zwiększają zagrożenie rozwojem chorób. Czy w takim razie ich wysokie spożycie i poziom w organizmie zapewnia ochronę przed rakiem? Niekoniecznie.

Racool_studio/freepik
Wielokrotnie łączono już fakt suplementacji diety mikroskładnikami z powikłaniami zdrowotnymi, m.in. łykanie beta-karotenu i witaminy A powiązano z częstszymi zachorowaniami na raka płuc u palaczy, a także złamaniami kości biodrowej.
Niekorzystny wpływ na organizm, zwłaszcza skutkujący zaburzeniami gospodarki mineralnej, ma też suplementacja diety witaminą witaminy D z wapniem, witaminą B6, witaminą C z kwasem foliowym. Udowodniono ponadto związek wit. E z udarem czy witaminy B12 z częstszymi przypadkami raka.

Suplement diety to nie to samo, co lek. Jak je od siebie odróżnić?
Coraz więcej osób bierze suplementy diety. Często łykając je uważamy, że pomogą nam one wyleczyć wiele schorzeń czy dolegliwości. Tymczasem należy pamiętać, że suplement diety to nie lek tylko żywność...
To jednak obserwacje dotyczące faktu przyjmowania preparatów witaminowych i mineralnych. Brakowało natomiast wiedzy na temat tego, jak na ryzyko rozwoju raka wpływa poziom poszczególnych składników w organizmie. Odpowiedź na to pytanie dostarczyli naukowcy z Korei Południowej, którzy oceniali go na podstawie genów, a efekty swoich poszukiwań opisali 21 sierpnia na łamach „BMC Medicine”.
W ramach swoich poszukiwań badacze dokonali analizy polimorfizmów pojedynczego nukleotydu (SNP, dotyczy zmienności genomu) związanych z poziomami mikroskładników odżywczych w celu oceny ich wpływu na ryzyko rozwoju nowotworów. Dane pozyskano z badań asocjacyjnych całego genomu (GWAS) dla:
- siedmiu składników mineralnych, takich jak: cynk, selen, fosfor, magnez, żelazo, miedź i wapń,
- siedmiu witamin – wit. A1 (retinol), wit. B6, wit. B9 (niacyna), wit. B12, wit. C, wit. D i wit. E.
Również dane nt. raka również pochodziły z takich badań genomu, m.in. FinnGen i brytyjskiego Biobanku. Dotyczyły 22 różnych typów nowotworów, przy czym do oceny dołączono także dane o ich podtypach z innych badań.
Najbardziej istotny związek wysokich poziomów w organizmie z ryzykiem rozwoju nowotworów dotyczył tylko dwóch składników odżywczych, przy czym tylko w jednym przypadku działanie to było ochronne.

Czy warto stosować suplementy diety? Zobacz fakty i mity na ich temat
Suplementy diety to uzupełnienie jadłospisu, po które sięga większość Polaków. Najczęściej wybieramy preparaty mineralno-witaminowe, czyli multiwitaminy, które okazują się wcale nie chronić przed chor...
Te składniki zwiększają ryzyko raka piersi i jajnika
W wyniku analizy statystycznej wykazano istotnie częstsze przypadki raka piersi przy wyższych poziomach magnezu oraz rozwoju raka jelita grubego w przypadku większego stężenia witaminy B12.
Co więcej, magnez powiązano także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju luminalnego raka piersi podtypu A, ale równocześnie ze zmniejszonym zagrożeniem inwazyjnym i endometrialnym rakiem jajnika.
Czytaj też: Jak chronić się przed nowotworem? Niezbędne są trzy elementy
Natomiast przy wyższym stężeniu wit. B12 we krwi występowało większe prawdopodobieństwo rozwoju różnych typów raka jajnika: jasnokomórkowego (CCOC), raka surowiczego, inwazyjnego i nieinwazyjnego. Niestety, nie wykazano przy tym wpływu konkretnego składnika odżywczego na zmniejszenie ogólnego ryzyka rozwoju raka.

Rak jajnika to podstępna choroba. Jakie dolegliwości mogą świadczyć o jej rozwoju?
Rak jajnika najczęściej dotyka kobiety między 50. a 70. rokiem życia, jednak coraz częściej rozpoznaje się go u młodych kobiet. Znana trener i ekspert ds. żywienia Ewa Chodakowska wyjawiła, że również...
Suplementy diety tylko przy niedoborach
Po suplementy diety sięga 2/3 Polaków, tymczasem ich niedobory nie są aż takie częste. W rzeczywistości to jedyna sytuacja (oprócz profilaktyki tych braków przy zwiększonym zapotrzebowaniu), gdy powinno się je przyjmować. Taka sytuacja dotyczy m.in. dzieci, kobiet ciężarnych czy osób w podeszłym wieku.
Efektem nadużyć są częste przedawkowania i działanie uboczne. Jak pokazało omawiane badanie, istnieje pilna potrzebę uregulowania kwestii podaży mikroskładników odżywczych zwłaszcza w grupach ryzyka rozwoju nowotworów, jak również prowadzenia dalszych badań.
Widać, jak mało wiemy na temat zagrożeń związanych z suplementacją diety i wysokim poziomem mikroskładników odżywczych w organizmie. Podczas gdy większość badań obserwacyjnych potwierdza korzyści z ich zażywania w kwestii ryzyka rozwoju raka, w randomizowanych próbach kliniczne nie donoszono o takich efektach. Naukowcy wiedzą jednak, że w ramach badań obserwacyjnych może występować odwrotny związek przyczynowo-skutkowy, a także czynniki zakłócające, podczas gdy do ograniczeń prób klinicznych należy wysoki koszt prowadzenia i niedostosowanie do oceny leczenia raka. Wyniki badań są dodatkowo trudne do porównania ze względu na różnice w metodologii. Stąd sprzeczne twierdzenia i wnioski, które mogą wprawić konsumentów w zakłopotanie. W razie podejrzeń niedoborów powinni udać się do lekarza, by potwierdzić objawy i diagnozę na podstawie wyników odpowiedniego badania krwi.