WHO nie poleca już tego na odchudzanie. Powszechnie stosowany sposób jest nieskuteczny, a nawet prowadzi do tycia. Zobacz nowe rekomendacje

Anna Rokicka-Żuk
Nie wszystkie metody redukcji masy ciała wytrzymują próbę czasu.
Nie wszystkie metody redukcji masy ciała wytrzymują próbę czasu. serezniy/123RF
O tym mówiło się od dawna, ale wciąż trudno uwierzyć, że rozwiązania polecane na utratę wagi są bezużyteczne. Mowa o niskokalorycznych słodzikach, które pozwalają „odchudzić” dietetyczne produkty o dziesiątki, a nawet setki kalorii. Niestety, w stanowisku zajętym przez WHO eksperci nie rekomendują ich stosowania w celu kontroli masy ciała ani redukcji ryzyka rozwoju chorób niezakaźnych. Wynika to z wcześniejszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia, w którym wykazano więcej wad tych związków.

Spis treści

Słodzik zamiast cukru? Niekoniecznie!

Słodziki to inaczej substancje słodzące, które w UE definiuje się jako związki stosowane w środkach spożywczych w celu nadania im słodkiego smaku, a także używane w słodzikach stołowych, które dodaje się do jedzenia samodzielnie.

Jako zamienniki cukru słodziki od dekad cieszyły się popularnością. Podczas gdy powszechnie stosowana sacharoza dostarcza 20 kcal w jednej łyżeczce, kaloryczność porcji słodzików jest zwykle bliska zeru. Stąd ogromne oszczędności kalorii w produktach „light” bez cukru względem ich standardowych odpowiedników.

Zobacz także: Słodzik zamiast cukru? Te słodkie zamienniki nie pomagają schudnąć tylko tuczą

Stąd wysnuto prosty wniosek, że zastępując cukier niskokalorycznymi słodzikami można uzyskać deficyt kaloryczny, a jest to warunek skutecznego odchudzania. Uzyskane w ten sposób ograniczenie spożycia energii miało też pomagać w kontroli wagi. Niestety, badania potwierdziły definitywnie, że ta strategia nie działa. Odzwierciedleniem tych ustaleń są nowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) odnośnie stosowania słodzików niecukrowych.

WHO o substancjach słodzących: nie wspomagają odchudzania

Światowa Organizacja Zdrowia odradza stosowanie niecukrowych słodzików do kontroli masy ciała i w celu zmniejszenia ryzyka chorób niezakaźnych. Słodziki takie, do których należą m.in. aspartam (E951), acesulfam K (E950), cyklaminiany (E952), sacharynę (E954) czy sukraloza (E955).

Czytaj: Sukraloza wzmaga apetyt! Badania potwierdzają, że ten słodzik ma szkodliwe działanie u kobiet i osób otyłych

Nowe rekomendacje z połowy maja 2023 roku bazują na przeglądzie systematycznym badań. Dowodzą one, że stosowanie niecukrowych słodzików (ang. non-sugar sweeteners, NSS) nie zapewnia żadnych długoterminowych korzyści dotyczących redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych ani dzieci.

Co jest bardziej szkodliwe: słodzik czy cukier?

Z analizy WHO wynika również, że niecukrowe słodziki mogą być bardziej szkodliwe niż cukier. Klasycznie słodkie związki, takie jak sacharoza, fruktoza, glukoza i inne, są naturalnym składnikiem produktów spożywczych, dostarczając ok. 4 kcal na każdy gram. W stężeniach typowych dla nieprzetworzonej żywności mają neutralny wpływ na metabolizm, jeśli oczywiście wchodzą w skład zbilansowanej diety.

Natomiast stosowanie niskokalorycznych w postaci dodanych oczyszczonych składników jedzenia, może pociągać za sobą wiele niekorzystnych skutków dla naszego zdrowia.

Nie dość, że niecukrowe słodziki nie zmniejszają zagrożenia chronicznymi chorobami, to mogą je wręcz zwiększać – rośnie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych, a także przedwczesnego zgonu u dorosłych.

– Ludzie muszą rozważyć inne sposoby na zmniejszenie spożycia cukru, takie jak sięganie po produkty z naturalnie występującymi cukrami, takie jak owoce, czy po niesłodzone potrawy i napoje – powiedział Francesco Branca, dyrektor ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności w WHO. – Niecukrowe słodziki nie są niezbędnymi czynnikami żywieniowymi i nie mają żadnej wartości odżywczej. By poprawić stan swojego zdrowia, ludzie powinni ograniczyć słodki smak w całej diecie począwszy od najmłodszych lat.

Zobacz: Czy sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko rozwoju zawału serca i udaru mózgu? Sprawdź, jak zamienniki cukru wpływają na układ krążenia

Słodzik szkodliwy dla zdrowia

Co wynika z wielkiej analizy badań, przeprowadzonej przez World Health Organization? Wykazała ona, że stosowanie niecukrowych słodzików skutkuje tylko niewielkim zmniejszeniem masy ciała i BMI u osób dorosłych, przy czym dowody na to są słabe, bez znaczących efektów w postaci redukcji tkanki tłuszczowej czy poprawy wskaźników zdrowia sercowego i metabolicznego, takich jak poziom glukozy na czczo, a także insuliny czy lipidów we krwi, ani też ciśnienie tętnicze.

Choć mogą one pomóc w zmniejszeniu dawek kalorii z diety, wyniki badań sugerują, że spożywanie niecukrowych słodzików może prowadzić do przyrostu wagi. Łączą także konsumpcję sacharyny z rozwojem raka pęcherza (bardzo niska pewność dowodów). A także wyższe spożycie NSS przez kobiety w ciąży z przedwczesnym porodem (niska pewność) i możliwością stwierdzenia nadmiernego otłuszczenia u dziecka (bardzo niska pewność). Pomimo tych sugestii dotyczących negatywnych skutków długoterminowego stosowania niecukrowych słodzików dowody na nie oceniono w w końcu jako niewiążące.

Rekomendacje WHO ws. słodzików jest warunkowa

Nowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczą wszystkich ludzi poza tymi, którzy już wcześniej miały stwierdzoną cukrzycę. Odnosi się do wszystkich syntetycznych i naturalnie występujących czy zmodyfikowanych nieodżywczych słodzików, które nie są klasyfikowane jako cukry, a występują w przemysłowych produktach i napojach czy są sprzedawane samodzielnie jako dodatek do nich.

Rekomendacje nie obejmują produktów do pielęgnacji i higieny osobistej zawierających niecukrowe słodziki (NSS), takich jak pasty do zębów, kremy czy leki. Nie dotyczą również alkoholi cukrowych, czyli polioli. Są to związki cukrowe i ich pochodne, które stanowią źródła kalorii i dlatego nie są zaliczane do NSS.

WHO zastrzega, że zaprezentowane wytyczne są warunkowe, a stosowanie bezkalorycznych słodzików musi być poddane dyskusji w poszczególnych krajach. Dalsze zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania są w opracowaniu. Potrzebne jest zwłaszcza porównanie działania słodzików sztucznych i naturalnych i rozgraniczenie zaleceń dotyczących ich konsumpcji.

Źródła:
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alicja
W przypadku napojów przerzuciłam się całkowicie na cisowiankę z owocami ewentualnie mrożonymi, w takie napoje zero tez do końca nie wierzę.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia