Czy słodziki są rakotwórcze? Niestety, według badań mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Uważaj na „odchudzoną” żywność

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Sztuczne słodziki warto stosować jedynie okazjonalnie, a nie np. codziennie, do porannej kawy.
Sztuczne słodziki warto stosować jedynie okazjonalnie, a nie np. codziennie, do porannej kawy. Xanya69//Getty Images
Sztuczne słodziki jako bezkaloryczne lub niskokaloryczne zamienniki cukru wcale nie są dobrą alternatywą dla tego produktu. Od lat mówiło się o ich szkodliwym działaniu na zdrowie, brakowało jednak wiążących dowodów na poparcie tych twierdzeń. Do najpoważniejszych zarzutów należały przy tym przypuszczenia o rakotwórczym działaniu syntetycznych substancji słodzących. Teraz zależność ta jest już potwierdzona, a eksperci zalecają ograniczenie ich spożycia. Częsta i regularna konsumpcja dodatków do żywności takich, jak aspartam czy acesulfam K, które obecne są także w dietetycznych napojach i gumach do żucia, rzeczywiście może zwiększyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.

Spis treści

Sztuczne słodziki jako zamienniki cukru

Sztuczne słodziki to dodatki do żywności pochodzenia syntetycznego, które stosuje się do nadawania produktom słodkiego smaku albo produkcji tzw. słodzików stołowych, czyli wyrobów zastępujące cukier. Jako zamienniki cukru stołowego są od niego wielokrotnie słodsze – zwykle kilkaset do kilku tysięcy razy bardziej niż sacharoza, przez co stosuje się je w nieporównanie mniejszych ilościach i określa jako bezkaloryczne.

Zobacz także: Słodzik zamiast cukru? Te słodkie zamienniki nie pomagają schudnąć tylko tuczą

Dzięki temu zastępowanie cukru słodzikami pomaga zmniejszyć kaloryczność diety (każdy gram cukru to oszczędność ok. 4 kcal), co przez dekady było wykorzystywane do produkcji żywności light. Według definicji jako „lekki” można przy tym oznaczyć produkt, który ma o 30 proc. mniej cukru lub kalorii od wersji oryginalnej.

Czytaj także: WHO nie poleca już tego na odchudzanie. Powszechnie stosowany sposób jest nieskuteczny, a nawet prowadzi do tycia. Zobacz nowe rekomendacje

„Odchudzona” żywność z dodatkiem syntetycznych słodzików wciąż cieszy się zainteresowaniem osób, które pragną zredukować swoją wagę, jednak produktem, po który sięgają rzesze ludzi niezależnie od masy ciała czy wieku, są gumy do żucia. Tam dodatek cukru jest niepożądany z tego względu, że sprzyja rozwojowi próchnicy, natomiast gumy do żucia są przeznaczone m.in. do poprawy higieny między posiłkami, a więc prewencji chorób zębów.

Zobacz: Ten naturalny słodzik wcale nie jest zdrowy! Erytrytol podnosi ryzyko rozwoju zakrzepicy i może sprzyjać zawałom oraz udarom mózgu

Tak, jak we wszystkim, również w żuciu gum należy zachować umiar. Skłaniają do tego wyniki badań francuskich, które opisano w marcu 2022 r. w „PLOS Medicine”. Sugerują one, że spożywanie niektórych z tych dodatków do żywności jest związane z większym ryzykiem rozwoju nowotworu.

Dowiedz się na temat:

Czy syntetyczne słodziki są rakotwórcze? Zapadalność na nowotwory jest częstsza zwłaszcza dla dwóch rodzajów

By ocenić potencjalne działanie rakotwórcze sztucznych słodzików, naukowcy poddali analizie dane blisko 103 tysięcy osób dorosłych, zgromadzone w ramach badania NutriNet-Santé.

Badacze wykazali, że osoby spożywające większe ilości sztucznych słodzików, zwłaszcza aspartamu i acesulfamu K, o 13 proc. częściej zapadały na wszystkie typy nowotworów w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały tych substancji. Stwierdzono też u nich zwiększone zagrożenie rozwojem raka piersi oraz nowotworów powiązanych z otyłością.

Podczas analizy uwzględniono wiele czynników, które mogłyby wpływać na wyniki. W ten sposób pokazano ryzyko niezależne od kwestii takich jak wiek, płeć, poziom edukacji, aktywność fizyczna, fakt palenia tytoniu, BMI, wzrost, przyrost wagi w trakcie badań, występowanie cukrzycy, historia raka w rodzinie, a także ilość przyjmowanej energii, alkoholu, sodu, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, cukrów, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz tych mlecznych.

Czytaj także: „Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść

Warto zapamiętać, że na etykietach produktów aspartam oznaczany jest jako E 951, natomiast dodatek o symbolu E 950 to acesulfam K, oraz że istnieje jeszcze E 962 – jest to sól aspartamu i acesulfamu.

Wyniki opisanych badań wskazują na ważny trend, jednak ich autorzy informują, że miały one charakter obserwacyjny i pewne ograniczenia. Dane zbierane były w formie dobowych raportów, a wśród uczestników przeważały kobiety, które w dodatku częściej miały wyższe wykształcenie i poziom wiedzy na temat prozdrowotnych zachowań. Choć wymagane są dalsze badania związane z bezpieczeństwem spożywania sztucznych słodzików, naukowcy już teraz nie polecają częstego sięgania po zawierające je produkty.

Źródło: Study suggests association between consuming artificial sweeteners and increased cancer risk Science Daily

Polecamy ponadto:

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śpimy krócej i coraz gorzej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia