
Te osoby powinny unikać jedzenia rabarbaru. Sprawdź, czy należysz do tej grupy
Przy bardzo dużym spożyciu produktów bogatych w kwas szczawiowy może dojść do pojawienia niedoborów wapnia, magnezu i żelaza w organizmie.

Te osoby powinny unikać jedzenia rabarbaru. Sprawdź, czy należysz do tej grupy
Kto powinien unikać jedzenia rabarbaru i dlaczego? Dowiedz się z kolejnych slajdów, dla kogo to warzywo nie jest zalecane. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Kamica nerkowa
Osoby chore na kamicę nerkową powinny bezwzględnie unikać spożywania rabarbaru. Warzywo to jest źródłem szczawianów, które mogą odkładać się w nerkach i pęcherzu moczowym. Nagromadzenie ich w układzie moczowym może powodować bladość skóry, zimne poty, krwiomocz, silne parcie na pęcherz moczowy, a w skrajnych przypadkach nawet utratę przytomności.

Dna moczanowa
W porcji 100 g rabarbaru znajdziemy aż 212 mg kwasu moczowego, którego nadmierne stężenie może prowadzić do odkładania się jego soli w stawach, ścięgnach, więzadłach i nerkach. Osoby z dną moczanową powinny unikać rabarbaru, ponieważ jego regularne spożywanie może wywołać zapalenie, ból i obrzęk stawów, a także gorączkę i dreszcze.

















