Spis treści
Właściwości odżywcze i zdrowotne malin. Ile kalorii mają maliny?
Sezon na maliny rozpoczyna się w połowie czerwca i trwa aż do końca września. Te aromatyczne owoce, poza walorami smakowymi, stanowią także źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych.
Maliny są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają tylko 35 kcal. W tych owocach znajdziemy również 1,3 g białka, 5,3 g węglowodanów i śladowe ilości tłuszczu – 0,3 g. Jedna szklanka malin o pojemności 100 g stanowi źródło aż 6,7 g błonnika pokarmowego, co w 28 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Dodatkowo obfitują w kwasy owocowe, w tym jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, które działają antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Porcja 100 g tych owoców jest źródłem:
- witaminy A – 33 jednostki międzynarodowe (IU),
- witaminy B1 – 0,032 mg,
- witaminy B2 – 0,038 mg,
- witaminy B3 – 0,6 mg,
- witaminy B6 – 0,055 mg,
- kwasu foliowego – 21 µg,
- witaminy E – 0,87 mg,
- witaminy C – 26,2 mg,
- witaminy K – 7,8 µg,
- wapnia – 25 mg,
- magnezu – 22 mg,
- żelaza – 0,7 mg,
- potasu – 151 mg,
- cynku – 0,42 mg.
Maliny to również unikatowe źródło ketonu malinowego, który został uznany za środek wspomagający odchudzanie. Sugeruje się, że połączenie tego związku z witaminą C może zmniejszać apetyt.
Fitoterapeuci zalecają stosowanie nie tylko owoców, ale również liści i pędów szczytowych. Napar z liści malin wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i napotne, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, a także stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Wykazano również, że regularne jedzenie malin pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a także łagodzić obrzęki.
Wpływ malin na organizm. Dlaczego są tak cennym owocem?
Maliny to aromatyczne owoce, które doskonale nadają się do przygotowania koktajli, ciast i przetworów, jednak najlepiej smakują surowe. Podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po te owoce. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma zajadanie się malinami.
Dlaczego warto jeść maliny? Korzyści są zaskakujące