Spis treści
Właściwości odżywcze i zdrowotne malin. Ile kalorii mają maliny?
Sezon na maliny rozpoczyna się w połowie czerwca i trwa aż do końca września. Te aromatyczne owoce, poza walorami smakowymi, stanowią także źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych.
Maliny są niskokaloryczne, ponieważ w porcji 100 g zawierają tylko 35 kcal. W tych owocach znajdziemy również 1,3 g białka, 5,3 g węglowodanów i śladowe ilości tłuszczu – 0,3 g. Jedna szklanka malin o pojemności 100 g stanowi źródło aż 6,7 g błonnika pokarmowego, co w 28 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Dodatkowo obfitują w kwasy owocowe, w tym jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, które działają antybakteryjnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Porcja 100 g tych owoców jest źródłem:
- witaminy A – 33 jednostki międzynarodowe (IU),
- witaminy B1 – 0,032 mg,
- witaminy B2 – 0,038 mg,
- witaminy B3 – 0,6 mg,
- witaminy B6 – 0,055 mg,
- kwasu foliowego – 21 µg,
- witaminy E – 0,87 mg,
- witaminy C – 26,2 mg,
- witaminy K – 7,8 µg,
- wapnia – 25 mg,
- magnezu – 22 mg,
- żelaza – 0,7 mg,
- potasu – 151 mg,
- cynku – 0,42 mg.
Maliny to również unikatowe źródło ketonu malinowego, który został uznany za środek wspomagający odchudzanie. Sugeruje się, że połączenie tego związku z witaminą C może zmniejszać apetyt.
Fitoterapeuci zalecają stosowanie nie tylko owoców, ale również liści i pędów szczytowych. Napar z liści malin wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i napotne, dzięki czemu wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, a także stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Wykazano również, że regularne jedzenie malin pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a także łagodzić obrzęki.
Wpływ malin na organizm. Dlaczego są tak cennym owocem?
Maliny to aromatyczne owoce, które doskonale nadają się do przygotowania koktajli, ciast i przetworów, jednak najlepiej smakują surowe. Podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po te owoce. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma zajadanie się malinami.
Dlaczego warto jeść maliny? Korzyści są zaskakujące
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polska i Niemcy zacieśniają współpracę przy ochronie granic. "Razem bronimy UE"
- Mularczyk: Celem komisji ds. rosyjskich wpływów nie jest ingerowanie w wybory
- Typowy Polak według sztucznej inteligencji. Zobacz, jak AI widzi Europejczyków
- Tajemnicza śmierć agentów włoskiego wywiadu i służb Izraela w katastrofie łodzi