Spis treści
Czym jest topinambur i jakie ma właściwości odżywcze?
Topinambur (Helianthus tuberosus), inaczej zwany słonecznikiem bulwiastym, jest rośliną z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak został rozpowszechniony na wszystkich kontynentach jako roślina ozdobna i jadalna. Słonecznik bulwiasty jest łatwy w uprawie i nie wymaga specjalnych warunków do wzrostu. Kwitnie późnym latem, aż do pierwszych przymrozków.
Najcenniejszym elementem topinamburu są jego bulwy pędowe. Jedna roślina wytwarza nawet kilkadziesiąt bulw w kształcie gruszki. Zawierają one 17 proc. inuliny, która stanowi aż 80 proc. wszystkich węglowodanów, dzięki czemu bulwy bardzo dobrze znoszą mrozy, nawet do minus 30 stopni.
Inulina jest naturalnym cukrem i wyglądem przypomina mąkę ziemniaczaną, jednak zdecydowanie lepiej rozpuszcza się w wodzie. Dzięki odporności na działanie enzymów trawiennych w układzie pokarmowym, przemieszcza się do jelita grubego i wspomaga namnażanie prawidłowej flory bakteryjnej, szczególnie bakterii w kwasu mlekowego (Lactobacillus) i Bifidobacterium. Namnażanie się bifidobakterii zwiększa przyswajanie witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego). Chroni też przed rakiem jelita czy wątroby. Jest ona też dostępna jako suplement diety, jednak przyjmowanie oczyszczonej inuliny nie jest jednak zalecane, ponieważ u niektórych osób może sprzyjać nowotworom wątroby. Natomiast spożywanie jej w postaci naturalnej, jak w topinamburze, jest korzystne dla zdrowia.