
Truskawki - właściwości odżywcze
Lubisz truskawki i często po nie sięgasz? Sprawdź na kolejnych slajdach, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jesz te owoce.

Spadek ryzyka rozwoju powikłań cukrzycowych
Naukowcy zaobserwowali, że regularne spożywanie truskawek zmniejsza ryzyko rozwoju poważnych powikłań cukrzycowych, w tym nefropatii, retinopatii oraz stopu cukrzycowej. To wszystko zasługa fisetyny, związku o silnym działaniu przeciwutleniającym. Wykazano także, że ta substancja może opóźniać proces starzenia się komórek.

Lepsza kondycja skóry
Owoce te są źródłem witamin A, C i E, czyli silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo razem w witaminami z grupy B korzystnie wpływają na wygląd skóry. Dzięki znacznej zawartości wody (prawie 90 proc.), regularne jedzenie truskawek nawilża skórę i zapobiega jej przesuszaniu się.

Wsparcie profilaktyki nowotworowej
Truskawki są źródłem kwasu elagowego (630 μg/g), który należy do grupy polifenoli – silnych przeciwutleniaczy. Wykazano, że żywność z tym związkiem może hamować rozwój komórek nowotworowych, a szczególnie raka jamy ustnej, gardła, krtani i płuc. Truskawki nie działają jak lek przeciwnowotworowy, ale w skuteczny sposób wspierają profilaktykę.