Spis treści
Czy truskawka i kawa to dobre połączenie?
Oryginalne i pyszne połączenie kawy i truskawek zachwyci cię swoim niezwykłym smakiem. Kawa doda ci energii, a truskawki wprawią w dobry nastrój i uzupełnią prozdrowotne właściwości kawy w wiele witamin.
Nie od dziś wiadomo, że kawa jest zdrowa i wpływa korzystnie na pracę serca, mózgu czy wątroby. Zawiera nie tylko pobudzającą i stymulującą układ nerwowy kofeinę, ale także składniki takie jak kwas chlorogenowy, kwas kawowy i chinowy, polisacharydy, białka, tłuszcze, polifenole, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) i witaminę E oraz magnez, fosfor, wapń i potas.
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów kawa odmładza, bo likwiduje wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze wpływają też korzystnie na pracę serca i wspierają działanie całego układu krążenia. Kawa usprawnia również trawienie, przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu pomaga schudnąć. Zwiększa także poziom serotoniny i dopaminy, czyli hormonów szczęścia. Dzięki niej masz więc lepszy humor.
Jeśli dołożymy do tego truskawki to mamy mieszankę wręcz idealną na lato. Trukawki są bowiem źródłem witaminy C, która działa antyoksydacyjnie, a więc tak jak kawa odmładzają. Witamina C stymuluje produkcje kolagenu, więc połączenie kawy i truskawek wpływa na zmniejszenie widoczności zmarszczek. Napój pomaga wygładzić, napiąć i uelastycznić skórę. Te niskokaloryczne owoce ze względu na zawartość błonnika wspomagają również trawienie i odchudzanie. Dodatkowo są źródłem kwasu cytrynowego i jabłkowego, które wspomagają przemianę materii i oczyszczanie organizmu z toksyn.
Jak zrobić kawę truskawkową? Poznaj 2 szybkie przepisy
Kawę truskawkową możesz przygotować na ciepło lub w postaci kawy mrożonej na gorące dni. Do obu z nich będziesz potrzebować syropu truskawkowego, który zrobisz w bardzo prosty i szybki sposób z zaledwie 2 składników:
100 g truskawek,
1 łyżka cukru, miodu lub syropu klonowego.
Jak zrobić domowy sos truskawkowy do kawy?
Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na drobne kawałki.
Umieść w garnku z grubym dnem, dodaj cukier miód lub syrop klonowy i podgrzewaj.
Gdy truskawki się rozpadną wyłącz palnik.
Do kawy możesz użyć całego musu truskawkowego lub odsączyć sam syrop truskawkowy.
Kawa z truskawkami na ciepło – przepis
Do zrobienia ciepłej i aromatycznej kawy z truskawkami będziesz potrzebować:
125 ml mleka (może być roślinne),
60 ml świeżo zaparzonego espresso,
domowy sos truskawkowy.
Jak zrobić kawę z truskawkami na ciepło?
Do szklanki wlej syrop truskawkowy.
Dodaj ciepłe espresso.
Następnie wlej podgrzane lub spienione mleko.
Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy
Mrożona kawa truskawkowa – przepis
60 ml ostudzonego espresso,
125 ml zimnego mleka,
domowy sos truskawkowy,
1-2 gałki lodów truskawkowych,
bita śmietana (opcjonalnie).
Jak zrobić kawę z truskawkami na zimno?
Do szklanki nałóż 2 łyżki ostudzonego domowego musu truskawkowego.
Wlej chłodną kawę.
Dodaj spienione za pomocą ręcznego spieniacza chłodne mleko.
Nałóż lody i ozdób bitą śmietaną.