Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój

Monika Góralska
Monika Góralska
Lemoniada arbuzowa sprawdzi się na co dzień, ale też będzie smacznym i zachwycającym gości napojem na przyjęcie czy grilla.
Lemoniada arbuzowa sprawdzi się na co dzień, ale też będzie smacznym i zachwycającym gości napojem na przyjęcie czy grilla. nitr/123rf.com
Zamiast kupować gotowe, kaloryczne napoje wypróbuj przepis na domowy izotonik. Lemoniada arbuzowa nawodni i doda energii, a przy tym wspomoże odchudzanie i poprawi wygląd skóry. Arbuz jest niskokaloryczny i bogaty w antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Wykorzystaj jego właściwości i przygotuj smaczną i zdrową lemoniadę, która skutecznie ugasi pragnienie w czasie letnich upałów.

Spis treści

Lemoniada arbuzowa oczyści organizm i pomoże schudnąć

Lemoniada arbuzowa to świetny sposób na zaspokojenie pragnienia i dodanie sobie energii szczególnie podczas upałów. To także zdrowy i smaczny zamiennik słodkich, kolorowych napojów dostępnych w sklepach i zawierających zwykle spore ilości cukru, sztuczne konserwanty i barwniki. W przeciwieństwie do kalorycznych gotowych lemoniad czy napojów energetycznych domowa lemoniada arbuzowa nie tylko skuteczniej nawadnia, ale też pomaga schudnąć.

Arbuz jest niskokaloryczny, ponieważ 100 g owocu ma tylko 30 kcal, a dzięki zawartości dużej ilości wody oraz błonnika usprawnia trawienie, działa moczopędnie i oczyszczająco oraz przyspiesza metabolizm. Te wszystkie cechy sprawiają, że mogą i powinny go jeść osoby na dietach odchudzających, ponieważ wspiera on redukcję masy ciała.

W badaniach udowodniono, że jedzenie arbuza wspomaga odchudzanie również dlatego, że zmniejsza ochotę na podjadanie słodyczy czy słonych przekąsek pomiędzy posiłkami. Dzięki temu osoby jedzące codziennie arbuza miały zdrowszą dietę, która była bogatsza w wartościowe składniki odżywcze takie jak błonnik pokarmowy, magnez, potas i witaminę A oraz likopen i inne karotenoidy.

Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa. Wypróbuj prosty przepis na domowy napój

Zamiast więc kupować gotowe kolorowe, słodzone i kaloryczne napoje lepiej jest zrobić domową, naturalną i zdrową lemoniadę z arbuza. Pijąc ją zaspokoisz pragnienie na dłużej i nie tylko nie obciążysz swojego organizmu zbędnymi kaloriami, ale też wspomożesz jego funkcjonowanie i dodasz sobie energii. Samodzielnie przygotowany napój zachwyci również gości, warto więc przygotować go na przyjęcie urodzinowe, grilla czy piknik.

Składniki:

  • 1,5 kg arbuza (ok. pół niedużego owocu),
  • 3 cytryny lub limonki,
  • 100 g cukru lub stewii albo 3 łyżki miodu,
  • 500 ml zimnej wody (można użyć także gazowanej),
  • kostki lodu (opcjonalnie).

Jak zrobić lemoniadę arbuzową?

  1. Miąższ z arbuza pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij z niego pestki i przełóż do blendera.
  2. Dodaj do niego sok wyciśnięty z 3 cytryn, czyli niepełną szklankę (ok. 200 ml), cukier lub miód. Cukier można wcześniej rozpuścić w ciepłej wodzie i po schłodzeniu dodać do gotowej lemoniady.
  3. Całość zblenduj, a następnie przecedź przez sito, aby pozbyć się resztek pestek.
  4. Dolej zimną wodę i wymieszaj.
  5. Lemoniadę arbuzową przelej do dzbanka i dodaj do niej kostki lodu. Możesz również dodać plasterki cytryny i świeże listki mięty. Aby wzmocnić izotoniczne działanie, możesz także dodać do niej trochę soli kuchennej.

Arbuz nawadnia i odmładza. Ile kalorii ma arbuz?

Arbuz to smaczny i soczysty owoc, który najczęściej jemy samodzielnie. Często nie mamy po prostu pomysłu na inne wykorzystanie go. Tymczasem możemy z niego przygotować orzeźwiającą lemoniadę arbuzową. Nie tylko zadba ona o odpowiednie nawodnienie organizmu w czasie letnich upałów, ale też wspomoże pracę serca, wątroby i nerek, ułatwi odchudzanie oraz poprawi wygląd skóry.

Arbuz w ok. 92 proc. składa się z wody, dlatego jedzenie go świetnie nawadnia organizm. Z kolei odpowiednie nawodnienie wspomaga pracę wszystkich narządów i układów oraz poprawia wygląd skóry, która staje się elastyczna i promienna, a zmarszczki są wygładzone i mniej widoczne. W arbuzie znajdziemy też witaminy w tym witaminę A i C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także elektrolity: magnez i potas oraz pierwiastki takie jak fosfor, miedź i mangan. Dzięki dużej ilości wody oraz zawartości elektrolitów lemoniada arbuzowa działa jak izotonik.

W arbuzie występują także składniki aktywne takie jak likopen i cytrulina, które są silnymi przeciwutleniaczami o działaniu antynowotworowym i usprawniającym pracę układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazały, że to właśnie dzięki zawartości tych antyoksydantów regularne spożywanie arbuza obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów takich jak rak prostaty, płuc i piersi.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia