Ten rozgrzewający napój może mieć dobroczynny wpływ na stan twojego zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po zbiteń – miodową miksturę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Zbiteń to rozgrzewająca mikstura na bazie miodu i przypraw korzennych. Niektórzy dla wzmocnienia właściwości zdrowotnych dodają do niej syrop z rokitnika lub pigwy.
Zbiteń to rozgrzewająca mikstura na bazie miodu i przypraw korzennych. Niektórzy dla wzmocnienia właściwości zdrowotnych dodają do niej syrop z rokitnika lub pigwy. EKramar/gettyimages
Udostępnij:
Zbiteń, czyli gotowany miód z przyprawami według specjalistów medycyny naturalnej jest dobrym sposobem na oczyszczenie płuc oraz usunięcie toksyn i pasożytów z organizmu. Mikstura dzięki właściwościom rozgrzewających ma wspomagać leczenie przeziębienia oraz różnego rodzaju infekcji. Sprawdź, jak działa zbiteń oraz jak przygotować ten rozgrzewający napój.

Spis treści

Jak działa zbiteń, czyli rosyjski napój przeciw pasożytom?

Zbiteń to rosyjski rozgrzewający napój na bazie gotowanego miodu i przypraw korzennych. Polecany jest przez Nadieżdę Siemionową, znaną rosyjską naturoterapeutkę, specjalizującą się w leczeniu chorób pasożytniczych.

Powszechnie wiadomo, że miód najlepiej spożywać w postaci surowej, ponieważ po podgrzaniu do 43-50 stopni traci większość swoich dobroczynnych właściwości.

Przygotowując zbiteń, należy doprowadzić go do wrzenia, dlatego właściwości zdrowotne tego miodowego napoju nie są do końca znane, ponieważ nie mają potwierdzenia w badaniach naukowych. Wiadomo natomiast, że gotowany miód traci właściwości śluzotwórcze, a dostarcza energii i ciepła. Propagatorzy picia tego napoju uważają, że spożywanie go może przynieść korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku kataru, chrypy, schorzeń oskrzeli oraz zapalenia zatok.

Nadieżda Siemionowa, która poleca swoim pacjentom picie miodowego napoju sugeruje, że może on przynosić korzyści w przypadku:

  • chorób pasożytniczych,
  • przeziębienia,
  • grypy,
  • przemęczenia,
  • infekcji,
  • stanów zapalnych.

Ze względu na brak potwierdzenia w badaniach naukowych wpływu zbitenia na organizm człowieka, warto traktować go jako alternatywę herbaty lub innych rozgrzewających napojów.

Przepis na zbiteń – rozgrzewający korzenny napój

Przygotowanie tego aromatycznego napoju jest niezwykle szybkie i nie wymaga specjalnych umiejętności. Miksturę można pić kilka razy dziennie przez okres nasilenia objawów przeziębienia. Podany przepis zawiera ilość składników, która pozwala na przygotowanie 4 porcji napoju.

Składniki:

  • 200 g miodu,
  • pół łyżeczki goździków,
  • laska cynamonu (lub 2 łyżki mielonej przyprawy),
  • pół łyżeczki imbiru (świeżego lub suszonego),
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 l wody,
  • 3 liście laurowe.

Przygotowanie:

  • Miód włóż do garnka, zalej litrem wrzącej wody i mieszaj do czasu rozpuszczenia miodu.
  • Postaw garnek na małym płomieniu i gotuj przez 20 minut do momentu uzyskania syropu miodowego.
  • Następnie dodaj przyprawy i gotuj przez kolejne 5-8 minut.
  • Gotowy napój przecedź przez sitko.
  • Przed każdym spożyciem podgrzej napój, jednak nie doprowadzaj do wrzenia.

Kto może stosować zbiteń i jakie są przeciwskazania?

Według propagatorów picia tego miodowego napoju nie ma przeciwskazań do jego stosowania. Jest to naturalna metoda leczenia, więc nie powinna wywoływać skutków ubocznych.

Jednak w przypadku nadwrażliwości na jakikolwiek składnik mikstury nie powinno się jej spożywać. Dodatkowo dzieci poniżej 1. roku życia nie powinny jeść miodu, ponieważ jest on silnie alergizujący oraz stwarza ryzyko zakażenia bakterią Clostridium botulinum, która może u niemowląt wywołać groźną chorobą, nazywana botulizmem dziecięcym.

Osoby z problemami przewodu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka i dwunastnicy również nie powinny sięgać po zbiteń, ponieważ przyprawy korzenne mogą dodatkowo drażnić błonę śluzową żołądka i wywoływać nieprzyjemny ból.

Warto dodać, że w przypadku stwierdzenia obecności pasożytów w organizmie należy udać się do lekarza, który skieruje na dalsze leczenie. Podejmowanie samodzielnych prób wyleczenia może znacznie pogorszyć stan zdrowia oraz wydłużyć czas rozpoznania choroby.

Sprawdź, które produkty mogą wzmocnić odporność

Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie