Mikstura zdrowia dla serca i odporności! Poznaj i wypróbuj przepis na pastę doktora Amosova

Monika Góralska
Monika Góralska
W skład multiwitaminowej pasty doktora Amosova wchodzą bakalie, owoce, orzechy i miód.
W skład multiwitaminowej pasty doktora Amosova wchodzą bakalie, owoce, orzechy i miód. Ruslan/123RF
W okresach, gdy częściej jesteśmy narażeni na infekcje i przeziębienia, dobrze jest dbać o odporność, aby uniknąć zachorowania, a może nam w tym pomóc stosowanie naturalnych kuracji takich jak pasta doktora Amosova. Ta multiwitaminowa mikstura nie tylko wspomaga układ immunologiczny, ale dba również o serce. Mogą ją stosować zarówno dorośli, jak i dzieci, będzie więc naturalnym wsparciem odporności dla całej rodziny.

Doktor Nikołaj Michajłowicz Amosow (1913-2002) był wybitnym ukraińskim chirurgiem, który zajmował się leczeniem chorób serca i płuc oraz modelowaniem psychicznych funkcji mózgu. Lekarz swoim pacjentom po operacjach zalecał przyjmowanie specjalnie przez niego opracowanej mikstury, która miała za zadanie wzmocnić ich odporność oraz wspomóc rekonwalescencję. Pasta doktora Amosova wspiera również pracę serca, wzmacnia naczynia krwionośne, niweluje arytmię, zapobiega rozwojowi miażdżycy czy zawału serca oraz działa przeciwzapalnie.

Zobacz także:

Jak działa pasta doktora Amosova?

Sekret tego specyfiku tkwi w składnikach użytych do przygotowania pasty. W jej skład wchodzą bowiem bakalie, owoce, orzechy oraz miód i to właśnie w tych składnikach kryje się całe bogactwo cennych substancji odżywczych, witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Oprócz miodu i cytryny, które są znane ze swoich wzmacniających odporność właściwości, do przyrządzenia pasty doktora Amosova wykorzystuje się także:

  • rodzynki – zawierają duże ilości potasu, dzięki czemu wzmacniają mięśnie, w tym także mięsień sercowy oraz układ nerwowy,
  • suszone morele – zawartość witaminy A wpływa na poprawę ostrości widzenia oraz pracę tarczycy. Morele polecane są również wspomagająco przy leczeniu anemii,
  • suszone śliwki – usprawniają trawienie oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawierają duże ilości błonnika i potasu,
  • orzechy włoskie – w ich skład wchodzą zdrowe tłuszcze oraz jod,
  • figi – są źródłem białka i żelaza, więc spożycie ich szczególnie poleca się kobietom w ciąży i dzieciom. Poza tym zawierają tryptofan, który jest prekursorem melatoniny i serotoniny, dzięki czemu figi wpływają na poprawę nastroju oraz zapewniają zdrowy sen.

Pasta doktora Amosova jest słodka i pożywna, więc z powodzeniem może więc zastąpić posiłek. Polecana jest szczególnie osobom po operacjach, z obniżoną odpornością, często łapiącym infekcje, a także sportowcom, dzieciom i seniorom.

Przepis na pastę doktora Amosova

Pastę można stosować na czczo, ale najlepiej po posiłku, aby nie podrażniać jelit i żołądka. Dorośli powinni przyjmować 1 łyżkę stołową pasty 3 razy dziennie, a dzieci 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.

Składniki:

  • 250 g suszonych moreli,
  • 250 g rodzynek z ciemnych winogron,
  • 250 g suszonych śliwek,
  • 250 g fig,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • 1 cytryna,
  • 250 g miodu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce, orzechy i pokrojoną cytrynę bez pestek, ale ze skórką zmiel w blenderze lub maszynce do mięsa.
  2. Do pasty dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną mieszankę przechowuj w lodówce nawet kilka miesięcy.

ZOBACZ: Ekspertka: Odpornośc budujemy przez cały rok. Co jeść, a czego unikać?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia