Dodaj do mleka a otrzymasz zdrowotną miksturę. Złote mleko wzmocni odporność i złagodzi objawy przeziębienia. Wypróbuj prosty przepis

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Złote mleko zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości jednemu składnikowi, który większość z nas ma w kuchni. Ten złocisty napój wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający napój na jesiennie wieczory. Wypróbuj prosty przepis na złote mleko.

Spis treści

Na co pomaga złote mleko? Właściwości rozgrzewającego napoju z kurkumą

Złote mleko to napój pochodzący ze starożytnej Azji. Swoje początki zawdzięcza tradycyjnej medycynie indyjskiej, czyli ajurwedzie. Napój był stosowany w celu wzmocnienia odporności oraz zmniejszenia dolegliwości żołądkowych. W indyjskich domach powszechnie uważa się, że złote mleko szybko stawia na nogi – podobnie jak częsty w kuchni Polaków rosół. W krajach azjatyckich często stosowane jest przez osoby uprawiające jogę, w celu poprawy elastyczności kręgosłupa. Przygotujemy je z kilku podstawowych składników, jednak finalny smak zależeć będzie od rodzaju użytych dodatków.

Złote mleko to aromatyczny i rozgrzewający napój, który wzmacnia odporność organizmu.
Złote mleko to aromatyczny i rozgrzewający napój, który wzmacnia odporność organizmu. yulka3ice/123RF

Obecnie do sporządzenia tego rozgrzewającego napoju stosuje się różne rodzaje mleka roślinnego, jednak w starożytności stosowano mleko krowie, ponieważ zgodnie z mitologią indyjską wierzono, iż hamuje procesy starzenia, a także poprawia stan psychiczny.

Gorący napój swoje lecznicze właściwości zawdzięcza kurkumie i zawartej w niej kurkuminie. To ona nadaje żółto-pomarańczowy kolor, przypominający złoto. Zawartość związków polifenolowych, do których zalicza się kurkuminę, stanowi 3-5 proc. kłącza kurkumy.

Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki temu posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

Czytaj także: Złoty miód to naturalny antybiotyk oraz lek na przeziębienie i wiele dolegliwości. Jak działa pasta z kurkumy z miodem? Wypróbuj przepis

W tym złocistym napoju znajdziemy również bogactwo witaminy B6 oraz witaminy C. Dodatek oleju oraz mleka roślinnego wzmacnia jego właściwości zdrowotne. Złocisty, rozgrzewający eliksir polecany jest przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności lub łagodzenia skutków przeziębienia. Wypróbuj także wodę z kurkumą na wzmocnienie odporności, odchudzanie i gładką cerę.

Jak się robi złote mleko? Przepis na gorący napój w walce z przeziębieniem

Przepis na złociste mleko jest prosty. Proces przygotowania składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest zrobienie pasty z kurkumy, a drugim przygotowanie finalnego produktu. UWAGA! By jak najlepiej wykorzystać obecną w kurkumie kurkuminę, należy spożywać ją w połączeniu z czarnym pieprzem. Przygotowanie pasty zajmuje trochę czasu, warto jest więc zrobić koncentrat na kilka dni. Poniżej przedstawiamy, jak przyrządzić złote mleko od podstaw.

Składniki na złotą pastę z kurkumą:

  • 1/2 szklanki kurkumy w proszku,
  • 1 szklanka wody,
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 5 łyżek stołowych oleju kokosowego.

Zagotowujemy w garnku wodę z kurkumą i pieprzem, mieszamy około 10 minut, do momentu utworzenia się gęstej piany. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Mieszamy trzepaczką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową pastę, po ostudzeniu, przechowujemy w słoiku w lodówce do 3 tygodni.

Czytaj także: Pogromca wirusów, czyli prosty syrop z chrzanu, miodu i cytryny

Składniki na złote mleko:

  • 1 łyżka stołowa złotej pasty,
  • 2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego,
  • 1/4 łyżeczki wanilii (opcjonalnie),
  • miód naturalny do smaku (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie).

Podgrzewamy mleko roślinne w garnku razem z łyżką złotej pasty przez około 15 minut. Należy uważać, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Używamy trzepaczki, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Po zdjęciu z palnika możemy opcjonalnie doprawić do smaku miodem, cynamonem lub wanilią.

Kto nie powinien pić mleka z kurkumą? Złote mleko nie dla każdego

Mleko z dodatkiem oleju i kurkumy bez wątpienia posiada dobroczynne właściwości. Niestety nie każdy może cieszyć się jego smakiem. Kurkumina w nim zawarta pobudza produkcję soku żołądkowego i żółci, zatem w niektórych przypadkach należy unikać jego picia lub przed spożyciem skonsultować się z lekarzem. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Kto nie powinien pić kurkumy? W tych sytuacjach kuracja złotym mlekiem lub wodą z kurkumą zagraża zdrowiu.

Czytaj też: Nalewka z kurkumy na wątrobę i odporność. Ten leczniczy środek przygotujesz z suszonej lub świeżej przyprawy. Zobacz przepis i właściwości

Niektóre z przeciwwskazań do spożywania złotego mleka to:

Źródła:
Kurkuma – roślinne panaceum Wszechświat

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
Nati
Często robię sobie napój z cisowianki, imbiru i soku z cytryny ale o takim jeszcze nie słyszałam, chętnie spróbuję ;)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia