Spis treści
Na co pomaga złote mleko? Właściwości rozgrzewającego napoju z kurkumą
Złote mleko to napój pochodzący ze starożytnej Azji. Swoje początki zawdzięcza tradycyjnej medycynie indyjskiej, czyli ajurwedzie. Napój był stosowany w celu wzmocnienia odporności oraz zmniejszenia dolegliwości żołądkowych. W indyjskich domach powszechnie uważa się, że złote mleko szybko stawia na nogi – podobnie jak częsty w kuchni Polaków rosół. W krajach azjatyckich często stosowane jest przez osoby uprawiające jogę, w celu poprawy elastyczności kręgosłupa. Przygotujemy je z kilku podstawowych składników, jednak finalny smak zależeć będzie od rodzaju użytych dodatków.
Obecnie do sporządzenia tego rozgrzewającego napoju stosuje się różne rodzaje mleka roślinnego, jednak w starożytności stosowano mleko krowie, ponieważ zgodnie z mitologią indyjską wierzono, iż hamuje procesy starzenia, a także poprawia stan psychiczny.
Gorący napój swoje lecznicze właściwości zawdzięcza kurkumie i zawartej w niej kurkuminie. To ona nadaje żółto-pomarańczowy kolor, przypominający złoto. Zawartość związków polifenolowych, do których zalicza się kurkuminę, stanowi 3-5 proc. kłącza kurkumy.
Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki temu posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.
W tym złocistym napoju znajdziemy również bogactwo witaminy B6 oraz witaminy C. Dodatek oleju oraz mleka roślinnego wzmacnia jego właściwości zdrowotne. Złocisty, rozgrzewający eliksir polecany jest przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności lub łagodzenia skutków przeziębienia. Wypróbuj także wodę z kurkumą na wzmocnienie odporności, odchudzanie i gładką cerę.
Jak się robi złote mleko? Przepis na gorący napój w walce z przeziębieniem
Przepis na złociste mleko jest prosty. Proces przygotowania składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest zrobienie pasty z kurkumy, a drugim przygotowanie finalnego produktu. UWAGA! By jak najlepiej wykorzystać obecną w kurkumie kurkuminę, należy spożywać ją w połączeniu z czarnym pieprzem. Przygotowanie pasty zajmuje trochę czasu, warto jest więc zrobić koncentrat na kilka dni. Poniżej przedstawiamy, jak przyrządzić złote mleko od podstaw.
Składniki na złotą pastę z kurkumą:
- 1/2 szklanki kurkumy w proszku,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 5 łyżek stołowych oleju kokosowego.
Zagotowujemy w garnku wodę z kurkumą i pieprzem, mieszamy około 10 minut, do momentu utworzenia się gęstej piany. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy olej kokosowy. Mieszamy trzepaczką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową pastę, po ostudzeniu, przechowujemy w słoiku w lodówce do 3 tygodni.
Czytaj także: Pogromca wirusów, czyli prosty syrop z chrzanu, miodu i cytryny
Składniki na złote mleko:
- 1 łyżka stołowa złotej pasty,
- 2 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego,
- 1/4 łyżeczki wanilii (opcjonalnie),
- miód naturalny do smaku (opcjonalnie),
- szczypta cynamonu (opcjonalnie).
Podgrzewamy mleko roślinne w garnku razem z łyżką złotej pasty przez około 15 minut. Należy uważać, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Używamy trzepaczki, by dokładnie połączyć wszystkie składniki. Po zdjęciu z palnika możemy opcjonalnie doprawić do smaku miodem, cynamonem lub wanilią.
Kto nie powinien pić mleka z kurkumą? Złote mleko nie dla każdego
Mleko z dodatkiem oleju i kurkumy bez wątpienia posiada dobroczynne właściwości. Niestety nie każdy może cieszyć się jego smakiem. Kurkumina w nim zawarta pobudza produkcję soku żołądkowego i żółci, zatem w niektórych przypadkach należy unikać jego picia lub przed spożyciem skonsultować się z lekarzem. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Kto nie powinien pić kurkumy? W tych sytuacjach kuracja złotym mlekiem lub wodą z kurkumą zagraża zdrowiu.
Niektóre z przeciwwskazań do spożywania złotego mleka to:
- kamica żółciowa,
- wrzody żołądka,
- zgaga i nadkwaśność żołądka,
- ciąża.
Źródła:
Kurkuma – roślinne panaceum Wszechświat