Spis treści
Dlaczego ten dodatek do kawy jest najzdrowszy?
Na pewno zdarza Ci się przez cały dzień nie sięgnąć po żaden owoc, ale o codziennej filiżance kawy nigdy nie zapominasz? Jeśli tak, to możesz wzmocnić efekt małej czarnej oraz wzbogacić ją o cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne dodając do niej przyprawę taką jak kakao. Kawa z kakao nie tylko świetnie smakuje, ale posiada też dużo korzyści zdrowotnych.
Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy
Zarówno kawa, jak i kakao zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i usuwają z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny i hamują procesy starzenia się organizmu. To sprawia, że odmładzają one nasze ciało, cerę, a także nasz mózg. Kawa z kakao wspiera działanie układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz poprawia nastrój. Takie połączenie dodaje energii i równocześnie łagodzi stres oraz działa przeciwdepresyjnie.
Dodaj ten składnik do kawy. Efekty Cię zaskoczą! Kawa z chili to hit na odchudzanie
Jeśli zaczynasz dzień od kawy, zamień ją w skuteczny fat-burner! Poranny napój przyspieszy metabolizm i spalanie tłuszczu, jeśli dodasz do niego szczyptę popularnej przyprawy. Zobacz, jak przygotować ...
Kawa z kakao wzmocni serce
Kakao zawiera także żelazo, które wspiera działanie układu krwionośnego oraz serca. W kakao znajdziemy także witaminę E i K oraz z grupy B (w tym kwas foliowy), a także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor i potas. Kawa z kakao obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Te wszystkie właściwości kawy z kakao zmniejszają w konsekwencji ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nowotwory czy depresja.
Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, czym szkodzą sobie Polacy
Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się z powodu złej diety. Z najnowszych badań wynika, że czynnik ten odpowiada za 70 proc. przypadków choroby i działa silniej w przypadku kobiet. Wykazano też...
Jak zrobić kawę z kakao?
Przygotowanie kawy z kakao jest bardzo proste. Wystarczy do filiżanki wsypać preferowaną ilość drobno zmielonej kawy i dodać łyżeczkę kakao, a następnie zalać gorącą wodą. Jeśli parzymy kawę w ekspresie, możemy też dodać kakao do gotowego napoju i wymieszać, aby się rozpuściło.
Ważne jest, aby użyć surowego, gorzkiego kakao. Niestety, kawa z czekoladą czy kakao i cukrem nie da tak znakomitych efektów. Chociaż jeśli chcemy podkręcić działanie swojego umysłu i poprawić sobie nastrój w pracy możemy również w swojej czarnej kawie rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (powyżej 70 proc.).
Picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Pij ją codziennie
Miłośnicy kawy mają kolejny powód, aby sięgać po małą czarną każdego dnia. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że picie kawy codziennie w określonych ilościach nie tylko chroni serce, ale też przed...
Co o kawie z kakao mówią badania naukowe?
W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku oraz z Uniwersytetu w Georgii zbadali połączenie kawy z kakao i odkryli, że składniki te wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Kakao niweluje niekorzystne skutki spożywania kofeiny zawartej w kawie.
Kakao usprawnia mózgowy przepływ krwi, co poprawia zdolności poznawcze i uwagę. Sama kofeina może zwiększyć niepokój – powiedział główny badacz, Ali Boolani.
Badania wykazały, że osoby spożywające kawę z kofeiną były bardziej skoncentrowane, mniej nerwowe i popełniały mniej błędów w testach oceniających szybkość działania i spostrzegawczość w porównaniu do osób pijących samą kawę lub samo kakao. Dzięki temu naukowcy polecają kawę zwłaszcza studentom i osobom pracującym umysłowo, ponieważ pomoże im ona zwiększyć efektywność swojej pracy.
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Lepiej nie sięgaj po nią zbyt często
Kawa bezkofeinowa dla wielu osób jest nie do przyjęcia, jednak nie każdy sięga po filiżankę małej czarnej w celu pobudzenia się za pomocą kofeiny. Niektórzy lubią smak i zapach kawy, ale nie mogą jej ...
Źródło: Acute effects of brewed cocoa consumption on attention, motivation to perform cognitive work and feelings of anxiety, energy and fatigue: a randomized, placebo-controlled crossover experiment BMC Nutrition