Taka kawa to rozkosz dla podniebienia. Jeden dodatek sprawi, że będzie pyszna i zdrowa. To zastrzyk energii i dopalacz dla mózgu

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kawa jest smaczna i zdrowa, ale wiele dodatków psuje jej korzystne właściwości. Chcesz zrobić najzdrowszą wersję swojego ulubionego napoju? Dodaj do niej tę przyprawę. To zastrzyk energii, który wspomaga koncentrację i pamięć, a także łagodzi stres. Kawa z kakao usprawni działanie Twojego mózgu zwłaszcza w czasie pracy.

Spis treści

Dlaczego ten dodatek do kawy jest najzdrowszy?

Kobieta trzyma w dłoniach szklankę z kawą
Smakuje obłędnie i do tego jest bardzo zdrowa. Kawa z kakao to zastrzyk energii i bomba witaminowa. freepik.com

Na pewno zdarza Ci się przez cały dzień nie sięgnąć po żaden owoc, ale o codziennej filiżance kawy nigdy nie zapominasz? Jeśli tak, to możesz wzmocnić efekt małej czarnej oraz wzbogacić ją o cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne dodając do niej przyprawę taką jak kakao. Kawa z kakao nie tylko świetnie smakuje, ale posiada też dużo korzyści zdrowotnych.

Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy

Zarówno kawa, jak i kakao zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i usuwają z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny i hamują procesy starzenia się organizmu. To sprawia, że odmładzają one nasze ciało, cerę, a także nasz mózg. Kawa z kakao wspiera działanie układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz poprawia nastrój. Takie połączenie dodaje energii i równocześnie łagodzi stres oraz działa przeciwdepresyjnie.

Dodaj ten składnik do kawy. Efekty Cię zaskoczą! Kawa z chili to hit na odchudzanie

Dodaj ten składnik do kawy. Efekty Cię zaskoczą! Kawa z chili to hit na odchudzanie

Jeśli zaczynasz dzień od kawy, zamień ją w skuteczny fat-burner! Poranny napój przyspieszy metabolizm i spalanie tłuszczu, jeśli dodasz do niego szczyptę popularnej przyprawy. Zobacz, jak przygotować ...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Kawa z kakao wzmocni serce

Kakao zawiera także żelazo, które wspiera działanie układu krwionośnego oraz serca. W kakao znajdziemy także witaminę E i K oraz z grupy B (w tym kwas foliowy), a także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor i potas. Kawa z kakao obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Te wszystkie właściwości kawy z kakao zmniejszają w konsekwencji ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nowotwory czy depresja.

Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, czym szkodzą sobie Polacy

Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, czym szkodzą sobie Polacy

Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się z powodu złej diety. Z najnowszych badań wynika, że czynnik ten odpowiada za 70 proc. przypadków choroby i działa silniej w przypadku kobiet. Wykazano też...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jak zrobić kawę z kakao?

Przygotowanie kawy z kakao jest bardzo proste. Wystarczy do filiżanki wsypać preferowaną ilość drobno zmielonej kawy i dodać łyżeczkę kakao, a następnie zalać gorącą wodą. Jeśli parzymy kawę w ekspresie, możemy też dodać kakao do gotowego napoju i wymieszać, aby się rozpuściło.

Ważne jest, aby użyć surowego, gorzkiego kakao. Niestety, kawa z czekoladą czy kakao i cukrem nie da tak znakomitych efektów. Chociaż jeśli chcemy podkręcić działanie swojego umysłu i poprawić sobie nastrój w pracy możemy również w swojej czarnej kawie rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (powyżej 70 proc.).

Picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Pij ją codziennie

Picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Pij ją codziennie

Miłośnicy kawy mają kolejny powód, aby sięgać po małą czarną każdego dnia. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że picie kawy codziennie w określonych ilościach nie tylko chroni serce, ale też przed...

Monika Góralska
Monika Góralska

Co o kawie z kakao mówią badania naukowe?

W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku oraz z Uniwersytetu w Georgii zbadali połączenie kawy z kakao i odkryli, że składniki te wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Kakao niweluje niekorzystne skutki spożywania kofeiny zawartej w kawie.

Kakao usprawnia mózgowy przepływ krwi, co poprawia zdolności poznawcze i uwagę. Sama kofeina może zwiększyć niepokój – powiedział główny badacz, Ali Boolani.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Badania wykazały, że osoby spożywające kawę z kofeiną były bardziej skoncentrowane, mniej nerwowe i popełniały mniej błędów w testach oceniających szybkość działania i spostrzegawczość w porównaniu do osób pijących samą kawę lub samo kakao. Dzięki temu naukowcy polecają kawę zwłaszcza studentom i osobom pracującym umysłowo, ponieważ pomoże im ona zwiększyć efektywność swojej pracy.

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Lepiej nie sięgaj po nią zbyt często

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Lepiej nie sięgaj po nią zbyt często

Kawa bezkofeinowa dla wielu osób jest nie do przyjęcia, jednak nie każdy sięga po filiżankę małej czarnej w celu pobudzenia się za pomocą kofeiny. Niektórzy lubią smak i zapach kawy, ale nie mogą jej ...

Monika Góralska
Monika Góralska
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia