Te produkty nasilają cellulit. Unikaj ich, jeżeli nie chcesz mieć pomarańczowej skórki. Sprawdź, dlaczego powstaje cellulit

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Jedzenie i picie tych produktów sprawia, że cellulit jest bardziej widoczny. Niektóre spożywamy nawet codziennie! Poznaj je, przesuwając zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jedzenie i picie tych produktów sprawia, że cellulit jest bardziej widoczny. Niektóre spożywamy nawet codziennie! Poznaj je, przesuwając zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. dimid_86/Getty Images
Cellulit, nazywany też pomarańczową skórką, to nierównomiernie rozmieszczona podskórna tkanka tłuszczowa. Borykają się z nim głównie kobiety, wiąże się to bowiem z działaniem estrogenu. Na cellulit ogromny wpływ ma też dieta. Spożywanie pewnych produktów sprawia, że staje się on bardziej widoczny. Czego unikać, żeby ciało było gładsze i wyglądało lepiej?

Spis treści

Co to jest cellulit?

Cellulit to skóra pokryta charakterystycznymi dołeczki i nierówności. Może się pojawić po okresie dojrzewania, w ciąży, podczas menopauzy czy w wyniku zaburzeń hormonalnych. Miejsca, w których najczęściej występuje cellulit, to:

  • uda,
  • biodra,
  • pośladki,
  • brzuch,
  • kolana,
  • ramiona,
  • piersi.

Cellulit występuje przede wszystkim u kobiet, rzadko u mężczyzn. Dotyka on zarówno osób szczupłych, jak i z nadwagą. Na jego powstawanie mogą mieć wpływ geny, wiek czy styl życia. Wiąże się ono z działalnością kobiecych hormonów, jakimi są estrogeny.

Choć cellulit jest nieszkodliwy, dla niektórych stanowi poważny problem estetyczny. Całkowite pozbycie się cellulitu jest póki co niemożliwe, ale można zapobiegać jego tworzeniu się oraz zmniejszać jego widoczność m.in. za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.

Dieta i styl życia a cellulit, czyli jak odżywianie i ruch wpływa na pomarańczową skórkę

Cellulit dotyka nawet 80-90 proc. kobiet. Mimo, że w wielu przypadkach specyficzne dołeczki na ciele to wynik predyspozycji genetycznych i słabej tkanki łącznej, to także dieta jest czynnikiem, który może wzmagać skórkę pomarańczową. Sprzyja temu zwłaszcza zła kondycja skóry, a także gwałtowne przybieranie na wadze.

Udowodniono, że niektóre pokarmy sprzyjają powstawaniu cellulitu. To zwłaszcza niezdrowe „bomby” kaloryczne. Jeżeli w naszej diecie jest zbyt dużo cukrów i oczyszczonych węglowodanów, tłuszczu oraz soli, a brakuje błonnika, istnieje duże prawdopodobieństwo, że cellulit będzie znacznie bardziej widoczny.

Do innych czynników, które mogą powodować występowanie cellulitu, należą zwłaszcza:

  • palenie papierosów,
  • niedobór ruchu,
  • stojący lub siedzący tryb życia,
  • noszenie zbyt ciasnej bielizny i odzieży.

Najskuteczniejszym sposobem walki ze skórką pomarańczową są zrównoważona dieta bogata w błonnik oraz regularne ćwiczenia. Pomocna jest także specjalna pielęgnacja skóry objętej zmianami, m.in. peelingi, masaże (np. bańką chińską), a także profesjonalne zabiegi antycellulitowe.

13 produktów, które pogarszają cellulit

To, co jemy, wpływa na wygląd skóry z cellulitem. Bardzo ważna jest zdrowa, zrównoważona dieta, która pomoże nam utrzymać prawidłową wagę. Ograniczenie przetworzonego i wysokocukrowego jedzenia, nawodnienie, wyeliminowanie papierosów i alkoholu oraz aktywność, są istotnymi punktami w walce z cellulitem. Poniżej przedstawiamy produkty, które pogarszają wygląd pomarańczowej skórki.

Źródło: Everything you need to know about cellulite Medical News Today

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia