Spis treści
Sałatka oczyszczająca jelita – przepis na dobre trawienie
Początek wiosny to czas, gdy czujemy się ociężali i mamy problemy trawienne. Gdy na dodatek brakuje świeżych warzyw, można wspomóc się daniem z produktu dostępnego cały rok.
Sałatka z buraka może być jedzona przez cały rok, a zwłaszcza na przednówku. To warzywo korzeniowe jest lekkie i smaczne, a przede wszystkim rozluźnia treść jelitową i przyspiesza jej pasaż przez jelito. Jedzona codziennie działa przeczyszczająco, ale w Łagody i nieinwazyjny sposób. Buraki są niezwykle zdrowe, m.in. pomagają pozbyć się niestrawności, wzdęć i gazów, a także zaparć, również z biegunkami w przebiegu zaburzeń jelitowych (warto wtedy jednak zwrócić uwagę na pozostałe składniki sałatki).
Zobacz też: Sałatka astronauty to najzdrowszy posiłek również na Ziemi
Tak działa zawarty w buraku błonnik rozpuszczalny w wodzie, który ponadto pomaga obniżać poziom cukru i cholesterolu we krwi, a ponadto betaina. Związek ten poprawia funkcjonowanie jelita, wspomagając działanie enzymów trawiennych, a także wzbogaca mikroflorę jelita grubego. Przyspieszony pasaż treści pokarmowej pomaga też zapobiegać długotrwałemu kontaktowi z zawartymi w niej toksynami i ich wchłanianiu, a także procesom fermentacyjnym i gnilnym.
Betaina ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne (podobnie jak barwniki buraka) łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, chroni wątrobę przed toksynami i stłuszczeniem, pomaga zapobiegać gromadzeniu kwasu moczowego w dnie moczanowej,
Czerwonofioletowe barwniki w buraku to betacyjaniny, głównie betanina. Mają działanie przeciwnowotworowe i chroniące hemoglobinę w czerwonych krwinkach i mioglobinę w mięśniach. Dzięki temu burak wspomaga leczenie anemii i poprawia wydolność organizmu. To idealne wzmocnienie organizmu po zimie, zwłaszcza, że bulwy zapewniają także witaminy i sporo potasu. Ten z kolei działa moczopędnie, co ułatwia oczyszczanie organizmu poprzez nerki.
Oczyszczająca sałatka z buraka i marchewki
Sałatka z buraka i marchewki na oczyszczenie jelit to potrawa niedroga i łatwa do przygotowania. Najważniejsze, by odpowiednio wcześniej przygotować bulwy, by zdążyły ostygnąć. Surowe buraki można spożywać głównie w postaci soku, bo w całości są zbyt ciężkostrawne. Poddane obróbce termicznej nadają się do jedzenia nawet na diecie lekkostrawnej.
Jak zrobić sałatkę z buraka i marchewki? Przepis jest niezwykle prosty.
Składniki:
- 3 buraki czerwone,
- 3 duże marchewki,
- 2 cebule dymki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- pieprz i sól do smaku.
Sałatkę możesz przygotowywać też w różnych wersjach, np. wymieniając zioła na inne, używając octu winnego czy balsamicznego zamiast soku z cytryny, a także zimnotłoczonych olejów w miejsce oliwy (np. rzepakowego czy z lnianki). Możesz dodać też inne warzywa czy np. ugotowaną fasolę.
Zobacz też: Lekkie sałatki na kolację
Przygotowanie:
- Obierz wystudzone buraki i surową marchewkę.
- Zetrzyj warzywa na grubej tarce.
- Posiekaj cebulę i dodaj wraz z natką do warzyw.
- Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
Jak zrobić buraki do sałatki?
Buraki do sałatki najlepiej przygotować razem ze skórką po dokładnym umyciu w całości. Można gotować je w wodzie – bez obierania tracą najmniej cennych związków, a także na parze, choć to bardziej czasochłonne. Gotowanie w wodzie zajmuje od 30 minut do godziny, co zależy m.in. od ich wielkości i tego, czy jest to warzywo młode, czy długo przechowywane. Twardość warto kontrolować nożem lub widelcem.
Dobrym sposobem jest także pieczenie buraków w mundurkach. W tym celu należy położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni na 60-90 minut. Można też piec buraki obrane i pokrojone, choć w tej postaci nie są tak polecane, jak miąższ obrany ze skóry po obróbce.
Co dodać do sałatki z buraczków?
Klasyczne dodatki do sałatki z buraczków to oprócz marchewki także inne warzywa takie, jak cebula, papryka, szczypiorek, ogórek kiszony czy rukola. Można sięgnąć także po pomidory, rzodkiewkę, posiekaną natkę. Odmianą będzie też marchewka pieczona, papryka w occie czy sałata musztardowa.
Czytaj też: Czy nowalijki są zdrowe?
Do sałatki buraczanej często dodaje się też produkty białkowe, takie jak ser fety, jajka czy śledź. Na diecie oczyszczającej warto jednak z ich zrezygnować, danie będzie też lżejsze. Jeśli ma być bardziej treściwe, polecamy raczej orzechy i pestki. Zamiast majonezu warto wybrać oliwę z oliwek albo inny zimnotłoczony olej. Smak sosu podkręci dobra musztarda albo chrzan.
Obok sałatki z buraczków warto wybierać także inne przeczyszczające opcje z tym warzywem, m.in. zakwas buraczany, sok z buraków, buraczki purée. Polecamy także buraki kiszone do surówek mieszanych.