Tani i zdrowy sposób na wiosenny detoks. Wypróbuj sałatkę z mniszka lekarskiego. Odmładza, oczyszcza i przyspiesza odchudzanie

Monika Góralska
Monika Góralska
Ta odmładzająca i oczyszczająca sałatka najlepiej smakuje wczesną wiosną. Do jej przygotowania wykorzystaj  młode liście mniszka lekarskiego. Możesz ich użyć zamiast sałaty lub połączyć z nią, a także dodać rukolę, botwinkę czy szpinak.
Ta odmładzająca i oczyszczająca sałatka najlepiej smakuje wczesną wiosną. Do jej przygotowania wykorzystaj młode liście mniszka lekarskiego. Możesz ich użyć zamiast sałaty lub połączyć z nią, a także dodać rukolę, botwinkę czy szpinak. Nikolay_Donetsk/gettyimages.com
Działa odmładzająco, oczyszczająco, przyspiesza trawienie i wspiera odchudzanie. Przygotuj tę smaczną i zdrową wiosenną sałatkę, a zamiast sałaty użyj liści mniszka lekarskiego. Są jadalne i naprawdę smaczne. To tani sposób na zdrowe i pełnowartościowe danie. Zobacz, co zyskasz jedząc liście mniszka i wypróbuj przepis na wiosenną sałatkę z mniszka lekarskiego.

Spis treści

Czym jest mniszek lekarski i jakie ma właściwości?

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) jest powszechną w naszym kraju rośliną z rodziny astrowatych. O tej porze roku jest on najsmaczniejszy, ponieważ jego młode liście nie mają jeszcze gorzkiego smaku. Są one jadalne, więc można je wykorzystać do przygotowania bardzo smacznej i zdrowej sałatki.

Liście i całe ziele mniszka zawiera laktony seskwiterpenowe, trójterpeny, fitosterole, karotenoidy (wiolaksantyna, luteina, karoten), pektyny, gumy, żywice, kwasy fenolowe (kwas kawowy), glikozydy fenolowe, flawonoidy (glikozydy kwercetyny i luteoliny), kumaryny, inulinę, cholinę. Liście zawierają także witaminy A, C i D oraz kwas foliowy i sole mineralne takie jak potas, magnez, żelazo i krzem.

Liście mniszka lekarskiego działają przede wszystkim odtruwająco oraz moczopędnie. Dzięki temu spożywanie sałatki z mniszka usuwa z organizmu toksyny i zbędne produkty przemiany materii. Działanie moczopędne pozwala również pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonej w tkankach, a więc niweluje obrzęki nóg, worki pod oczami i cellulitu. Mniszek usprawnia również pracę nerek, jest pomocny przy zapaleniu pęcherza czy kamicy nerkowej oraz żółciowej.

Liście mniszka wspomagają także przemianę materii i przyspieszają trawienie oraz ułatwiają odchudzanie. Mniszek wspiera działanie wątroby i regeneruje jej miąższ, działa również żółciopędnie. Liście mniszka warto również spożywać przy anemii, ponieważ zawartość kwasu foliowego wspiera działanie układu krwionośnego i przyspiesza tworzenie się czerwonych krwinek.

Jak zbierać mniszek lekarski? Nie pomyl go z mleczem

Chociaż mniszek lekarski często nazywany jest mleczem, to jednak mlecz polny (Sonchus arvensis L.) jest zupełnie inną rośliną. Zarówno mniszek, jak i mlecz pochodzą z tej samej rodziny roślin astrowatych\, są to jednak dwa różne gatunki. Na pierwszy rzut oka łatwo jednak można je ze sobą pomylić. Pomyłka w przypadku sałatki nie będzie znacząca, ponieważ liście mlecza również są jadalne i w wielu krajach wykorzystuje się je właśnie do przygotowywania sałatek.

Warto jednak wiedzieć jak odróżnić od siebie mniszka i mlecza, a różnice są głównie dwie: łodyga mniszka jest bezlistna, grubsza i rośnie na niej tylko jeden kwiat, a na łodyga mleczu jest rozgałęziona i rośnie na niej kilka kwiatów oraz liście.

Jak zrobić odmładzającą wiosenną sałatkę z mniszka lekarskiego? Wypróbuj prosty przepis

Liście mniszka należy zbierać na łąkach lub polach z dala od dróg (co najmniej 50 m) i tam, gdzie mamy pewność, że nie były używane chemiczne środki ochrony roślin (takie jak pestycydy). Najlepiej jest zbierać jak najmłodsze listki z rozetek, na których nie ma jeszcze kwiatów. Wtedy będą one smaczniejsze, ponieważ im starszy liść tym bardziej gorzki, bo ma więcej mlecznego, gorzkiego soku.

Przed przygotowaniem sałatki liście mniszka lekarskiego dokładnie wypłucz. Możesz je też zblanszować, czyli przelać gorącą, a następnie zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się zanieczyszczeń, ale nie zniszczysz wartości odżywczych rośliny. Aby przygotować wiosenną sałatkę z mniszka lekarskiego potrzebujesz tych składników:

  • 3 garści liści mniszka lekarskiego,
  • 1/2 filiżanki oliwy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 kromki czerstwej bułki,
  • twardy ser pleśniowy,
  • kwiaty mniszka do dekoracji.

Jak przygotować sałatkę z liści mniszka?

  1. Przygotowane liście umieść w misce. Większe można podrzeć na kawałki.
  2. Z oliwy, cytryny, soli i pieprzu przygotowuj sos łącząc wszystkie składniki w oddzielnej miseczce.
  3. Ser i bułkę pokrój w drobną kostkę.
  4. Z bułki przygotuj grzanki. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i zrumień na niej kawałki bułki.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem.
  6. Na wierzch ułóż kwiaty mniszka jako jadalną dekorację.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia