Spis treści
TikTokowy trend na surówkę z marchewki podbija świat. Czy słusznie?
Prawie 12 milionów postów wyświetla się na TikToku pod hasłem #rawcarrotsalad (surówka z surowej marchewki). Użytkowniczki aplikacji dosłownie oszalały na jej punkcie. W opisach możemy trafić na informacje, że jedzenie surowej marchwi pomaga na trądzik, reguluje poziom estrogenów i wpływa na zmniejszenie mgły mózgowej.
Zobacz: Sałatka oczyszczająca jelita – przepis
Jak odnosić się do tych rewelacji? Z rezerwą. Specjaliści uczulają, że choć marchewka jest bardzo zdrowa, to jedna miska surówki dziennie nie rozwiąże naszych problemów zdrowotnych. Warto jednak po nią sięgać, ponieważ zawarty w niej beta-karoten rzeczywiście wpływa na wygląd skóry, a błonnik może pomóc w problemach jelitowych i walce ze zbędnymi kilogramami.
Kayla Barnes, ekspertka ds. żywienia, powiedziała w New York Post, że pozostałe składniki surówki wymieniane w sieci także mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu. Olej kokosowy jest dobrym źródłem średniołańcuchowych trójglicerydów (MCT), mogących pomóc w spalaniu tłuszczu. Także ocet jabłkowy, dodawany do marchewki, może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i wpłynąć w pewien sposób na regulację masy ciała.
Przepis na surówkę z marchewki. To prawdziwa bomba witaminowa!
Dla większości z nas poniższy przepis nie będzie żadnym odkryciem, bo surówka z marchewki jest obok mizerii i buraczków jedną z najczęściej goszczących na naszych stołach. Warto jednak pamiętać, aby dodać do niej odrobinę tłuszczu (oleju lub oliwy), który wspomoże wchłanianie beta-karotenu z marchewki.
Składniki na surówkę:
- 1-2 całe marchewki, opłukane, ale nieobrane,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1/2-1 łyżeczki miodu (najlepiej płynnego),
- szczypta soli morskiej,
- 1/2-1 jabłko (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Zetrzyj umytą marchewki oraz jabłko na tarce i przełóż do małej miski.
- Dodaj kolejno pozostałe składniki i wymieszaj, aż do całkowitego połączenia.
Zobacz także: Błyskawiczna surówka z pora i marchewki. Prosty przepis na pyszną sałatkę, którą zrobisz w 15 minut
Dlaczego warto jeść marchewkę? Powodów jest wiele
Marchewka to przede wszystkim bogate źródło beta-karotenu, znanego także jako prowitamina A lub retinol, który jest silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że chroni komórki i tkanki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, zwiększając stężenie cholesterolu frakcji HDL.
Retinol wspiera także wzrok i ma wpływ na wygląd skóry – jest pomocny w leczeniu trądziku i chroni skórę przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV. Co ważne, beta-karotenu pochodzącego z naturalnych źródeł nie można przedawkować. Organizm przetwarza go do witaminy A tylko w takiej ilości, w jakiej potrzebuje.
Drugim istotnym składnikiem marchwi jest błonnik, który może sprzyjać oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, także tych o działaniu kancerogennym. Ponadto przeciwdziała zaparciom i wspomaga prawidłową mikroflorę jelitową.
Podobnie jak retinol redukuje we krwi poziom cholesterolu, obniża także stężenia glukozy i/lub insuliny we krwi po posiłkach. Badania potwierdziły, że większe spożycie błonnika, sprzyja zmniejszeniu ryzyka rozwoju otyłości.
Źródło: TikTok goes wild for ‘new’ raw carrot salad: ‘It changed my life’ New York Post