Dlaczego warto jeść czosnek? Nie tylko pomoże wyleczyć przeziębienie, ale też obniży ciśnienie i poziom cukru we krwi. Jedz go codziennie

Monika Góralska
Czosnek sprawdza się jako świetny dodatek do potraw, ale jest również uznawany za naturalny lek na przeziębienie. Zobacz w galerii, dlaczego warto jeść czosnek codziennie.
Czosnek sprawdza się jako świetny dodatek do potraw, ale jest również uznawany za naturalny lek na przeziębienie. Zobacz w galerii, dlaczego warto jeść czosnek codziennie. buhta/123rf.com
Czosnek służy nam głównie w kuchni jako przyprawa i składnik wielu dań. Jednak warto sięgać po niego częściej i wykorzystać w pełni jego lecznicze właściwości. Zimą jedz czosnek, aby chronić się przed przeziębieniem czy grypą, a w czasie infekcji złagodzić objawy i skrócić czas choroby. Jeśli masz nadciśnienie, miażdżycę lub cukrzycę jedz go codziennie. Sprawdź, ile ząbków czosnku zjadać i jakie właściwości posiada to niezwykłe warzywo.

Spis treści

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek (Allium) to roślina należąca do tej samej rodziny co cebula, szalotka czy por. Jest on znany i ceniony już od czasów starożytnych. W IV w. p.n.e. polecał go grecki lekarz Hipokrates jako lekarstwo na choroby układu oddechowego czy problemy trawienne. Obecnie czosnek bardziej ceniony jest jako przyprawa w kuchni, ale ostatnio następuje powrót do medycyny naturalnej i coraz więcej osób docenia jego właściwości zdrowotne, których ma on bardzo wiele. W galerii podpowiadamy, co się stanie z twoim organizmem, gdy będziesz sięgać po czosnek częściej.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Właściwości odżywcze czosnku. Ile kalorii ma ząbek czosnku?

Czosnek zawiera w swoim składzie ponad 100 aktywnych substancji. Są to m.in. witaminy z grupy B, a także witaminę C, A i D, składniki mineralne takie jak mangan, wapń, fosfor, cynk, potas, selen oraz siarka. Znajdziemy w nim także flawonoidy, enzymy (allinaza, peroksydaza, mirozynaza), białka, aminokwasy (cysteina), saponiny sterydowe. Czosnek jest odżywczy i niskokaloryczny. Jeden surowy ząbek czosnku (ok. 3 g) ma 4,5 kcal.

Czytaj także: Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę

Najbardziej wartościową substancją znajdującą się w czosnku, której roślina zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne jest alliina, która jest składnikiem olejku lotnego. Jest to bezwonny związek siarki, który pod wpływem kontaktu z tlenem, czyli na skutek uszkodzenia ząbka czosnku np. podczas jego krojenia czy zgniatania przekształca się w silnie aromatyczną allicynę, która nadaje roślinie charakterystyczny zapach. Olejek czosnkowy, a więc również alliina i allicyna działają silnie przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Hamują więc rozwój bakterii, wirusów, grzybów i pierwotniaków.

Nalewka tybetańska na przeziębienie i nadciśnienie. Wypróbuj ten eliksir młodości

Nalewka tybetańska na przeziębienie i nadciśnienie. Wypróbuj ten eliksir młodości

Może się wydawać, że nalewka tybetańska to jakaś egzotyczna mikstura z niedostępnych dla nas składników. Tymczasem przepis na nią jest bardzo prosty, a główny składnik łatwo dostępny w Polsce przez ca...

Monika Góralska
Monika Góralska

Ile czosnku dziennie można jeść?

Silne właściwości prozdrowotne posiada głównie tylko czosnek świeży, ponieważ obróbka szczególnie termiczna pozbawia go większości składników aktywnych. Dlatego najlepiej zjadać świeże ząbki czosnku zaraz po ich wyłuskaniu i jeść w całości, przeciśnięte przez praskę lub pokrojone, aby nie zdążyły stracić cennych lotnych związków siarki w tym allicyny. Jeśli używasz czosnku do gotowanej potrawy staraj się go nie podgrzewać powyżej 60 stopni C. i dodawaj go na końcu przyrządzania dania. Zalecana dawka lecznicza świeżego czosnku wynosi 4-5 g dziennie, czyli ok. 2-3 ząbki czosnku.

Na czosnek z kolei powinny uważać osoby z niską krzepliwością krwi lub przyjmujące leki rozrzedzające krew. Czosnek ma bowiem właściwości przeciwzakrzepowe i rozrzedzające krew, przez co może doprowadzić do wystąpienia krwotoku.

Chcesz wzmocnić odporność? Przygotuj naturalny antybiotyk z 4 składników

Chcesz wzmocnić odporność? Przygotuj naturalny antybiotyk z 4 składników

Spadek odporności? Infekcja wirusowa? Gdy tylko pojawią się pierwsze objawy choroby, warto sięgnąć po naturalny antybiotyk, np. po syrop z czosnku, miodu, cytryny oraz imbiru. Produkty te znane są ze ...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adam
Gdyby przed kamerami stanął premier lub minister zdrowia i powiedzieli by jeździe czosnek on was ochroni przed wirusami. Cieszyłbym się,że politycy faktycznie dbają o nasze zdrowie. Ale jeśli premier bankier,a minister zdrowia ekonomista to napędzają firmom farmaceutycznym biznes unikając sprawdzonych od stuleci metod leczenia. Tymczasem to co ludziom wmuszano zabija i powoduje ciężkie powikłania. Dziś oddziały szpitalne są pełne pacjentów szczepionych z różnymi chorobami nabytymi przez szczepionkę. Oczywiście wszyscy będą zaprzeczać by do pozwów nie dochodziło. Takie świństwo jak odstawili politycy w ciągu ostatnich lat nie miało w histori miejsca.

Ubolewam nad naiwnością i głupotą ludzi,bo kiedy ich ostrzegano przed zagrożeniami, to lekceważyli słowa rozsądku..l Dzis są pacjentami, którzy albo już leżą na oddziale szpitalnym albo w najbliższym czasie tam się znajdą.

Współczuję szczerze...
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia